Pridať recept

Korenistý chlieb

ingrediencie

1. Deň

3 dl
voda
3 dl
žitná múka

2. Deň

1 dl
voda
50 g
droždie
1/2 kocka
droždie
3 dl
pivo
1/2 PL
mleté klinčeky
1 PL
soľ
5 dl
pšeničná a žitná múka
1 dl
hrozienka
10 dl
hladká múka

postup

1.
1. Deň: Do misky dáme žitnú múku a zalejeme ju vriacou vodou. Dobre premiešame zmes a misku zakryjeme potravinárskou fóliou.Túto zmes necháme kysnúť minimálne na 12 hodín pri izbovej teplote.
 
2.
2. Deň: V miske rozdrobíme droždie. Zohrejeme maslo a vlejeme do tohto tuku vodu a pivo. Túto tekutinu zohrejeme na telesnú teplotu, teda na 37°C. Trošku nalejeme na droždie, aby sa rozpustilo.
3.
Následne pridáme zmes, ktorú sme si pripravili v 1. deň, zvyšok tekutiny, hrozienka, klinček, soľ, oba druhy múky a väčšiu časť aj hladkej múky. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misky. Potom ho prikryjeme a necháme ho kysnúť na teplom mieste 40 minút.
4.
Na pomúčenej pracovnej doske ho premiesime so zvyšnou múkou a cesto rozdelíme na 2 časti, z ktorých vytvoríme bochníky. Do vymazaných foriem vložíme bochníky. Poprepichujeme ich, zakryjeme a necháme ich ešte pol hodiny kysnúť. Budeme ich piecť pri teplote 175°C.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Leto s chuťou zázvoru: Spravte si zázvorový nanuk z piva!
Nádherné slnečné počasie aj ortuť na teplomere potvrdzujú leto. Ruka v ruke s opaľovaním, grilovaním či...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...