Pridať recept

Pohánkový slaný koláč

ingrediencie

200 g
lúpaná pohánka
100 g
bezlepkové ovsené vločky
2 ks
domáce vajíčka
2 PL
repkový olej
1 PL
majoránka
1 PL
fasirkove korenie
2 strúčiky
cesnaku
ks
mix uvarenej zeleniny (karfiol, hrášok, mrkva..)
ks
čerstvá vňať tymianu, petržlenu, ligurčeka
100 g
parmezán
ks
slnečnivové jadierka
ks
mletý ľan
ks
soľ

postup

Na pohánku zrejme treba mať chuť. Pre svoju špecifickú vôňu a dojazd chuti na jazyku ju mnohí stále radi nemajú. U nás doma sa vyskytuje pomerne často, v kaši, koláčoch alebo v polievke. No a takto vznikol aj pohánkový slaný koláč. Najskôr som chcela robiť plnenú papriku. Že z tej pohánky guľky narobím a papriku naplním. Mala som takú ideu, až kým som neprišla do chladničky a paprika tam nebola :D . No čo s uvarenou pohánkou? Tak som pomiešala spolu čo ma napadlo a dala upiecť na plechu. A teda, že to bolo skvostné jedlo, lebo aj môj manžel si nabral. Takýto koláč môžete podávať studený, alebo horúci poliaty ghee. Hodia sa k nemu zemiaky. Varené len vo vode a bez tuku som použila aj v tomto recepte. Minula som aj navarenú zeleninu z polievky z predošlého dňa - mrkvu, karfiol a kúsok petržlenu. Inak, ak by ste pohánkové zrnká varili bez soli, môžete si prebytok dať do chladničky a na raňajky premixovať s medom a banánom ako kašu 😊. Pohánka je veľmi štedrá svojim obsahom k ľudskému organizmu. Výhodou je jej bezlepkovosť, takže si ju môžu dopriať aj celiatici. No opatrne aj pre nich – pohánku si kupujte takú, kde nie je uvedené, že obsahuje stopy lepku. Môže sa stať, že výrobca ju čistí a balí v priestore, kde pracuje aj s lepkovými plodinami. Aj tu platí pravidlo, že všetkého veľa škodí. Pohánka vo väčšom množstve zvyšuje krvný tlak a tak skúste pestrosť v stravovaní aj s touto ingredienciou. Teda striedať ju s inými plodinami či obilím.

1.

Pohánku uvaríme v mierne posolenej vode. Scedíme a premiešame s olejom a prstami roztlačenou uvarenou zeleninou (olej môžete použiť aj kokosový, alebo ghee).

 
2.

V mise vymiešame metličkou vajíčka s koreninami, vločkami a bylinkami a primiešame do pohánky spolu s ľanom (vie byť aj náhradou vajíčka ak ste vegán).

3.

Vymastený a vločkami vysypaný plech (pekáč) vyplníme pohánkovou zmesou. Navrch nasypeme jadierka slnečnice a pečieme na 250°C asi 15 minút, potom posypeme parmezánom a dopečieme cca 15 minút na 200°C.

4.

Podávať koláč môžete hneď napríklad s paradajkovou omáčkou a zemiakmi, alebo so šalátom, v šošovicovej polievke alebo len tak – s chlebom 😊.

pohánkový slaný koláč
pohánkový slaný koláč
Zdroj: Henrieta Peškovičová
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Cokolac hotovy rez
Radi pečiete netradičné dobroty? Skúste Cícerovo- pohánkový „ČOKOLÁČ“
Tento koláčik vznikol úplnou náhodou, potrebovala som minúť ingrediencie: uvarený cícer a namočenú pohánku...