Pridať recept

Žemľovka (ako od) starej mamy

8
porcií
95
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

400 g
vianočka
500 g
hrudkovitý tvaroh
6 ks
jablko
5 ks
vajce
350 ml
plnotučné mlieko
4 PL
práškový cukor
2 balíčky
vanilínový cukor
1 balíček
sušené hrozienka
50 g
nasekané vlašské orechy
50 g
maslo
20 g
strúhanka
trochu
kôra z citróna
1 štipka
mletá škorica

postup

1.
Vianočku si pokrájame na plátky a potom na kocky. Zalejeme ich horúcim mliekom, zakryjeme a necháme odstáť.  Žĺtky vyšľaháme s 3 lyžicami práškového cukru a 1 vanilínovým cukrom, zmiešame ich s vopred namočenými hrozienkami a citrónovou kôrou. Zmes pridáme k pokrájanej vianočke, dochutíme badiánom (alebo anízom) a všetko spolu zľahka premiešame a necháme chvíľu postáť.
 
2.
Z rozotretého tvarohu, 1 vanilínového cukru, postrúhaných jabĺk, nasucho opražených sekaných orechov a štipky škorice (posledné 2 menované ingrediencie nie sú nutné) si pripravíme plnku. Pekáč (alebo formu na pečenie) vytrieme maslom a posypeme strúhankou. Na takto pripravený pekáč dáme polovicu vianočkovej zmesi, natrieme na ňu tvarohovú plnku a zakryjeme ju druhou polovicou vianočkovej zmesi.
3.
Navrch poukladáme niekoľko tenkých plátkov masla a pekáč dáme do vyhriatej rúry (asi na 45 min., pri elektrickej rúre vyhriatej na 180 stupňov). Z bielkov a 1 lyžice práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý natrieme na žemľovku a spolu dopečieme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Slávnostné žemľovky
3 slávnostné žemľovky (nielen) na sviatočný deň
Skutočne výnimočné žemľovky, ktoré rozhodne musíte vyskúšať.
Smotanová žemľovka zo sladkého pečiva
Luxusná žemľovka: Vymeňte biele pečivo za vianočku, makovky či croissanty
Pripravte si vynikajúcu žemľovku zo sladkého pečiva a poctivej smotany.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.