logo

Univerzálne kváskové cesto na koláče

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

V tomto recepte nájdete postup, ako si pripraviť univerzálne kváskové cesto na koláče a tiež ako z neho pripraviť jednoduché kváskové pečené buchty. Veľmi ma lákala príprava sladkých kváskových koláčov, vždy som z nich však podvedome mala obavy. Predsa len, chlieb sa zje, aj keď nevyjde celkom podľa predstáv, ale také kváskové koláče, to už musí byť tip-top! Keďže som však niekoľkokrát piekla aj biely koláč z kvásku, získala som viac odvahy. A tak som skúšala a vyladila tento recept, podľa ktorého sa mi daria nielen pečené buchty. Môžete ho tvarovať a plniť podľa fantázie a u nás boduje efektný čokoládový veniec.

Rozkvas z pšeničného kvásku

Rozkvas pripravujem z pšeničného kvásku. Je dobré mať silný aktívny kvások, preto ho prikrmujem raz za týždeň a občas „oživím“. Ak máte len ražný kvások, môžete ho použiť. Vtedy je lepšie aspoň dva dni vopred tento ražný kvások prerábať na pšeničný.
Urobte to tak, že 1 ČL ražného kvásku zmiešate s 50 g hladkej pšeničnej múky a 50 ml vody. Po 12 hodinách odoberte zase len lyžičku kvásku a zas zmiešajte s múkou a vodou. Toto zopakujte 3x. Potom už kvások môžete prikŕmiť ako na recept.
Rovnakým spôsobom „oživujem“ kvások, keď je slabší, menej aktívny, alebo ak sme boli doma chorí, lebo aj to vie kvások oslabiť.

Takéto kváskové koláče sa dajú pripraviť aj z lievito madre, viď postup nižšie.

Ak nestíhate pripraviť pečené buchty z kvásku, možno vás poteší môj recept na pečené buchty z droždia. Nájdete tam aj tipy na iné náplne než slivkový lekvár.

Univerzálne kváskové cesto na koláče

  • 200 g rozkvasu (100 g pšeničná hladká múka + 100 ml voda/mlieko + 1 PL materského kvásku)
  • 500 g múky na kysnuté cesto (alebo klasickej hladkej múky špeciál)
  • 260 ml plnotučného mlieka
  • 1 vajce
  • 3 PL cukru
  • 0,5 dcl oleja
  • 1 ČL soli

Pečenie s lievito madre: Ak používate na pečenie lievito madre (tuhý kvas kŕmený v pomere 2:1 múka:voda) potom odporúčam takto:

    • 150 g lievito madre (dokŕmené 6-10 hod. pred miesením cesta)
    • 500 g hladkej múky
    • 330 ml plnotučného mlieka
    • 1 vajce
    • 3 PL cukru
    • 0,5 dcl oleja
    • 1 ČL soli

Na pečené buchty:

+ slivkový lekvár

+ olej na vymastenie/papier na pečenie

Rozkvas si pripravíme 6-10 hodín vopred. Keď je rozkvas hotový, v mise zmiešame všetky suroviny a mixérom alebo ručne vymiesime tuhšie hladké cesto. Trvá to približne 15 minút.
Cesto necháme kysnúť buď pri izbovej teplote 3-5 hodín (v závislosti od teploty/ročného obdobia) alebo v chladničke 12 hodín. Po vykysnutí prehnetieme a rozvaľkáme.
Cesto nakrájame na štvorce 5×5 cm a plníme slivkovým lekvárom. Vytvarujeme buchty, ktoré natierame po bokoch olejom a ukladáme do vymasteného pekáča.
Necháme vykysnúť ešte 1-2 hodiny, buchty zväčšia svoj objem.
Rúru rozohrejeme na 200 st. C. Buchty pečieme pri 180 st. C 30-40 minút podľa skúseností s rúrou.

Radi pečiete z kvásku? Pozrite aj ďalšie moje recepty na pečivo.

Ak vyskúšate toto univerzálne kváskové cesto na koláče a upečiete z neho kváskové buchty alebo iné koláče, podeľte sa o to v komentároch.

Ela


Tak veľa kvásku

a tak málo receptov?

Stiahni si e-book

10 kváskových receptov

79 thoughts on “Univerzálne kváskové cesto na koláče”

    • Super cestíčko. Veľmi dobre sa mi s ním robilo. Len druhýkrát robím z kvásku a prvýkrát toto sladké pečivo a som nadšená :)
      Ďakujem Eli za recept :)

  1. Dnes som potrebovala vyhladat Univerzalne sladke kvaskove cesto, nakolko som doteraz (cca 2 roky) kvaskovala len chlieb a to hlavne razny, resp. razno-psenicno/spaldovy a viacmenej celozrnny. Prezrela som tych receptov strasne vela, ale Tvoj bol pre mna najlepsi. Dakujem, uz sa pracuje na tom. Velmi ma potesili i Tvoje recepty na chlieb, bagetky, ai. Mam tiez zahradu a vela produktov vclenujem do varenia i pecenia. Pacia sa mi Tvoje ine recepty, tak budem velmi rada ked niektore vyskusam. Velmi pekne robena stranka!!!

    • Ahoj Valeria,
      dakujem ti za mile slova a tesim sa, ze sa ti moj recept na sladke kvaskove cesto paci.
      Tiez som zacinala hlavne raznym chlebom, postupne som sa osmelila aj na sladke buchty a kolace. Verim ze ti zachutia a budem rada, ak vyskusas aj dalsie moje recepty :)
      Prajem ti pekny den! Ela

      • Dobrý deň, včera som piekla buchtičky podľa Vášho receptu. Namiesto džemu som použila nuttelu. Práca s cestom vynikajúca, len som ho jemne porozťahovala a buchtičky úžasné. Ako vatička. Veľmi Vám ďakujem za recept. Zajtra sa pustím do pizze podľa Vášho receptu.

        • Dobrý deň Katka, to som fakt rada, že recept dobre funguje a verím, že aj pizza vyšla podľa predstáv :) Buchtičky museli byť s tou nutellou perfektné, až som na ne dostala chuť! :D
          Ela

    • Zdravím Miška, parené buchty som ešte z tohto cesta nerobila. Ak chceš vyskúšať, vynechala by som olej a ubrala trochu cukru. Ela

    • Pekný dnik ja som ich robila bez rozkvasu z levito madre. Pridala som levito chvíľu vytiahnute z chladničky, zarobila, nechala hod a pol na linke a supla na noc do chladničky. Mňam ❤️ ďakujem za skvelý recept.

  2. Som zacinajuca kvasinka, a tento recept je uplne super! Jednoduchy, chutny a cesto ako pavucinka!!! Ked upeciem pekac buchiet, sotva stihnu vychladnut…

  3. Ahoj Ela, toto je skvelý recept, pečiem podľa neho dokola buchty, aj vianočku. Zmenila som len jednu vec: dávam 1ČL soli, 1/2 mi nestačí. Nie je náhodou chyba v texte? Inak nemám žiadne výhrady, máš skvelé recepty a zrozumiteľne napísané. Ďakujem! Tereza

    • Ahoj Tereza, ďakujem za komentár! No občas mám asi taký šetriaci soľný režim :D Ale je pravda, že sa v tomto ceste môže pýtať viac soli, tak to doplním. Teším sa, že sa ti podľa mojich receptov dobre pečie :)

  4. Dobrý deň je možné z tohto cesta urobiť dukátové buchty alebo kysnutý mriežkovy koláč? Ďakujem za odpoveď

    • zdravím Jožka, dukátové buchtičky som z tohto cesta už robila, ten mriežkový som ešte nepiekla, ale robievam podobný – taký klasický kysnutý napr. so slivkami, marhuľami..

  5. Zdravím, ešte len začínam s kváskovaní. Dostala som ražný kvások, tak postupne skúšam recepty a zapáčil sa mi aj tento váš na univerzálne kváskové cesto na koláče, tak som si podľa vás prerobila ražný kvások na pšeničný (teda akurát som 3x dala pšeničnú múku). Chcem sa spýtať či si môžem potom z takto prerobeného pšeničného kvásku nechať v chladničke a prikrmovať tak ako ten ražný a potom opäť použiť na toto cesto (bez toho aby som musela znova prerábať ražný) alebo je len na jedno použitie. Ďakujem

  6. Pekný deň prajem,

    neviete ako sa cesto bude správať keď vynechám vajíčko? Synček je alergik.. Aj na mlieko, ale to viem zameniť za niektoré z rastlinných alebo dať vodu. Len to vajko.. Mám skúsenosť, že obvykle vynechanie vajka vôbec nevadí, vždy som si myslela, že má spájaciu funkciu, ale nie.. Cestá držia, skôr ide o to, že sú menej sýte a z koláča bez vajec, mlieka, masla sa zje celý plech ako nič :)). Ale neviem ako sa bude správať kváskové cesto. Ja som tiež kvasinka začiatočníčka :)), chlebíky sa daria a chcem už skúsiť sladké.

    Ďakujem!

    • toto cesto som už piekla aj bez vajíčka, zaobíde sa bez neho. vajce tu má cesto trochu zjemniť, naozaj nie je nevyhnutné, ak ho synček nemôže. ja som ho nahrádzala lyžicou jablkového pyré, ak nemáte, možno bude treba pridať trochu viac tekutiny. nech sa podarí ;)

    • @Magdaléna: Vo všeobecnosti platí ako náhrada za 1 vajíčko: 3PL jablkového pyré, 1/2 zrelého banánu, 2PL mletých ľanových semien zmiešaných s 3PL vody, 1PL sójovej múky zmiešanej s 1-2PL vody, 1PL múky zo suchého hrachu zmiešanej s 2PL vody, 2-3PL jemných ovsených vločiek do cesta na rôzne placky, alebo fašírky. Do mletého mäsa môžeš ako alternatívu tiež použiť 2 PL paradajkového pretlaku. Do cesta na lievance dávam jablkové pyré a 1PL bieleho jogurtu, ak používam vínny kameň (kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov) namiesto kvásku.

  7. Ďakujem pekne, ak synček neobjavil všetky detské výživy, dám z jablkovej alebo nič. Inak používam namiesto vajca úspešne kúsok rozmliaždeného banánu, urobí aj dobrú chuť, ale na iné typy ciest.. muffiny, nakypy, tam je super ale sem sa nehodí. Nevedela som si predstaviť, čo z tých náhrad by znieslo kváskové cesto. Inak krásny názov stránky, už som medzi fanynkami :))

  8. Dostala som sa k LM kvasku a na internete som hladala nejake recepty na pecene buchty. Z mnozstva receptov, co som nasla, sa mi tento zapacil najviac, a rozhodla som sa ho vyskusat. Bola to trefa do cierneho. Buchty boli vyborne, nadychane, jemnucke ako pavucinka. Len sa tak za nimi zaprasilo. Uz som ich piekla dvakrat a urcite nie naposledy. Tento recept bol zaradeny do mojho osobneho receptara. Dakujem.

  9. Zdravim, po precitani receptov mi tecu slinky … :) Mam doma stvorrocneho makoveho maniaka… Hodila by sa k tomuto cestu aj makova plnka? Mate nejaky dobry tip, prosim? Vdaka.

  10. Vdaka za vyborny recept,piekla som z neho uz minimalne pat razy a vzdy super,aj zavin, aj buchty, aj moravske kolaciky :) dakujem.

  11. Prosím, ak by som vynechala cukor a pridala trochu viac soli, mohla by som použiť toto cesto na slané pečenie, napr. podpecnik, alebo nejaký cesnakovo- slaninový posúch na plechu. Mám LM kvas. Ďakujem za skorü odpoveď.

    • Zdravím Marta, myslím, že by to nemal byť problém, aj keď som to takto neskúšala. Ale je to trošku riedšie cesto napr. oproti pizzovému, tak na tieto druhy ako píšete by to malo vyhovovať. Kľudne sa podeľte ako to vyšlo :)

  12. Dobry den, chcem sa spytat ak mam kvasok z polohrubej psenicnej tak nebude vadit, ze do cesta dam hladku psenicnu muku? Alebo mam dat taku z akej mam aj kvasok. Dakujem, Julia

  13. Prosím Vas, tiez som uplny zaciatocnik, mam LM kvások, takze tam uz nemusim robit rozkvas, dam iba z toho kvasku 6-10 hodin po nakrmeni? Spravne som to pochopila?

  14. Ahoj :-) veľká vďaka za tento recept, tiez som zháňala taky uni recept na vselico sladke. Minule som skusala podla tohto tvojho receptu klasicky posuch s kompotom, slivkovym aj marhulovym, posypala som ho cukrenym kakaom. A za 10 minut sa vsetko minulo. Cesto sa mi zdalo byt zo začiatku moc tekute, ale krasne vykyslo a bolo nádherné. Ešte raz vdaka. Manzel chvalil, ze odkedy kvaskujem, toto bolo zatial top :-)

    • ako pises Zuzka, cesto je tekutejsie, ale aj dobrym vymiesenim ziska viac pruznosti. super ze chutilo, vdaka za komentar! :)

  15. Dobrý večer, prosím, dá sa toto cesto použiť aj na škoricové slimáky? Mám na ne hroznú chuť a moji chlapi ich majú moc radi!

    Dakujem

    Kristi

  16. Jeee Ďakujem!
    Už som práve rozkrmila LM.
    Mám v pláne podvečer vymiesiť cesto, nechať podkysnúť a na noc dať do chladničky a zajtra ráno vybrať, vyvaľkať, naplniť a dať na plech kysnúť slimáky. Snáď to tak bude fungovať

    Kristi

  17. Dnes som si poprvýkrát nestihla spraviť fotku toho, čo som upiekla :-D .. A to sme doma len dvaja. :))) Piekla som z tohto cesta dukátové buchtičky. Už sme sa včera večer pri príprave rozkvasu s manželom smiali, že ..“dukátové buchtičky po tretíkrát …klapka číslo..:-)))).“ … Naozaj som sa pokúšala upiecť ich z kvásku už niekoľkokrát…podľa rôznych receptov, no nikdy to nevyšlo…buď bol problém v kvásku alebo v hocičom inom, ale proste, nevyšlo. Až do dnešného dňa. Ďakujem za recept. Cesto bolo skvelé. Píšem bolo, lebo sme ho fakt ešte horúce zožr…li. :-))) Konečne sme sa najedli :-) Určite ho nerobím naposledy.

    • Katka ďakujem za úprimnú recenziu :D vždy ma veľmi poteší, keď recept funguje! teším sa, že dukátové buchtičky „po třetí“ vyšli podľa predstáv a že vám doma chutili :)))

  18. Zatial som robila tento recept z kvasnic, vynikajúce cesto. Všetkym velmi chutilo.
    Nabuduce vyskusam z LM, uvidim.
    Dakujem ,
    Evi

  19. Ahoj, toto uni cesto mam velmi rada, zajtra by som chcela teda vyskusat opat nieco nove spravit. mam len jednu otazku: mozem dat do cesta miesto mlieka vodu. Hore v komente som videla, ze sa to da, no nemam s tym este skusenosti. Mlieko mi v poslednej dobe nerobi dobre a nemam ho teraz doma vobec. Dakujem :)

  20. Dobry den. Skusala som vas receptik s LM no cesto sa mi trocha lepilo..ma byt take alebo ma byt uplne hladucke nelepive ? Chutovo bolo vynikajúce..robila som moravske kolace a parene buchty(15min parenia).. .dakujem

    • nemalo by lepit, ak je dobre vymiesene a vykysnute. samozrejme podmucim ked idem robit kolace. mozno nabuduce skuste ubrat trosicku mlieka

  21. Dobrý deň, robila som všetko podľa receptu a cesto má skôr takú chlebovú konzistenciu. Je také tuhšie, použila som ražný kvások, z ktorého pečiem chlieb- myslíte, že to by mohol byť problém?
    Ďakujem!

    • áno Veronika, môže to byť ražným kváskom. niekomu to chuťovo prekáža, preto odporúčam prerobiť ho na pšeničný. dá sa použiť aj lievito madre.

  22. Ahoj Ela, neviem, kde som spravila chybu, ale robila som cesto s LM a je hrozne tekute a lepive. A to som dala len 300 ml a 550 gr múky. Nie je to chyba? Pri inych kvaskovych cestach by som dala tak maximalne 250 ml. Ale chcela som ist podľa receptu ☹.
    Vďaka za radu.
    Daša

    • Ahoj Dáši, podľa toho postupu s lievitom pečiem dookola vždy s dobrým výsledkom. Lievito je nahusto prikrmené, preto pridávam tej tekutiny trochu viac. Cesto treba dobre vymiesiť 15 minút. Ak to nepomáha, nabudúce teda pridaj menej mlieka.

  23. Dobry den.
    Cesto som uz skusala 3x.
    Dva x ako ovocny kolac s mrvenickou a dnes na buchty. Vzdy je dokonale. Vecer zamiesim z madre, kysne cez noc v chladnicke, rano vytiahnem a za 10 minut uz je na pekaci a v trube. Skvely recept! Dakujem moc❤!

  24. Dobrý deň, ja som už skúšal niekoľko kváskových receptov a chlieb sa mi po roku podaril konečne, taký ako na fotke. Mal som radosť. A keď robím závin alebo iné kváskové koláče, tak síce je cesto upečené, no nikdy nestmavne. Neviem v čom je problém. Poradíte niečo prosím?

  25. Dobry den, mam otazku, je normalne, ze mam to cesto take lepkave? Robim z LM, je to prvykrat co skusam piect taketo buchty, doteraz som piekla iba chlebik alebo susienkoidne veci, a podobne buchty som ani z drozdia nerobila, tak neviem, ako ma cesto vyzerat, ale teda to moje bolo dost lepkave. Rada by som vsak skusila aj nabuduce (ak to teraz nevyslo), urcite chcem niekedy upiect taketo nieco sladke, takze by som rada vedela, kde moze byt chyba.. LM mam uz niekolko mesiacov a chlieb mi ide pekne. Dakujem vopred za odpoved :)

    • Zdravím Lenka, cesto po vykysnutí vždy podmúčim, ale dobre sa mi s ním pracuje. Ak bolo príliš lepkavé, možno ešte nebolo dostatočne vykysnuté. Pre pomoc odporúčam moje video na čokoládový veniec z kvásku, ten pečiem práve z tohto cesta: https://youtu.be/SucGE69NlFw
      Ela

  26. Úžasné a jednoduché cesto. Veľmi dobre sa s ním pracuje. Chuťovo neporovnateľné s drožďovým cestom. Krásne sa podarili moravské koláče, české buchty a makové mini záviny som dnes robila a to hneď dvojitú dávku. Fakt veľmi dobré a jednoduché aj pre začínajúce kvasulienky. Aj ja iba začínam kvaskovať. Ďakujem za super recept

  27. Cesto je veľmi príjemné a skvelo sa s ním pracovalo. Predtým som skúšala iný recept na UNI sladké cesto a dopadlo to hrozne, vôbec sa s ním nedalo pracovať. Tvoje aj po upečení s ražným celozrnným kváskom chutí super :-) Len mám jednu otázku: pri 180 stupňoch pečieš aj s ventilátorom či bez? Ďakujem.

    • Ahoj Zuzka, koláče pečiem bez ventilátora – na horný a dolný ohrev. Som rada, že cesto ti sadlo a dobre sa s ním pracovalo! :)

  28. Zdravim, vcera som piekla z tohto cesta – nerobila som teda buchty, ale plnene tvarohove kolace, ale teda ze fantazia. Tiez som uz skusila rozne cesta, toto zatial hodnotim najlepsie. Kolace su skvele, nie su vysusene ani na druhy den. Nabuduce skusim aj tie buchty. Dakujem! :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.