Pridať recept

Obrátený višňový koláč

ingrediencie

500 g
vykôstkované višne
2 hrste
mandľové lupienky

Na karamel:

100 g
HERA maslová
100 g
práškový cukor

Na cesto:

300 g
polohrubá múka
1/2 ČL
jedlá sóda
ks
soľ
100 g
HERA maslová
120 g
práškový cukor
2 ks
vajce
150 g
kyslá smotana
100 g
smotana na šľahanie

postup

1.

Najprv si zo 100 g cukru a 100 g Hery pripravte karamel. Do rozohriatého hrnca nasypte cukor, ktorý sa začne rozpúšťať a zlatnúť. Keď začne chytať tmavo-zlatú farbu, môžete hrniec odstaviť zo sporáka, opatrne pridajte Heru a rozmiešajte. Neľakajte sa, bude chvíľu trvať, kým sa obe suroviny spoja. Dávajte pozor, aby karamel z cukru nebol príliš tmavý, lebo by bol horký.

 
2.

Pripravenú formu si vymažte Herou, hlavne boky. Potom do nej na dno nalejte karamel. Na ten naskladajte alebo nasypte vykôstkované višne, ktoré posypete mandľovými plátkami.

3.

Mäkkú Heru a práškový cukor začnite spoločne šľahať. Až sa spoja, pridajte najskôr jedno vajce, zašľahajte, a potom i druhé. Po chvíli šľahania budete mať svetlú hladkú penu.

4.

Do peny pridajte polovicu múky a zašľahajte. Potom pridajte kyslú smotanu a smotanu na šľahanie a opäť zamiešajte. Nakoniec zvyšnú múku, zmiešanú so sódou a štipkou soli. Vymiešajte hladké, celkom málo tekuté cesto, ktoré opatrne preneste na višne a uhlaďte. Pracujte jemne, aby vám višne moc necestovali po dne.

5.

Pečte na 180 °C, asi 45 až 50 minút, kým nebude mať povrch koláča zlatistý nádych. Vyberte z rúry a ihneď vyklopte na pripravenú podložku. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať