Pridať recept

Medovníky od cukrára

ingrediencie

1 kg
hladká múka
0,45 kg
med
0,28 kg
Maslová Hera
0,3 kg
práškový cukor
5 ks
zltky
3 ks
vajíčka
3 ks
kypriaci prášok do pečiva
0,05 kg
Perníkové korenie zmes

postup

Ako vyučeného cukrára ma veľmi mrzí že hlavne mamičky, gazdinky a teda určitá skupina ľudí ktorá sa venuje pečeniu tradičných druhov pečiva už zabudla a nevie aký má význam slovo medovník/medovníčky. Český jazyk slovo (Medovník) nemá. U našich bratov je to jednoducho len perník. Ale u nás sú obe slová spisovné. A je medzi nimi obrovský, gigantický a makroskopický rozdiel. Perník obsahuje najmä CUKOR Medovník obsahuje iba MED Znie to aj celkom logicky že? Existuje mnoho variant medovníkov a mnoho spôsobov ich prípravy. Ale kedže všetci chceme poctivé medovníky hlavne rýchlo a aby boli mäkké, voňavé a úžasné a ešte raz: HLAVNE RÝCHLO "bo šebe nezname vytrimac" proces fermentácie cesta ktorý môže trvať aj týždne budeme musieť vynechať. Možno napíšem recept aj na medovníkový recept od jedného Českého Cechu pernikařu ktorý fermentáciu cesta zahŕňa inokedy. Veľmi tu históriu medovníka rozpisovať nebudem. Ale je pre mňa dôležité aby si ako osoba mala na vianoce na stromčeku alebo v miske pravé a poctivé medovníky. Samozrejme čo sa voľby surovín týka, med na medovníky by samozrejme mal byť druhom aromatickým, kvalitným a hustým. Takže nie ten z obchodu za 3,99 eura v akcii. A čo sa korenia týka to musí byť pravá Cejlonská škorica a nie tamalu, burmaminu, winteranu a iné slabé odrody. Muká jednoznačne hladká,hladká pšeničná, hladká špaldová, hladká celozrnná je to na vás. Nespoliehame sa na lepok ale na pridané kypridlo. Môžu byť aj už hotové perníčkové zmesi, ktoré obsahujú všetko potrebné. Áno presne tak, nejedná sa o recept za lacné suroviny. Ak hľadáš niečo lacné odporúčam ti klikať na každý druhý receptík na internete. Med od včelára je úžasnou voľbou. Odporúčam Medovicový med , Lesný med. Ale aj v potravinách možno dostať kvalitné bio medy ak nemáte po ruke včelára/známosť. Presne tak. Výroba kvalitných medovníkov nezačína vážením surovín a ich spracovaním ale ich hľadaním. Je to cesta, honba, dobrodružstvo. Dobrodružstvo na ktoré sa spolu vydáme. Problém ale nastáva vo chvíli keď si uvedomíme že naše jazýčky kvôli všeobecnej závislosti na cukru ochabli a aby cítili niečo sladké, potrebujú tej sladkej chuti viac. A preto nám bežné medovníky žiaľ už nestačia. Sú jemne sladké a výrazne !!korenisté!!. No ja viem že by vám recept z roku 1635 nevyhovoval. Takže aj v tomto recepte nájdete cukor. Recept je niečo ako Hybrid/kompromis ktorý bude vyhovovať čo najväčšej skupine ľudí. Suroviny a technologický postup som prispôsobil. Takže je situovaný do bežnej kuchyne v bytovke a vianočnému stresu. Prajem príjemné sviatky.

1.

Prírava: Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu (vrátane vajíčok) Všetky suroviny zmiešavame spolu naraz. Cesto musí byť poriadne rozpracované vôbec teda nevadí ak si dáte načas.

 
2.

Vymiesene cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme cez noc v chladničke odležať. Je to dôležite, určite krok nevynechávajte. Cesto avšak musí mať izbovú teplotu pri opätovnom spracovaní a manipulácií. Takže ho musíme nechať odležať mimo chladničky pred ďalšími krokmi.

3.

Cesto sa tak potom klasicky vyvaľká na hrúbku 0,5 cm a vykrajuje. Cesto obsahuje dosť tuku takže sa s papierom na plech zaťažovať netreba. Po miernom vychladnutí sa medovníčky odlepia samé.

4.

Pečenie: 180°C Teplovzdušná rúra. cca 2-5 minút,, prvú várku si dajte skromne skúšobnú, čo vrelo odporúčam vzhľadom na to, že každý vlastní inú pec.

5.

Problémy s cestom: Riedke = Viac múky i cukru zapracovať postupne (Chce to čas aj silu). Krehké, rozpadáva sa = Viac sa s ním treba pohrať zdanie klame. A keď nepomáha tak viac tuku alebo žĺtko. Tuhé = Jedno celé vajíčko

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Mmichaela
6.12.2023 01:50 | |
+0 -0
Ďakujem za uverejnený recept. Chcela by som Vás poprosiť aj o recept na české perníčky z fermentovaného cesta. Vopred ďakujem
Podobné články
medovnik
Tipy a triky ako upiecť tie najlepšie medovníky
Medovníčky patria neodmysliteľne k vianočnému obdobiu. Tieto voňavé a krehké dobroty sa musia piecť...
Vianočné pečivo
Ihneď si ich uložte! Recepty na VIANOČNÉ PEČIVO na jednom mieste: Linecké koláčiky, medvedie labky, rožteky aj kolieska
Suché čajové pečivo jednoznačne patrí k Vianociam. Zozbierali sme pre vás najnovšie a najchutnejšie vianočné...
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu pozor a budú mäkké ako vatička
Ak boli vaše medovníčky doteraz vždy tvrdé, pravdepodobne ste sa dopustili tejto zásadnej chyby, pozrite sa!
Vianočné medovníky
Už nikdy sa vám neroztečie, drží perfektne! Ako urobiť hustú polevu na medovníky? Stačí jedna prísada - budú ako maľované a bez prasklín
Žiadne praskliny a poleva dokonale hustá! Tieto rady by mal poznať každý, kto má rád medovníky.
V zime nič nefunguje bez medu! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
V zime bez medu nefunguje nič! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
Načo míňať veľa peňazí na drahé krémy a lieky, keď máte odpoveď priamo pod nosom? Domáci med dokáže...