Ananásová torta s ríbezľovým želé
8
porcií
85
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
1
ks
citrón
250
g
múka
štipiek
soľ
3
PL
cukor
125
g
maslo
1
ks
vajce
trochu
tuk na vymastenie
Plnka
1
ks
žĺtok
2
ks
vajce
1
ks
vanilkový lusk
75
g
cukor
125
ml
šľahačková smotana
1
ks
ananás
4
PL
ríbezľové želé
1
balíček
želé v prášku
250
g
jablčný mušt
postup
1.
Na krehké cesto umyjeme a osušíme citrón a postrúhame asi 1 lyžičku kôry. Do misy dáme múku, cukor, soľ, maslo, vajce, citrónovú kôru, 2-3 lyžice vody a všetko premiešame.
2.
Cesto spracujeme nadstavcami na miesenie na ručnom šľahači alebo v kuchynskom robote. Ruky si pomúčime a cesto miesime niekoľko minút, km nie je lesklé. Zabalíme ho do fólie a dáme najmenej na 30 minút do chladničky.
3.
Rúru predhrejeme na 200°C. Otváraciu formu potrieme tukom, cesto rozvaľkáme a vystelieme formu. Okraje vytiahneme asi 2 cm výšky.
4.
Dno cesta potrieme žĺtkom. Vanilkový lusk pozdĺžne prekrojíme a vyškriabeme dreň. Do misy dáme vajcia, 45 g cukru, vanilkovú dreň aj smotanu a všetko premiešame. Zmesou potrieme dno cesta a vložíme do rúry. Pečieme asi 25 minút.
5.
Medzitým ošúpeme ananás, vykrojíme očká a dreň pokrájame na kolieska. Kruhovou vykrajovačkou z každého kolieska vykrojíme tvrdý drevnatý stred. Trotu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Povrch obložíme kolieskami ananásu.
6.
Do stredu každého ananásového kolieska dáme trošku ríbezľového želé.
7.
Podľa návodu na vrecúšku pripravíme polevu z číreho práškového želé, jablčného muštu a zvyšku cukru. Povrch torty zalejeme polevou.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.