Pridať recept

Štedrák

20
porcií
105
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

750 g
polohrubá múka
400 ml
mlieko
30 g
droždie
200 g
Hera
2 PL
kryštálový cukor
3 ks
žĺtok
1 štipka
soľ

Plnka maková

200 g
mletý mak
150 ml
mlieko
100 g
práškový cukor
10 g
maslo

Plnka orechová

220 g
mleté orechy
150 ml
mlieko
100 g
práškový cukor
1 ks
vanilínový cukor
citrónová kôra

Plnka tvarohová

500 g
hrudkovitý tvaroh
100 g
práškový cukor
20 g
hrozienka
2 ks
vajce
50 g
maslo

Plnka lekvárová

1 ks
slivkový lekvár

postup

Ten najštedrejší vianočný koláč...

1.

Do misky preosejeme múku, urobíme do nej jamku a nalejeme trochu vlažného mlieka, do ktorého pridáme 2 PL kryštálového cukru a rozdrobené kvasnice, pridáme žĺtky, soľ, mlieko, nakoniec roztopené maslo a spracujeme cesto, ktoré necháme pol hodinu vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnky.

 
2.

Maková plnka: Zmiešame 200 g mletého maku, 100 g práškového cukru, 10 g masla, 150 ml prevareného mlieka.

3.

Orechová plnka: Zmiešame 220 g mletých orechov, 150 ml prevareného mlieka, 100 g práškového cukru, vanilínový cukor, citrónová kôra.

4.

Tvarohová plnka: Zmiešame 500 g tvarohu, 100 g práškového cukru, 50 g roztopeného masla, 2 žĺtka a nakoniec primiešame vyšľahané bielka.

5.

Cesto si rozdelíme na 5 bochníkov, ktoré rozvaľkáme asi na hrúbku prsta a postupne vrstvíme do stredne veľkého vymasteného plechu (môžeme použiť papier).

6.

Vrstvíme nasledovne: Naspodok dáme 1. cesto, slivkový lekvár rozotrieme, naň položíme 2. cesto, rozotrieme orechovú plnku, 3. cesto, maková plnka, 4. cesto, tvarohová plnka a navrch mriežku z 5. cesta. Plnky si neprehadzujte len tak, ich poradie má praktický aj vizuálny význam. Striedajú sa farebne, tmavé (lekvár a mak) so svetlými (orechy a tvaroh). Navyše, najspodnejšia lekvárová vrstva sa neroztečie ani pod váhou všetkých nasledujúcich plátov cesta a plniek.

7.

Ešte čerstvý sa horšie krája. Na druhý deň to šlo podstatne lepšie, aj rez vyzeral krajšie. Nielen to, chuť bola tiež omnoho lepšia a šťavnatá.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Prepadávaný tvarohový koláč
Hrnčekový PREPADÁVANÝ tvarohový koláč s kyslým mliekom, recept aj pre začiatočníkov
Hľadáte inšpiráciu, čo upiecť cez víkend? Máme pre vás úžasný kakaový koláč s bohatou porciou tvarohu.
3 neodolateľné koláčové splynutia jabĺčok a orechov
Jablká a oriešky v 3 neodolateľných koláčoch
Jeseň ponúka tisícky inšpirácií na jablkové koláče.
Ako rýchlo a jednoducho olúpať orechy? Tento spôsob takmer nikto nepozná, trvá pár sekúnd!
Toto by vám nikdy nenapadlo! Geniálny TRIK, ako olúpať orechy behom pár sekúnd, takmer nikto ho nepozná
Perfektný spôsob, ako olúpať orechy behom pár sekúnd a bez väčšej námahy!
Rezance s tvarohom a slaninou
Prázdna chladnička? Beriem tvaroh a robím tieto lacné pochúťky, hotové behom pár minút a sýta celá rodina!
Za málo peňazí - veľa muziky! Inšpirujte sa a varte lacno, dnes tieto pochúťky s tvarohom.
Vlašské orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu či riziko infarktu. Tušíte, kto by ich mal jesť
Vlašské orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu či riziko infarktu. Tušíte, kto by ich mal jesť najčastejšie? Odborníci radia
Orechy patria medzi top potraviny, ktoré sa v našich domácnostiach nachádzajú počas celého roka. Okrem toho,...