Pridať recept

Špenátová štrúdľa s ovčím syrom

8
porcií
90
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

350 g
múka
1/4 KL
soľ
1 ks
vajce
3 PL
olivový olej
150 g
maslo
100 ml
mlieko

Plnka

600 g
listový špenát
1 ks
cibuľa
1 strúčik
cesnaku
1 PL
olivový olej
2 PL
zápražka
3 ks
žĺtok
2 PL
strúhaný parmezán
250 g
ovčí syr
2 plátky
syr Gouda

postup

1.
Na plnku rozmrazíme špenát. Nahrejeme misu. Na cesto v inej mise premiešame prísady so 125 ml vlažnej vody. Na jemne pomúčenej doske cesto asi 10 minút spracúvame rukami a udierame ním o dosku. Sformujeme 3 gule, potrieme olejom, prikryjeme nahriatou misou a na teplom mieste necháme odstáť najmenej 30 minút.
 
2.
Medzitým si pripravíme plnku. Cibuľu aj cesnak ošúpeme a pokrájame nadrobno. V kastróle rozohrejeme olej a cibuľu s cesnakom opražíme dosklovita. Rozmrazený špenát trochu vyžmýkame, pokrájame nahrubo a pridáme do kastróla. Všetko dôkladne premiešame, pridáme zápražku na zahustenie špenátu a chvíľu povaríme. Necháme trochu vychladnúť, potom vmiešame žĺtky a strúhaný parmezán.
3.
Cesto po častiach rozvaľkáme na pomúčenej utierke. Chrbtami rúk ho povyťahujeme na obdĺžniky, tenké ako papier. Rúru predhrejeme na 200°C a plech potrieme olejom. Na dno rúry vložíme ohňovzdornú misku s horúcou vodou.
4.
Maslo roztopíme, časťou potrieme cesto, naň rozložíme špenát, ale dookola necháme voľný okraj. Na špenát rozdrobíme ovčí syr.
5.
Okraje cesta potrieme vodou a konce založíme. Pomocou utierky cesto zvinieme a okraje pritlačíme k sebe. Štrúdle dáme na plech švíkom dolu a niekoľkokrát poprepichujeme špicatým nožom.
6.
Štrúdle potrieme zvyšným maslom. Pečieme v predhriatej rúre 30-40 minút dozlatista. Počas pečenia ich polievame mliekom. Asi 5 minút pred koncom pečenia plátky syra pokrájame na tenké pásiky, položíme ich krížom-krážom na štrúdle a necháme roztopiť. Hotové štrúdle vyberieme z rúry a necháme 3 minúty odstáť. Pokrájame na 5 cm široké kúsky a podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Špenát a vajíčko
Privítajte jar s 10 špenátovými delikatesami
Desať inšpirácií na špenátové pochúťky, ktorým skrátka neodoláte.
Špenát je super! Zelená nátierka pre vaše zdravie
Špenát vykupujem na trhoch vo veľkom. Čerstvé listy chrúmem k polievkam, k obedu len tak. Tuhá a krásna...
Root vegetables
Viete, ktorú zeleninu by ste mali mať počas leta doma? Pozrite sa, či máte aspoň jednu!
Lokálnu zelenina je zdravá, dokonale čerstvá a nemusí sa dovážať. Viete ktorých päť superpotravín v lete...
Prečo je špenát dokonalým prostriedkom na chudnutie
Prečo je špenát dokonalým prostriedkom na chudnutie
Keď ide o špenát, je čas zahryznúť sa doňho! Nielen preto, že jeho listy posilňujú naše kosti, ale aj preto,...
Syry
Nie je to Francúzsko ani Švajčiarsko: Táto krajina je najšialenejšia na svete, čo sa týka syrov
Milovníci syra zbystrite pozornosť: Spoločnosť Mintel, ktorá sa zaoberá prieskumom verejnej mienky, zistila,...