Pridať recept

Exkluzívne od známeho šefkuchára: Recept na Paella Mista Mediterranea

ingrediencie

250 g
cibuľa
2 ks
červená paprika
350 g
zelený hrášok
1,2 kg
kuracie prsia
500 g
klobása chorizo
5 strúčikov
cesnaku
olivový olej extra virgine
2500 g
ryža na paellu (Bomba, Calasparra)
800 g
drvené paradajky z konzervy
šafrán
4 PL
zmes korenia na paellu
800 g
tigrie krevety alebo langustínky
800 g
sepiola
800 g
mušle
600 g
morská ryba
600 g
kalamáre
2 hrste
jemná nasekaná petržlenová vňať
mleté čierne korenie
šťava z citróna
koreňová zelenina na vývar

postup

Famózna Paella podľa šéfkuchára Vojta Artza. 

1.

(Panvica na paellu priemer 80-90 cm)

Kuracie stehná vykostíme a zbavíme kože. Tak isto spracujeme rybu a očistíme plody mora. Z kože, skeletov a pancierov pripravíme vývar na prípravu ryže.  

 
2.

Vo veľkej panvici opražíme na troške olivového oleja na drobné kúsky nakrájané chorizo  a kuracie stehná nakrájané na menšie sústa. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme asi 3-4 minúty. 

3.

Pridáme na drobné kúsky nakrájanú červenú papriku, kalamáre ( tuby , chobotničky ), korenie na paellu a za krátky čas ryžu, krátko opražíme a podlejeme polovicou vývaru. 

4.

Pridáme šafran a drvené paradajky a necháme 10 minút mierne variť. Do ryžového základu pridáme očistené a nakrájané fazuľové struky, hrášok a poukladáme krevety, slávky, plody mora , nakrájané kúsky rýb a podlejeme vývarom. Zakryjeme a dusíme ( v rúre alebo na horáku) do zmäknutia ryže.

5.

Paellu posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme citrónovou šťavou alebo podávame s kúskami citróna.

Paella podľa Vojta Artza
Paella podľa Vojta Artza
Zdroj: Vojto Artz
6.

Vojto radí:  Kuracie stehná môžeme namarinovať v marináde z olivového oleja , citrónovej šťavy a nastrúhanej kôry . Necháme ich niekoľko hodín odležať. 

Mušle, ktoré sa po tepelnej úprave neotvorili, vyhodíme. 

Pokiaľ nemáte zmes korenia na paellu, tak si ju pripravte doma z mletej sladkej papriky, pálivej papriky, rímskej rasce, bieleho mletého korenia, sušeného cesnaku a šafranu .  

7.

Dobrú chuť. Nezabudnite si vypočuť aj skvelý podcast Chutný, ktorého hosťom bol práve Vojto Artz >>

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Prečo je lepšie mäso na grilovanie marinovať? Existuje jeden veľmi dôležitý dôvod
Prečo je lepšie mäso na grilovanie marinovať? Existuje jeden veľmi dôležitý dôvod
Grilovanie je jedným z najkontroverznejších spôsobov prípravy jedla. Grilované jedlo chutí šialene dobre...
Je ľahko stráviteľná a plná antioxidantov. Je škoda, že ju jeme len zriedkavo!
Je ľahko stráviteľná a plná antioxidantov. Je škoda, že ju jeme len zriedkavo! Spomaľuje starnutie, podporuje trávenie a zasýti na dlhý čas
V Taliansku sa konzumuje so syrom a omáčkami, v Strednej a Južnej Amerike sa používa na výrobu tortilly...
TOP
Marinované bravčové mäso
Toto je dôvod, prečo je moje mäso vždy tak lahodné a jemné ako masielko! Do marinády dajte túto surovinu navyše
Ako dosiahnuť jemné, chutné a zároveň šťavnaté mäso? Tajomstvo spočíva v marináde s jednou nezvyčajnou...
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Rybacia nátierka ešte nikdy nebola chutnejšia. Stačí urobiť len jednu malú zmenu v recepte. Bude zamatovo...
TOP
Vojto Artz
Vojto Artz: Reštart gastra po korone bude silný, náročný, ale na niečo aj dobrý
Vypočujte si prvý diel podcastu Chutný. Hosťom je Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Španielska paella
Španielska paella: Viete akú ryžu, mäso a koreniny použiť?
Najlepšie tradičné jedlá sú tie, ktoré sa v jednotlivých krajinách či regiónoch varia v rôznych úpravách...