Tvarohové guľky

emko ~ 11. máj 2023 - 9:16

Tvarohové guľky bolo prvé jedlo, ktoré som sa naučila variť. Učila ma ho ešte moja babička a dnes ho učím zase ja svoje deti.
Aj keď guľky s grankom a roztopeným maslom sú neprekonateľné, také guľky s jahodovou omáčkou majú tiež niečo do seba. K tomu chrumkavá strúhanka s cukrom :) Ja osobne nemám rada prevarené jahody, preto ich robím ako v tomto recepte v podstate surové, aby sme do seba dostali čo najviac vitamínov.
Skúste, je to jednoduchá, rýchla a zdravá dobrota :)

Suroviny
2
ks
1
ks
štipka
 
4
PL
2
PL
podľa chuti
 

Staršie rožky postrúhame na strúhanku. Odložíme bokom.

V miske zmiešame od prebytočnej tekutiny odtečený mäkký tvaroh, vajce a osolíme.

Pridáme krupicu. Cesto nesmie byť príliš tuhé, musí ostať trochu lepkavé, inak sú gulôčky tvrdé.

Ruky si ovlažíme studenou vodou a formujeme gulôčky. Mne vyšlo z tejto dávky 21 kúskov. Hodíme ich uvariť do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, ešte minútku necháme variť a vyberieme.

Kým sa guľky varia, opražíme nasucho strúhanku. Na druhej panvici zatiaľ rozpustíme vo vode cukor a prevaríme, aby trocha skaramelizoval.

Očistíme jahody, prelejeme ich skaramelizovaným sirupom a rozmačkáme vidličkou.

Guľky pridáme k omáčke, posypeme strúhankou a škoricou, prelejeme rozpusteným maslom. Hotovo :)

Komentáre

zutu ~ 27. jún 2018 - 13:31

Dobry den, chcem sa opytat, v popise receptu v bode c.2 pisete, ze v miske zmiesame od prebytočnej tekutiny odtečený mäkký tvaroh. Ako to myslite? Prosim o vysvetlenie,
dakujem Zuzana.

0

emko ~ 27. jún 2018 - 13:35

In reply to by zutu

Je dobré tvaroh scediť. Smozrejme záleží od kvality, aký kúpiš. Ale často sú v obchodoch riedke a vodové tvarohy a potom by si musela prisipávať veľa krupice a guľky by boli tvrdé a nie tak chutné..

0

marika51 ~ 14. jún 2017 - 14:22

Babka píše super doma spokojnosť guľky chutia,robila som 2 várky.

0

klaura ~ 27. jún 2013 - 10:48

to je tá najfajnovejšia dobrotka ... :)
mám ich veľmi rada ...

0

Zuzliak ~ 27. jún 2013 - 9:54

Mliam, mliam a este raz mliam, Milka :) Aj mna slivkove knedliky- u nas na Sarisi nazyvane Gomboce- ucila varit moja babka- verim ze sa dnes smeje z neba, ked vidi, ako sa pri nich vykrucama to rovno vo Flamsku :) Darmo, slovenska klasika je slovenska klasika.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj