Pridať recept

Čučoriedkový koláč s krupicovou plnkou

Čučoriedkový koláč s krupicovou plnkou
Zdroj: gurmanka
8
porcií
95
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

250 g
múka
1 KL
kypriaci prášok
štipiek
soľ
120 g
maslo
4 PL
cukor
1 balíček
vanilkový cukor
1 ks
vajce
trochu
maslo na vymastenie
trochu
suchý hrach na zaťaženie

Plnka

500 ml
mlieko
125 g
krupica
4 PL
cukor
2 ks
vajce
1 KL
citrónová kôra
2 PL
rum
2 PL
hrozienka
500 g
čučoriedka

postup

1.
Z múky, kypriaceho prášku, soli, masla, vanilkového cukru a vajcia zamiesime krehké cesto. Sformujeme ho na guľu a 30 minút chladíme.
 
2.
Dno formy potrieme tukom. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na placku, vložíme do formy a vytiahneme asi 2 cm vysoké okraje. Dno cesta poprepichujeme vidličkou a necháme v chlade asi 20 minút.
3.
Rúru predhrejeme na 180°C. Cesto vyložíme papierom a zaťažíme suchým hrachom. Pečieme 10-12 minút. Papier odstránime.
4.
Na plnku dáme zovrieť mlieko, vsypeme doň krupicu s cukrom a pomaly varíme 3 minúty. Rozbijeme vajcia a žĺtky oddelíme, od bielkov. Žĺtky vmiešame do kaše, pridáme citrónovú kôru, brandy alebo rum a hrozienka, ktoré necháme napučať. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do kaše.
5.
Čučoriedky umyjeme, necháme dôkladne odkvapkať a vmiešame do krupicovej kaše. Zmes nalejeme na koláčové cesto a povrch vyhladíme. Vložíme do prehriatej rúry a pečieme 15-20 minút.
6.
TIP: Vychladnutý koláč je najlepšie podávať s hustou šľahačkou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať