Pridať recept

Šampiňónová polievka s novým pórikom

Šampiňónová polievka s novým pórikom
Zdroj: Henrieta_Peškovičová_Kundrátová

ingrediencie

10 ks
šampińóny
pór
4 strúčiky
cesnaku
2 plátky
limeta
3 ks
bobkový list
1 ks
šalotka
4 ks
mladá mrkva
1 KL
mletá kurkuma
nasekaná vňať petržlenu, zeleru a kôpru
bobuľky farebného korenia a semienka senovky gréckej
sezamový za studena lisovaný olej

pre mixovaný variant

1 PL
maslo
3 PL
crème fraîche

postup

Kúpili sme si zmes na domáci hubový záhon. Už sa mi raz osvedčila a výťažnosť z jedného balíka bola až 20kg šampiňónov. Je fakt, že som na ne najskôr zabudla a keď som odkryla pariacu fóliu, čakali mi klobúčiky veľké ako portobello. Tá súčasná nám v hojne rodiacej fáze zahynula. Vyťažili sme z nej cca 3 kg šampiňónov. Keď sme odcestovali, podhubie v hline úplne vyschlo, bohužiaľ som zabudla pri inštrukciách k polievaniu zadať aj naparovanie záhončeka. Myslím však, že rovnako ako záhon hlivy, aj šampiňónová, vopred pripravená zmes môže byť dobrou formou pre domáce hubárčenie. Ak teda nepestujete šampiňóny doma, kúpte si ich pekne do vlastného papierového košíčka. Vlastne, táto polievka by mala byť lahodná aj z hlivy, ale neskúšala som ju. Ak by väčšie kusy nechutili deťom, jej vymixovaný, krémový variant s maslom a trochou „creme fraiche“ je úplnou lahôdkou aj pre malé mlsné jazýčky.

1.

Očistenú mrkvu a pórik nakrájame na cca rovnaké jemné kúsky. Klobúčiky šampiňónov prekrojte na polovice a tie polovice nakrájajte na cca 0,5cm pásiky.

 
2.

V rozpálenom hrnci na troche sezamového oleja osmahnete mrkvu s pórikom a cesnakom , kým pustí mrkva svoju peknú oranžovú farbu.

3.

Potom pridáme soľ, šampiňóny a zalejeme vodou. Pridáme bobkové listy, do uzavretého sitka korenie (aby sa jedlo ľahšie konzumovalo),šalotku (ak máte domácu aj so šupkou, ktorú umyjete).

4.

Keď je mrkva mäkká, pridajte kurkumu a nasekané vňate , prehrejte pár minút a odstavte. Kým polievka vychladne na jedlú teplotu, pridajte do nej plátky limetky bez toho, aby ste ich žmýkali.

5.

Ak ste sa rozhodli polievku podávať ako krémovú, vymixujte ju bez bobkového listu a cibule. Pridajte ešte v mixéri créme fraiche a maslo a po vymixovaní ešte prehrejte a odstavte. Do tejto zmesi môžete limetky aj vyžmýkať cez sitko...ak polievku pripravujete pre dospelých hostí, pri mixovaní môžete pridať trochu bieleho vína, alebo kvalitnej brandy😊.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať