Hubová mačanka s klobásou, FOTORECEPT
ingrediencie
postup
Táto špecialita dostala svoj názov od spôsobu jej jedenia. Ide o omáčku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Niekde sa zvykli k mačanke podávať aj zemiaky uvarené v šupke. Mačanky sa varili buď s mäsom, alebo bez neho. Je to neoddeliteľné jedlo štedrovečernej večere Rusínov, podáva sa s chlebom.
Sušené huby si vopred namočíme na niekoľko hodín, aby zmäkli. Potom scedíme a do hrnca zalejeme asi 1,5 l vody, pridáme bobkový list, nové a čierne korenie a troška soli. varíme, kým nie sú huby mäkké.
Počas varenia si pripravíme kapustu a jušku.
Ked sú huby skoro uvarené pridáme klobásu a na drobno nakrájanú kapustu a jušku. Do polievky nakrájame strúčiky cesnaku a asi 3 pretlačíme. Varíme pár minút, kým sa uvarí klobáska. Potom ju vyberieme a pokrájame na kolieska.
Na masle si orestujeme pokrajanú cibuľu na drobno.
Urobíme tmavšiu zápražku, pridáme trocha smotany
vlejeme do polievky, pridáme klobásku a necháme prejsť varom. Podľa chutí ešte dochutíme.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.