Eva K. (evekei) ID 31604 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
Macarons s ananásovým curd a kokosovým krémom
[ recept č. 36282 zo dňa 11.1.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Základný recept na macarons:3 bielka* 200g práškového cukru* 30g krupicového cukru* 110g najemno pomletých lúpaných mandlí * Ananásový curd:polovica stredne veľkého ananásu (najlepšie s označením extra sweet) *krupicový cukor (podľa chuti)* 2 žĺtka *2 polievkové lyžice limetkovej šťavy * 1 polievková lyžica kukuričného škrobu * 2 polievkové lyžice rozpusteného masla * Kokosový krém:125g mascarpone * 1 polievkovú lyžicu kokosového likéru * 2-3 polievkové lyžice kokosovej múčky * práškový cukor podľa chuti
POSTUP PRÍPRAVY
Základný recept na macarons:Bielka si odložíme na ca. 48 hodín do chladničky. Pred prípravou macarons bielka vyberieme z chladničky a necháme min. 2 hodiny postáť pri izbovej teplote. Mandle pomelieme naozaj na jemnučko a preosejeme cez husté sitko. Práškový cukor preosejeme a zmiešame s pomletými mandľami. Bielka vyšľaháme najskôr na najnižších otáčkach, medzitým postupne pridávame krupicový cukor a na záver krátko vyšľaháme pri najvyšších otáčkach. (pozor , aby sa sneh príliš neprešľahal, macarons potom zvyknú pri pečení praskať).Vyšľahané bielka postupne pridávame k pomletým mandliam a práškovému cukru a stierkou premiešame, kým nám nevznikne krémové a pomerne tekuté cesto.Cestom naplníme vrecko na zdobenie s hladkou okrúhlou špičkou s priemerom asi 11mm. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý nastriekame kolieska s priemerom 3,5-4cm. Kolieska necháme odpočívať približne 1 hodinu pri izbovej teplote. Macarons pečieme pri teplote asi 140 stupňov Celzia asi 14minút. Rúra nesmie byť veľmi vyhriata, aby povrch macarons nepopraskal. Po vytiahnutí z rúry ich necháme chvíľku vychladnúť, aby sa lepšie odlepovali z papiera. Plníme najlepšie na druhý deň po upečení. Na prípravu ananásového curd: Ananás očistíme, pokrájame na kúsky a rozmixujeme v elektrickom robote na kašu. Do hrnca vlejeme rozmixovaný ananás, pridáme cukor, limetkovú šťavu, 2 žĺtka, škrob a metličkou všetko poriadne rozmiešame. Zmes privedieme za stáleho miešania k varu, povaríme asi 1 min., stiahneme z plameňa a prilejeme rozpustené maslo. Všetko spolu ešte raz premiešame (ak je vzniknutý curd príliš hustý, zriedime ho troškou limetkovej šťavy) Ananásový curd prelejeme do pripravenej sklenenej fľašky a odložíme stuhnúť do chladničky. Kokosový krém: Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme likér a na záver kokosovú múčku. Upečené macarons natierame najskôr ananasovým curd, na ktorý navrstvíme kokosový krém. |
Martina B. (clea333) ID 44972 (17.1.2011, 22:09) |
Evka, vyzera to supis mnamkovo na zjedenie ja by som si na tu vyrobu netrufla tie plnky nemaju chybu |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (23.1.2011, 11:26) |
Mati, ale coby si si netrufla, ved ty si skusena kucharka este by si ma tromfla a plnky su velmi dobre - celkom sa hodia k tym sladkym macarons |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina B. (clea333) ID 44972 (5.2.2011, 14:48) |
Neviem ako by dopadli tie moje bielka, asi by moc pouzitelne neboli Teba tak skoro netromfnem, hlavne ked teraz nemam tolko casu ako kedysi, tak vacsinou nerobim take komplikovane zdlhave veci, mas moj obdiv uz sa tesim, ked ich budes niekedy robit a sa ti akoze "nepodaria" my ich radi prichylime |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta A. (ivina63) ID 181009 (12.1.2011, 22:05) |
koláčik vypadá super,keď bude čas určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (17.1.2011, 12:05) |
Ivetka, ďakujem pekne, je to síce dosť ťažké ich upiecť, ale o to lepší je potom ten pocit |
ODPOVEDAŤ |
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (12.1.2011, 9:31) |
nadherný recept a ten ananas mnam mnam |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (12.1.2011, 14:43) |
ďakujem Mirka, veru s tým ananásom a kokosom je to taká svieža exotická chuť - mňam! |
ODPOVEDAŤ |
| Adriana S. (adrika280) ID 34442 (11.1.2011, 22:17) |
Evka, mas ich krasnucke. A ananasovy curd je pre mna velka novinka |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (11.1.2011, 22:28) |
Adrinaka ďakujem moc |
ODPOVEDAŤ |
| martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (11.1.2011, 20:40) |
Evicka,ja som vedela,ze tvoje macarons budu "skvosty" ale ze az takto,to som necakala nadherne,a este k tomu s neskutocnymi plnkami..no,to musi byt gastronomicke nebo na jazycku |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (11.1.2011, 20:47) |
ďakujem krááásne Maťka moja keby si ty vedela, čo ma to stálo úsilia a času.... je to tak náročná cukrovinka - však viac sa dočítaš na mojom blogu...ach...ale aspoň, že sa nakoniec vydarili - to ma hreje pri srdiečku |
ODPOVEDAŤ |
| | | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (15.1.2011, 21:58) |
Evicka, macarons su nadherne!!! a poprosim adresu tvojho blogu, dakujem |
ODPOVEDAŤ |
| | | Eva K. (evekei) ID 31604 (17.1.2011, 12:04) |
ďakujem Aduška tak blog si už našla šikovnica |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lucia H. (gupka) ID 9968 (11.1.2011, 21:35) |
Evulik, Teba som riadne dlho nevidela krásne sú |
ODPOVEDAŤ |
| | | Eva K. (evekei) ID 31604 (11.1.2011, 21:39) |
Ahoj Lucka no, jo, to je fakt. Len práca, práca, ale ako vidíš snažím sa to napraviť a ďakujem za pochvalu, tie macarons je veru drina upiecť |
ODPOVEDAŤ |