Tartaletky so slaným karamelom
4
porcie
115
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
190
g
hladká múka
90
g
maslo
1
ks
žĺtok
50
g
práškový cukor
1
PL
kyslá pochúťková smotana
1
PL
voda
1
štipka
soľ
Plnka:
1
konzerva
karamelové salko
150
g
ríbezľový džem
1
štipka
morská soľ
podľa chuti
orechy na ozdobu
postup
1.
Všetky suroviny na na cesto spracujeme buď na kuchynskej doske alebo v robote. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme ho na 2 hodiny do chladničky.
2.
Medzitým si pripravíme formičky, z tohto množstva nám vyjdu 4 s priemerom 12 cm. Pokiaľ máte menšie, vyjde ich viac. Pokiaľ nie sú formičky z nepriľnavého materiálu, vymastíme ich maslom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho 4 kruhy s priemerom 16 cm. Vyložíme ním formičky, dno poprepichujeme.
3.
Do každej formičky vložíme papier na pečenie, naň nasypeme fazule, aby cesto pri pečení nevypuklo. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 15 minút. Potom odstránime papier so záťažou a pečieme ešte 10 minút.
4.
Karamelové Salko môžeme kúpiť, alebo si ho pripraviť z normálneho tak, že ho dve hodiny varíme ponorené vo vode. Potom ho necháme vychladnúť.
5.
Upečené tartaletky potrieme džemom. Plechovku s karamelovým salkom otvoríme a trochu ju rozohrejeme vo vodnom kúpeli so štipkou soli. Na každú tartaletku dáme cca 2 lyžice karamelu. Pred podávaním koláčiky necháme 2 hodiny chladiť.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.