logo

Čokoládová torta s banánmi

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Zvyknem ju piecť na oslavy, väčšinou chutí všetkým, veď s obľúbenou kombináciou banánov a čokolády sa toho veľa pokaziť nedá. Tento rok som si ju pripravila k narodeninám a na moje prekvapenie mi ju na oslavu upiekla aj sestra. U nej bolo množstvo čokolády v plnke dvojnásobné, takže je len na vás, ako čokoládová bude vaša čokoládová torta s banánmi :)

Čokoládová torta s banánmi

Recept je na malú tortu – korpus som piekla vo forme s priemerom 18 cm. (Na klasickú veľkú tortu ∅24-26 cm suroviny zdvojnásobte.)

Ingrediencie

Korpus:
  • 3 veľké vajcia
  • 70 g trstinového cukru
  • 90 g polohrubej bielej špaldovej múky
  • 10 g kakaa (1 PL)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lyžice teplej vody
  • 1-2 PL oleja
Plnka:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g horkej čokolády (aspoň 50%)
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • trochu cukru
  • štipka vanilky
    • 3 banány

Poleva: 40 g čokolády a kokosový olej alebo pár lyžíc šľahačkovej smotany

 Postup

  1. Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 18 cm, vymastíme maslom, vysypeme múkou. Rúru zapneme na 180 st. C.
  2. Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme postupne 3 lyžice teplej vody a olej.
  3. Múku a kakao spojíme s práškom do pečiva, pridáme k vymiešaným žĺtkom.
  4. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha a jemne zmiešame s cestom.
  5. Cesto vylejeme do formy a vytiahneme vyššie k bokom, aby nám v strede neprerástlo.
  6. Pečieme pri 180 st. C 30 minút.
  7. V mise spolu vyšľaháme mascarpone so smotanou na šľahanie dotuha. Čokoládu roztopíme nad parou, necháme vychladnúť a primiešame ku krému.
  8. Tortový korpus po vychladnutí rozkrojíme na tri časti. Každú časť potrieme džemom, navrstvíme banány, potom natrieme časť čokoládového krému a postup zopakujeme, kým uložíme všetky tri pláty. Zvyškom plnky natrieme boky a vrch torty.
  9. Tortu dáme dobre vychladiť do chladničky.
  10. Polevu môžete pripraviť dvoma spôsobmi :
    1. V miske nad parou roztopíme 1 ČL kokosového oleja, pridáme čokoládu a necháme roztopiť, tortu polejeme.
    2. ak chcete skôr krémovú polevu, roztopte čokoládu nad parou, odstavte z tepla a po lyžiciach pridávajte šľahačkovú smotanu, miešajte, kým vznikne krém, ktorým natrite vrch torty.

Moje tipy, aby sa torta podarila:

– korpus upečte deň vopred, bude sa lepšie krájať,
– aby bola plnka tuhá, pred šľahaním šľahačky si dobre vychlaďte smotanu; misku aj metličky dajte na chvíľu do mrazničky,
– pre extra čokoládovú chuť je dobré použiť čokoládu s čo najvyšším obsahom kakaa a pokojne množstvo čokolády do plnky zdvojnásobte.

 

Torta od sestry mala väčšie rozmery, korpus s priemerom 28 cm, pričom upiekla osobitne tri pláty – každý z 3 vajec. Mne sa osvedčilo upiecť jeden korpus, ktorý rozkrojím, ale ak máte čas, môžete to urobiť aj osobitne.

Ak vyskúšate čokoládovú tortu s banánmi podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela

14 thoughts on “Čokoládová torta s banánmi”

    • dobry den Ria, s jahodami som ju este neskusala, ale kombinacia cokolada – jahody je skvela sama o sebe, takze v torte to bude isto chutne! :)

  1. Elkin recept opäť nesklamal. Hľadala som recept na svetlú tortovú piškótu,tak som len nepridala kakao. A opäť mi vyšiel nádherný korpus,paráda :-)

  2. Zdravím!Tortu som piekla z dvoch korpusov bola vynikajúca.Šla som presne podľa postupu.Formu som mala s priemerom 24cm,tak preto tie dva korpusy a potom som ich rozkrojila krásne na polovicu a mala som 4poschodia.Použila som všetky rady ktoré ste tam napísali.Tak sa mi to zapáčilo,že tento víkend by som upiecť ďalšiu tortu.
    Len sa chcem spýtať či môžem pridať do cesta orechy?Dcérka má rada orechovú.S pozdravom Katka

    • Zdravím Katka, teším sa že torta chutila. Môžete pridať aj orechy, nahradila by som polovicu múky (čiže 45 g múky a 45 g mletých orechov) ..nech sa podarí! Ela:)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.