Pridať recept

Domáci chlieb

ingrediencie

500 g
múka hladká T650
250 ml
vlažná voda
1/2 kocka
droždie čerstvé
1 ČL
soľ
1 ČL
rasca drvená
1 PL
ocot

postup

Chutný domáci čerstvo upečený chlebík s chrumkavou kôrkou.

1.

Múku preosejeme do misky, urobíme jamku, pridáme rozdrobené droždie, vlažnú vodu a počkáme, kým sa nevytvorí kvások.

 
2.

Po chvíli pridáme rascu, soľ a ocot. Vymiesime cesto, ktoré necháme v miske kysnúť, kým dostatočne nezväčší svoj objem.

3.

Vykysnuté cesto vyklopíme z misky na múkou posypanú pracovnú dosku a vyformujeme ho do tvaru bochníka.

4.

Pekáč si vystelieme papierom na pečenie a bochník do neho preložíme. Necháme kysnúť ďalších 30 minút.

5.

Nakoniec vykysnutý chlebík potrieme slanou vodou a dáme piecť do rúry vyhriatej na cca 250 °C na 30 minút. Po tomto čase rúru otvoríme, chlieb znovu potrieme slanou vodou a dopečieme pri zníženej teplote na 18O-190 °C. Pečieme ešte cca ďalších 30 minút, alebo podľa svojej rúry, kým nevznikne chrumkavá kôrka.

6.

Nakoniec chlebík vyberieme, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
sonagregorovicova
1.9.2023 14:08 | |
+15 -12
Piekla som chlieb podľa vášho receptu už 2x a chlieb je výborný 😍 a tá kôrka, mňam 🤤
Gray1
30.10.2020 11:54 | |
+24 -103
Koľko g je pol kocky???? Videl som kocku čo mala pol kilá.
Anonymný nick
30.1.2021 00:25 | |
+12 -92
Presne tak,sú aj čerstvé,vážené kvasnice už zabalené,v rôznych gramoch.niektorý vedia dohovadiť recept
Amavis
25.10.2022 16:46 | |
+292 -22
Treba pouzit sedliacky rozum mile gazdinky. Hadanka : z akej velkej kocky polovica, ked je tam 500 g muky ? Z polkiloveho drozdia urcite nie, ale bude sa jednat o bezku kocku 42 g ( polovica je 21 g ).
Podobné články
Ako rýchlo rozmraziť chlieb? Tento geniálny TRIK mi poradila moja babička, opäť krásne chrumkavý a ako
Ako rýchlo rozmraziť chlieb? Tento geniálny TRIK mi poradila moja babička, opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý, na toto si však dávajte pozor!
Tvrdý zmrazený chlieb, keď ráno potrebujeme rýchlo niečo zjesť, je jednou z typických ranných ťažkostí...
Chlebové placky
Chutné a zdravé domáce chleby zo sveta. Ľahšie ako kysnuté
V rôznych krajinách sveta nájdete najrôznejšie druhy chleba. Často sú považované za tradičné jedlo, ktoré...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...