Pridať recept

Poctivá ťahaná štrúdľa, FOTORECEPT

ingrediencie

250 g
hladká múka špeciál 00
125 ml
vlažná voda
50 ml
olej
1 PL
ocot
štipiek
soľ

postup

Nebojte sa ťahanej štrúdle! Chce to len trpezlivosť a dobrý recept: 

1.

Cesto nechávam spracovať v robote s hnetacím hákom. Nasypem múku, šipku soli, olej, ocot a postupne prilievam vlažnú, skôr teplejšiu, nie však horúcu vodu. Nechám hnietiť 10minút. Ak cesto spracujete v rukách, treba to robiť ozaj poctivo a dlho, aby bolo cesto jemné, vláčne. Nebojte sa octu, nie je ho cítiť a cesto je vďaka nemu pružnejšie.

Ťahaná štrúdľa
Ťahaná štrúdľa
Zdroj: Vendelincok
 
2.

Hotové cesto necháme postáť pod nahriatou miskou aspoň pol hodinku, kluďne hodinku. Misku nahrajte chvíľočku v mikrovlnke alebo oblejte horúcou vodou. Nachystajte si zatiaľ plnku.

Ťahaná štrúdľa
Ťahaná štrúdľa
Zdroj: Vendelincok
3.

Tentokrát som robila jablkovú, tak som si očistila a nastrúhala jablká.

Ťahaná štrúdľa
Ťahaná štrúdľa
Zdroj: Vendelincok
4.

Cesto dáme na obrus, môžte ho jemnučko pomúčiť, ale ide to aj bez pomúčenia.  

Ťahaná štrúdľa
Ťahaná štrúdľa
Zdroj: Vendelincok
5.

Trošičku do kruhu rozvaľkáme.

Ťahaná štrúdľa
Ťahaná štrúdľa
Zdroj: Vendelincok
6.

A začneme ťahať :) Ruky si naolejujte, miskus olejom si nechajte poblíž, ak by ste ešte potrebovali. Ruky dajte pod cesto do stredu a začnite ho krúžívým ťahavým pohybom vyťahovať do všetkých strán od stredu do vonku. 

Ťahaná štrúdľa
Ťahaná štrúdľa
Zdroj: Vendelincok
7.

Cesto položte a teraz ťahajte po okrajoch, nebojte sa toho. Chyťte medzi prsty cesto a jemne ho ťahajte, bude sa krásne napínať až do priesvitna. Áno, sem tam vám možno ujde aj dierka, ale to nevadí, chce to len cvik.

8.

Cesto je až priesvitné. Hrubé okraje môžte orezať.

Ťahaná štrúdľa
Ťahaná štrúdľa
Zdroj: Vendelincok
9.

Cesto je na jednu veľkú štrúdľu alebo dve malé. Bohato cesto posypte plnkou. Mala som sladké jablká, stačilo mi posypať škoricou.

Ťahaná štrúdľa
Ťahaná štrúdľa
Zdroj: Vendelincok
10.

Zrolujte, pomôže vám nadvihnúť obrus a štrúdľu zgúľať, ide to samo. Preložte/pregúľajte štrúdľa na plech, potrite maslom a popichajte vidličkou.

Ťahaná štrúdľa
Ťahaná štrúdľa
Zdroj: Vendelincok
11.

Pečieme na 190 stupňov cca 15 minút, potom znížte teplotu na 170 stupňov a dopekajte asi 30-35 minút.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
bejbej1
22.1.2021 09:51 | |
+7 -19
Cesto veľmi tuhé a strašne sa trhalo
Eva143
12.1.2022 03:25 | |
+7 -5
Toto je štandartné cesto na ťahané štrúdle, iné nenájdete, takže ak bolo cesto tuhé, asi ste spravili niečo zle vy. :)
monikadolinajcova
6.1.2020 10:35 | |
+6 -16
Musím konečne vyskúšať, mám rada štrudľu, bojím sa ju urobiť.