logo

Krémová cuketová polievka

cuketa, polievka, krutóny, cuketová polievka, tanier

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj vy tak milujete krémové polievky? S chrumkavými krutónmi, plné zeleniny, sýte a zároveň dostatočné ľahké. Ideálny letný obed. Ak sa pri tom dá využiť letná úroda zo záhradky, to môžem. Verím, že aj vám sa bude páčiť moja krémová cuketová polievka. Spotrebovala som na ňu vyše kilo staršej cukety, ktorá sa pekne uvarila aj so šupkou. A keďže bola polievka dostatočne hustá, nemusela som ani pridávať smotanu. Skvelé je, ak máte na polievku hotový vývar, či už zvyšný kurací alebo zeleninový. Ak nie, zalejte polievku vodou a pridajte 4-5 ks koreňovej zeleniny ako mrkva, petržlen či kaleráb. Pred rozmixovaním ich vyberte.

Stále veľa cukety? Tak si urobte si rýchle cuketové placky alebo chutný hrnčekový cuketový perník. Čo najradšej robíte v lete z cukety vy? Musím priznať, že ja ju najradšej mám len tak opečenú na panvici či na grile, s trochou oliváča a nejakými bylinkami. Skvelo doplní akékoľvek jedlo, či už cestoviny, alebo ju pridám ku bulguru, alebo poslúži ako extra porcia vlákniny ku mäsu s ryžou.

Krémová cuketová polievka

  • 1-1,2 kg cukety
  • 1 cibuľa
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • čierne korenie
  • 1 l vývaru (kurací alebo zeleninový)
  • smotana na varenie (voliteľné)
  • olej

Ako na to:

V hrnci rozohrejeme olej, popražíme na ňom nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájanú cuketu (netreba ju šúpať) a pár minút opečieme. Pridáme čierne korenie, podlejeme vývarom, osolíme a necháme variť. Keď je cuketa polomäkká, pridáme ošúpané nakrájané zemiaky. Varíme ešte 15 minút. Rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa chuti môžeme pridať trochu smotany na varenie, ale polievka je dostatočne krémová aj bez nej. Polievku dochutíme soľou, čiernym korením, kvapkou citróna. Podávame s krutónmi a opečenou slaninou.

cuketa, polievka, krutóny, cuketová polievka, tanier

Ak vyskúšate cuketovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

2 thoughts on “Krémová cuketová polievka”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.