Pridať recept

FOTORECEPT: Zavárané mäso na dovolenku

Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Zdroj: Vendelincok

ingrediencie

bravčové mäso (plece, stehno)
soľ

postup

Mäso robievam pred dovolenkou v Chorvátsku. Len ráno uvaríme prílohu, prípadne rýchlu omáčku, ale stačí aj nakrájať zeleninku. Zavárala som už aj mäso priamo s troškou korenia, trošku červenej papriky, sušeného cesnaku, či kari. Dobre sa zavárajú aj kuracie prsia. Výborné je aj na studeno, alebo len jemne ohriate. Hodí sa na výlet aj stanovačku. Zavárať môžte hotové upečené mäso, ale aj priamo surové, ktoré sa v pohári uvarí.

1.

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Použite pekné kúsky, mastné orežte.

Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Zdroj: Vendelincok
 
Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Zdroj: Vendelincok
Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Zdroj: Vendelincok
2.

Prichystáme si čisté, vyvarené poháre. Ideálne okolo 450-500ml alebo ako vám vyhovuje. Podľa toho pre koľkých dospelých ľudí. Ja chystám pre dvoch dospelých (manžel, je ale jedák) a malé dieťa.

Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Zdroj: Vendelincok
3.

Mäso natlačíme do pohárov.

Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Zdroj: Vendelincok
4.

Pridajte 0,5 lyžičky soli a trošičku vody, cca 50-75ml na pollitrový pohár mäsa. Môžete tiež navrch pridať kúsok kože, ktorá vytvorí chutný rôsol, ale nie je to podmienkou.. Mäso si v pohári pustí vlastnú šťavu, nie je nutné pridávať veľa vody.

Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Zdroj: Vendelincok
5.

Sterilizujeme, teda vlastne aj varíme.

Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Fotorecept: Zavárané mäso na dovolenku
Zdroj: Vendelincok
6.

Zavárať môžete dvoma spôsobmi. Buď budete mäso sterilizovať 2-2,5 hodiny na 100 ° C – podľa druhu mäsa. Alebo mäso varíte na dvakrát. Najprv varte 1,5 hodiny na 100 ° C, potom ich nechajte vychladnúť a na druhý deň (za 24 hodín) znovu sterilujte 1 hodinu tiež na 100 ° C. Voda musí po celý čas zavárania stále mierne prebublávať. Častejšie používam druhý spôsob, mám pocit, že je spoľahlivejší.

7.

Pri zaváraní vzniká jed botulotoxín, preto je potrebné byť opatrný. Na webe konzervovanie.sk som našla informácie o botulotoxíne:
Poznáme iba dva bezpečné spôsoby zavárania potravín – zaváranie v horúcej vode a zaváranie v tlakovom hrnci. Mikroorganizmus Clostridium botulinum je hlavným dôvodom, prečo je nutné použiť tlakový hrniec. Hoci sú baktérie zabité už pri teplote varu, napriek tomu môžu vytvárať spóry, ktoré sú odolné voči týmto teplotám. Spóram sa dobre darí v potravinách s nízkym obsahom kyselín a v neprítomnosti vzduchu – ako je tomu pri zaváraní mäsa a zeleniny. Keď spóry začnú rásť, produkujú smrtiaci jed – botulotoxín. 

8.

Je to na vás, čítala som, že stačí mäso zavariť dvakrát, prípadne skúste prvé varenie normálne v hrnci a druhé sterilizovanie v tlakovom hrnci, v starej dobrej kuchte, v ktorej dosiahnete potrebnú teplotu 115stupňov.

9.

Správne zavarené mäso by malo vydržať až tri mesiace, zo skúsenosti kľudne aj trochu dlhšie. Tak či tak, nezabudnite na viečko napísať, kedy ste mäso zavárali.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Filip Urbanič
Treba ísť von, nebáť sa vyskúšať to, makať, učiť sa, byť pokorný a vedieť prijať aj kritiku, odkazuje Filip Urbanič všetkým mladým kuchárom (podcast)
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je „mladá puška" z Dánska a budúci šéfkuchár, Filip Urbanič.
Roman
Šokujúce zistenie Romana, experta na mäso: Myslíte si, že viete, ako sa delí hovädzie mäso? Pravda je však úplne iná! Vyvrátil aj tento mýtus (podcast)
Aj vy radi chodievate do mäsiarstva? Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je expert na mäso...
Chutný podcast - Tomáš Sika
Baví má nápad v jedle a hlavne to, že je poctivo urobené, hovorí Tomáš Sika (podcast)
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je majiteľ reštaurácie MENJU, Tomáš Sika.
Šéfkuchár Palo Sekerka
Je pre nás dôležité, aby vynikli ľudia, od ktorých máme suroviny. To, čo ide na tanier, je z 80% práve ich práca, hovorí šéfkuchár Palo Sekerka
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je šéfkuchár, Palo Sekerka a jeho partnerka Lucia Hô-Chí.
Sofia Palečková
Gastro určite nie je pre každého, ale ak sa v tom nájdete, tak potom nie je o čom, hovorí Sofia, študentka hotelovej akadémie (podcast)
Zaujíma vás, ako prebiehajú praktické maturity na hotelovej akadémii či stáž v zahraničí? Vypočujte si...
Big family have dinner on open garden terrace
Jedálny lístok na letnú dovolenku v apartmáne
Zistite ako kvalitne, zdravo a chutne nakŕmiť celú rodinku na dovolenke v apartmáne bez toho, aby ste väčšinu...