Makové rezy
ingrediencie
postup
Tento recept pre nás piekla naša milovaná mamička, keď sme boli malé dievčatká. S mojou sestrou sme sa vždy zučastňovali na jeho príprave a hlavne moja mladšia sestra vždy čakala na misku a varešku so zvyškami surového cesta, aby zhodnotila jeho chuť :D S našou mamou mám ten najlepší vzťah, aký len môže byť je to pre mňa tá najsilnejšia osoba na svete spolu aj s mojou sestrou. Obe majú vážne zdravotné problémy, ale stále majú nekonečnú energiu a silu do života začo ich obe neskutočne obdivujem a som na ne hrdá. Tento koláč mi pripomína tie najkrajšie chvíle, ktoré sme strávili spolu. Neustály smiech a radosť v očiach a samozrejme neskutočná chuť makových rezov, ktorá sa priam rozplývala na jazyku :) určite si ho upečte aj doma!! Nebudete ľutovať !
Na dosku preosejeme múku s práškom do pečiva, posekáme do nej maslo alebo margarín, pridáme žĺtky, cukor, soľ a s mliekom zamiesime cesto, ktoré rozdelíme na dva diely.
Jeden diel rozvaľkáme, položíme na vymastený plech, natrieme jemným slivkovým lekvárom, naň rovnomerne rozotrieme makovú plnku (postup nižšie) a prikryjeme druhým rozvaľkaným plátom cesta.
Cesto pred pečením popicháme a v stredne teplej rúry upečieme.
Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a pokrájame na rezy.
Maková plnka: Maslo s cukrom vymiešame, primiešame zomletý mak, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva a z bielkov ušľahaný tuhý sneh.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.