Pridať recept

Panettone

6
porcií
200
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

100 g
hrozienka
2 PL
rum
150 g
maslo
400 g
múka
1/2 kg
soľ
100 ml
mlieko
42 g
droždie
4 PL
cukor
1 balíček
vanilkový cukor
4 ks
vajce
2 ks
žĺtok
50 g
kandizované čerešne
50 g
kandizovaná citrónová kôra
50 g
kandizovaná pomarančová kôra

postup

1.
Hrozienka dáme napučať do rumu asi na 20 minút. Maslo rozohrejeme a necháme vychladnúť.
 
2.
Na cesto dáme do misy múku so soľou a na okraj nalejeme maslo. Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné, premiešame s droždím, cukrom, vanilkový cukrom, vajciami, žĺtkami a prilejeme do múky. Elektrickým miesičom cesto dôkladne spracúvame 5 minút.
3.
Kandizované čerešne pokrájame nadrobno. Mandle, pomarančovú a citrónovú kôru posekáme najemno. Všetko aj s hrozienkami zapracujeme do cesta. Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 40 minút.
4.
Otváraciu formu nahrubo potrieme maslom. Z dvojitého papiera na pečenie kancelárskou spinkou zopneme do kruhu pás 30 x 35 cm a pritlačíme k okraju formy, aby sme ho zvýšili.
5.
Cesto dôkladne prepracujeme vareškou a prikryté necháme kysnúť ďalších 10 minút. Rúru predhrejeme na 200°C. Formu naplníme cestom. Prikryjeme a necháme ešte kysnúť, kým nedosiahne zvýšený papierový okraj.
6.
Panettone pečieme dohneda v spodnej polohe rúry 60-70 minút, pričom dva až trikrát povrch potrieme mäkkým maslom. Ak by povrch hnedol príliš rýchlo, v polovici času ho prikryjeme papierom na pečenie. Na konci pečenia je bezpodmienečne urobiť skúšku špajľou.
7.
Panettone vyberieme z rúry a necháme 5 minút vychladnúť vo forme, uvoľníme od okrajov a necháme vychladnúť na drôtenej mriežke. Papier odstránime až krátko pred krájaním.
8.
TIP: Panettone môžeme potrieť marhuľovým džemom a poliať polevou z cukru a citrónovej šťavy.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
17.1.2019 19:11 | |
+1 -0
Dobry den chcem sa vas opytat ci naozaj ide to receptu pol kila soli dakujem