. .. .. .. .. .. .
. .

"Sourdough" bread - chlieb bez droždia - RECEPT 32530

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

CHUŤOVKY

ID 86833 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)


"Sourdough" bread - chlieb bez droždia


[ recept č. 32530 zo dňa  ]


"Sourdough" bread - chlieb bez droždia


POTREBNÉ PRÍSADY

SOURDOUGH STARTER : Chlebová múka ražná alebo ražno-pšeničná, filtrovaná voda, 3 bobuľky čerstvého hrozna. CHLEBÍK: Chlebová múka, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru.

POSTUP PRÍPRAVY

Nepodarilo sa mi nájsť slovenský preklad pre sourdough :( , tak sa pokúsim vysvetliť o čo ide :o) Sourdough je špeciálny druh "kyslého" kysnutého cesta, ktoré sa používa na výrobu chlebíku, pizze ci koláča BEZ použitia klasického potravinárskeho drožia. Kusnutie sa zabezpečí pomocou prírodných kvasníc, ktoré si sami vykultivujeme jednoduchým zmiešaním múky a vody. Túto zmes necháme pár dní na teplom mieste za občasného premiešania a "kŕmenia" cesta a máme hotový tzv. sourdough starter, za pomoci ktorého potom môžeme začať vypekať. Recept na "sourdough starter" je v princípe veľmi jednoduchý, pripájam podrobný návod, ale myslím, že prax pri pečení z takéhoto cesta je ešte dôležitejšia. Môj prvý sourdough chlebík teda nevyzerá úplne ideálne :o), no verím, že ďalšie pokusy budú krajšie.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

V sklenenej miske si zmiešame 1 hrnček chlebovej múky a 1 hrnček teplej prefiltrovanej vody. Dobre vymiešame, ale NESMIEME použiť žiaden kovový nástroj ... takže buď umelohmotnú alebo drevenú habarku.
Prihodíme 3 bobule hrozna, prikryjeme paprierovým obrúskom a uložíme v kuchyni na teplé miesto. Tento deň si označíme ako DEŇ 1. Počas DNÍ 2, 3 a 4 zmes múky a vody iba pár krát premiešame. Na povrchu sa nám postupne začnú tvoriť malé bublinky a môže sa stať, že sa tam vyzráža aj alkohol. To je v poriadku, netreba ho vylievať (ale ani piť :o), zmes len dobre premiešajte (NEKOVOVÝM NÁSTROJOM)
A je tu DEŇ 5 - teraz budeme "kŕmiť cesto". Polovicu zmesi vylejeme (vyhodíme) a doplníme 1 hrnčekom čerstvej múky a 1 hrnčekom teplej filtrovanej vody. Znovu dobre premiešame a stále nechávame na teplom mieste. Hrozno vylovíme a vyhodíme tiež. Tento postup opakujeme počas DNÍ 6 aj 7.
A je tu DEŇ 7. Posledný krát sme "nakŕmili" cesto a hneď ako to urobíme, preložíme starter do plastovej uzatvárateľnej nádoby a vložíme do chladničky. STARTER je hotový, pripravený na výrobu kyslého cesta. V chladničke môže zostat v podstaty naveky, jediné, čo je treba robiť, je "nakŕmiť ho" cca 1x za týždeň.
A teraz sa môžeme pustiť do prípravy chlebíka. Zmiešame 2 šálky sourdough startera, ktorý sme deň predtým vytiahli z chladničky a nechali postáť na teple tých 12 hodín, 2lyžice olivováho oleja, 2 lyžičky soli a 1 lyžičku cukru a 1 hrnček chlebovej múky. Dobre premiešame.
Vznikne nám celkom lepkavé cesto. Pridáme ďalší 1/2 hrnček múky a dobre pomiešame.
Preložíme na pomúčenú dosku a posypeme ďalším 1/2 hrnčekom múky. Rukami postupne zapracujeme múku do cesta.
No a teraz to najťažšie...postupne budeme cesto poprašovať múkou a zároveň miesiť, až kým nám nevznikne elastické nelepivé cesto. Mne to trvalo asi 40 minút a skoro mi ruka odpadla, takže nabudúce vyskúšam kuchynský robot :o)
Keď si chceme otestovať, či je cesto poriadne vymiesené, tak odrhneme kúsok a snažíme sa cesto natiahnuť na tenučko. Ak sa netrhá a presvitá cez neho svetlo, je dostatočne vymiesené.
Do misy kvapneme olej, cesto v ňom vyváľame a necháme podkysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem, čo pri tomto ceste trvá aj 12 hodín, Ja som ho nechala cez noc.
Cesto nakyslo.
Preložíme ho na dosku a ponaťahujeme do tvaru oválu.
Otočíme suchšou stranou navrch.
A zrolujeme.
Upravíme do tvaru bochníka, dáme na plech posypaný kukuričnou múkou a osprejujeme vodou (aby cesto nevyschlo). Opäť necháme podkysnúť. Kľudne ďalších 6-8 hodín. Viem, je to nekonečný projekt :o)
Potom narežeme, opäť posprejujeme.
Do rúry vložíme nádobu s vodou, nastavíme na 220 stupňov, a vložíme chlieb ešte do STUDENEJ rúry.
Po 10 minútach otvoríme rúru a chlieb osprejujeme. Rýchlo zavrieme a toto opakujeme cca 3-4x počas pečenia.
Hototvoooo!!!!! Nekonečná práca je pri konci :o)))) Chudák, trošku mi popraskal, tak dúfam, že nabudúce to už bude lepšie.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Marcipánová torta s mašľou | "Sourdough" bread - chlieb bez droždia | delfín torta >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (8.10.2010, 19:04)
paaaanecku,Natalka :-ono obdivujem tvoju trpezlivost a chut na takyto dlhy proces (Y) (Y) (Y) (Y)ale vysledok stoji urcite za to (Y) (Y) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Irena W. (irmuska) ID 105511 (8.10.2010, 18:34)
na kváskový chlieb sa chystám asi dva roky, ale vždy ma odradí tá starostlivosť o kvások. teraz ma to zase bude pokúšať, vyzerá výborne (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.10.2010, 14:45)
Je to chlieb kvasený kváskom / z múky a vody/ , takýto kvások by sa mal urobiť i čisto z vody a chlebovej múky /, kvasenie trvá dlho zvyčajne 5 dní , na 5 deň sa može už s kváskom pracovať, vtedy by mal mať už tú intenzívnu kyslastú voňu, .... nie, že by som bola taká múdra ,-) ,-) - iba som v poslednom čase o tom veľmi veľa čítala, dokonca na to netreba ani to hrozno, čo samozrejme odskúšané ešte nemám, ale chystám sa vyskúšať, lebo to vzbudzuje moju veľkú zvedavosť :-$ :^) Natálka, veľmi pekne Ti ďakujem za inšpiráciu a nádherný fotopostup, ktorý som nikde nenašla (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Gabriela T. (nogate) ID 22107 (8.10.2010, 13:20)
(Y) (Y) Nati super inšpirácia... prosím Ťa v čom sa odlišuje chlebová múka od obyčajnej :-) by som aj dnes upiekla ale chlebovú múku veru nemám v zásobe *-)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.10.2010, 14:47)
Gabika chlebovú múku kupujem v Jednote /majú ju aj v Kauflande/ . Konkrétne som bola spokojná s ražno-pšeničnou .. / je tiež aj pšenično- ražná/ mrk sem - pri tomto recepte je vyfotená tá ražno- pšeničná http://sweetlive-recepty.blogspot.com/2010/09/nekvaseny-celozrnny-chlieb-i.html (Y)
ODPOVEDAŤ
Gabriela T. (nogate) ID 22107 (8.10.2010, 20:57)
:-$ Ďakujem Matka aj TEbe :-) za odpoveď a fotečku :-)
ODPOVEDAŤ
Natalia L. (Natinka22) ID 86833 (8.10.2010, 13:24)
Gabrielka, ak nemas chlebovu muku, tak podla mna treba pouzit celozrnnu raznu, pripadne ju miesat s psenicnou. Ked som skusala sourdough z bielej raznej muky, tak mi nenakvasila :-@ Myslim, ze chlebova muka sa nebieli a v tom asi bude ten figel *-)
ODPOVEDAŤ
Gabriela T. (nogate) ID 22107 (8.10.2010, 20:56)
Ďakujem Ti Nati za odpoveď ... určite vyskúšam |:o) |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu