Vyprážaná bravčová pečeň

emko ~ 6. február 2014 - 11:31

Rozmýšľala som, či sem mám vôbec tento recept dať, veď rezne obaliť vie každý. Ale "játrové rízky", ako sa im u nás doma vravelo, za to stoja. My sme ich doma jedli veľmi často, bravčová pečeň bola za babku a keď nebolo na mäso, boli rezne z pečene.

Na jar, keď bol v záhradke prvý hlávkový šalát, k nemu mama nasmažila játrových rízkov, uvarila nové zemiaky, k tomu tatarka. Na takéto jedlá sa nezabúda a recept sem dávam len pre inšpiráciu.

Suroviny
3
ks
150
g
150
ml
 
 

Rezne z bravčovej pečene pripravujem len vtedy, keď kúpim u mäsiara pečeň čerstvú a svetlú. Tá tmavá býva tvrdá, vhodnejšia je na dusenie. Nakrájame ju na tenučké asi pol centimetrové plátky, naklepeme a nesolíme. Obalíme v múke, v rozšľahaných vajíčkach, ktoré jemne osolíme, aby obal na rezňoch lepšie chutil.

Obalíme v strúhanke a vložíme do horúceho oleja. Akonáhle sa rezne začnú smažiť a ukazuje sa, že púšťajú krv, ihneď ich obrátim. Zatiahnu sa aj z druhej strany a v priebehu vyprážania ich ešte otočíme, aby boli zvrchu chrumkavé, no vo vnútri šťavnaté. Vyprážame ich asi 5 minút, dlhšie netreba.

Vyberieme ich z oleja (alebo masti) na paráčik, alebo na kuchyňské utierky, aby neboli mastné. Až vtedy ich posolíme a ihneď podávame s varenými zemiakmi a tatarskou omáčkou.

Komentáre

kimlo ~ 30. november 2017 - 9:33

Pečeň a naklepávať? Veď z toho bude kaša... :-)

0

klaura ~ 12. február 2014 - 2:29

Nechala som sa inšpirovať ... bola výborná ... :)
nemali sme ju možno aj 10 rokov ... alebo aj viac ... keď u nás pečeň, vždy je restovaná ... :))))

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj