Pridať recept

Citrónová bábovka, sneh a dobré Vianoce

ingrediencie

4 ks
väčšie vajce
5 PL
trstinový cukor
3 PL
limoncella (taliansky citrónový likér)
1 PL
sušenej (alebo čerstvej ak máte) bio citrónovej kôry
17 g
vínny kameň
15 PL
špaldová polohrubá múka
5 PL
vlažná voda
8 PL
olej
1 PL
vanilka
ks
mletý kardamón

postup

Nejako sa už stalo, že ráno v Prvý sviatok vianočný sa s kávou v ruke a bábovkou usadíme k rozprávkam, ešte v pyžamách a zahajujeme rodinné túlenie. To si v obývačke rozložíme všetky matrace a “duchny“ a rozprávame si zážitky s vianočnej návštevy. Väčšinou už sneží a manžel v krbe založí pukotavý oheň. Naše vlastné mystérium. Keď sa deti tešia z darčekov, koláčov, nás rodičov a všetci z prítomnosti dobra. Musím sa priznať, že predvianočný zhon sme už dávnejšie zriedili len na pečenie nevyhnutných jedál k štedrej večeri a na pohostenie, samozrejmý nákup darčekov a upratovanie je veľmi, veľmi priebežné. Odkedy sa narodila najmladšia, časť čajového pečiva si objednávam u kamarátok. Podporím tak aj ich biznis a ja mám čas na deti. Alebo teraz – na kváskový chlieb a deti 😊. U nás sa vianočka napríklad moc neujala, predbehla ju bábovka. Tento recept je však o netradičnej bábovke na práve takéto rána. My si dobré Vianoce robievame aj hocikedy cez rok. Keď sa nám nič moc nechce, len byť spolu. Minulý rok som pripravila bábovku s našou staršou. Urobili sme karobovú, mali sme chuť na čokoládu. Dnešná je plná sviežosti, menej sladká, citrónová. Použila som na ňu domáce limoncello od kamarátky z Toskánska. Ešte aj teraz v zime vonia po lete. TIP: Bábovka nám chutila s domácim, čerstvým jahodovým džemom. (prevarené, vyredukované mrazené jahody s citrónovo šťavou a kokosovým cukrom)

1.

Vajcia rozdelíme- bielka do misky našľahanie, žĺtka na prípravu cesta do druhej misy. Vajíčka vyšľaháme do hladkého krému spolu s cukrom. Cukor nemelieme na práškový, naozaj je bábovka lepšia s kryštálovým. Použiť môžete aj xylitol. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva (alebo použite 100g pšeničného/špaldového kvásku s vodou a necháte prekvasiť hodinu), a pridajte aj zvyšné ingrediencie postupným primiešavaním.

 
2.

Zamiešajte na vláčne a husté cesto. Z bielkov vymixujte tuhý sneh, pridať môžete štipku soli aby lepšie držal. Vždy si otáčame misu nad hlavu, že či je to naozaj poriadna práca 😊.

3.

Bielka vmiešame do cesta a vylejeme do vymastenej a semolinou vysypanej formy. Piekla som vo vyhriatej rúre teplovzdušnej cca 25 minút na 170 C°.

4.

Bábovku som chcela poliať bielou glazúrou, no bez cukru. Skúšala som vymiešať kokos do hladka s citrónovou šťavou, ale môj mixér také malé množstvo odignoroval a krém bol hrudkový. Deti ma aj tak varovali, že na bábovku nič nechcú. Kvôli fotke som ju poprášila mletým trstinovým cukrom, ale aj ten sme si sfúkli preč. Zato facéliový med nám na nej chutil. Akurát Linde (2r) som med nedala. Iba som jej dobrú chuť zapriala 😊 Tak ako vám želám prevoňané Vianoce. Láskou. Dobrom. Životom.

Citrónová bábovka, sneh a dobré Vianoce
Citrónová bábovka, sneh a dobré Vianoce
Zdroj: Henrieta_Peskovicova
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať