Ryžový nákyp
4
porcie
45
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
400
g
ryža
2
ks
broskyňa
2
ks
hrušky
1
liter
mlieko
1
štipka
soľ
2
balíčky
vanilkový cukor
3
ks
klinčeky
2
PL
krupicový cukor
150
g
maslo
1
ks
citrón
2
ks
vajce
postup
1.
Ovocie dôkladne opláchneme, hrušky ošúpeme a nakrájame na kocky, ostatné ovocie na tenké plátky. Ryžu prepláchneme a vsypeme ju do vriacej solenej vody. Vody dáme toľko, aby bola aspoň 3 centimetre nad hladinou ryže. Pridáme klinček a za občasného miešania povaríme asi 10 minút. Prebytočnú vodu zlejeme, klinčeky vyberieme a ryžu zalejeme horúcim mliekom.
2.
Za stáleho miešania dovaríme ryžu úplne domäkka. Prisypeme do nej 2 vanilkové cukry, krupicový cukor, pridáme kúsok masla, nastrúhame kôru z jedného citróna a všetko premiešame. Zakryjeme pokrievkou. Ryža nám pekne dôjde a celkom zmäkne. Necháme ju čiastočne vychladnúť.
3.
Žĺtky oddelíme od bielkov a zamiešame ich do ryže. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a taktiež ho vmiešame do sladkej ryže. Zapekaciu misku vymastíme maslom a na dno rozložíme polovicu ryže. Na ňu poukladáme pokrájané ovocie a prikryjeme ho zvyšnou ryžou. Povrch prikryjeme tenkými plátmi masla. Ak nám zvýšilo nejaké ovocie môžeme ním ozdobiť vrch nákypu, ktorý dáme do rúry zapiecť.
4.
Pečieme pri teplote 150°C približne 45 až 50 minút, kým sa nám na povrchu nevytvorí krásna zlatá krusta. Nákyp musí nadobudnúť pevnú konzistenciu.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.