Dvojitý krémeš
10
porcií
nízka
náročnosť
ingrediencie
1
ks
rozvaľkané lístkové cesto
400
ml
mlieka
30
g
kkuričného škrobu
4
PL
kryštálového cukru
1
ks
vanilkový lusk
3
ks
vajcia
5
želatíny
120
ml
šľahačky
postup
Jednoduchý ale veľmi chutný recept na najväčšiu klasiku - krémeš.
1.
Lístkové cesto rozložíme na opačnú stranu plechu, vyrovnáme, popicháme po celej ploche vidličkou a dáme piecť na 200 stupňov asi 12-15 minút do zlatohneda. Počas pečenia sa cesto môže nafúknuť, ale po dopečení to vyriešime :-).
2.
Na krém dáme variť mlieko so semienkami z vanilkového lusku. Medzitým si v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, potom pridáme škrob, rozmiešame.
3.
Vajíčkovú zmes zalejeme zovretým mliekom s vanilkou, premiešame, vlejeme späť do hrnca a dáme variť. Varíme asi 2-3 minúty do zhustnutia. Odstavíme z ohňa, necháme za občasnho miešania vychladnúť.
4.
Medzitým si dáme do misky so studenou vodou napučať želatínu a vyšľaháme šľahačku do tuha. Upečený a vychladnutý plát lístkového cesta rozdelíme po dĺžke na tri rovnako široké pásy.
5.
Napučanú želatínu vyžmýkame a rozpustíme vo vlažnej pudingovej zmesi a necháme ďalej chladnúť. Do vychladnutej pudingovej zmesi zľahka vmiešame šľahačku a dáme do chladničky vychladnúť a stuhnúť. Výsledkom bude tuhšia (nie úplne tuhá) zmes, ktorú potom dáme do zdobiaceho sáčku s väčším otvorom a nanášame ju na pláty upečeného cesta.
6.
Odporúčam pláty upečeného cesta otočiť tak, aby sme mali zvlnenú stranu naspodku a na rovnú stranu nanášame krém. Prekryjeme druhou vrstvou opäť tak, aby bola hladká strana na vrchu, nanesieme druhú polovicu krému a prikryjeme poslednou vrstvou cesta, hladkým nahor. Uhladíme krém, ktorý môže trochu vytekať bokom a koláč dáme do chladničky.
7.
Dobre stuhnutý koláč sa lepšie krája a servíruje. Cesto jemne nasiakne vlhkosť z krému a lepšie chutí. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Krájame zúbkatým nožom riadne vychladené.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.