. .. .. .. .. .. .
. .

*♥*Bosniaky (s celozrnnou múkou, pšenicou a orieškami)*♥* - RECEPT 26068

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)


*♥*Bosniaky (s celozrnnou múkou, pšenicou a orieškami)*♥*


[ recept č. 26068 zo dňa  ]


*♥*Bosniaky (s celozrnnou múkou, pšenicou a orieškami)*♥*


POTREBNÉ PRÍSADY

400 g hladkej múky, 50 g grahamovej múky, 50 g celozrnnej pšeničnej múky, 300 g zemiakového pyré (roztlačené varené zemiaky), 1 PL kakaového prášku, 150 ml mlieka, 100 ml vlažnej vody, 2 kopcovité PL kyslej smotany, 2 PL oleja, 1,5 čL soli, 1 čL solčanky (nemusí byť), 1/2 kvasníc (čerstvých), 1 čL kryšt. cukru Doplnok (po vykysnutí) - 100 g kešu orieškov (hrubo mleté), 60 -80 g uvarenej celej pšenice (nemusí byť)

POSTUP PRÍPRAVY

Buď cesto pripravíme v DP ako obvykle - v mojej idú napred všetky tekuté prísady a potom sypké. Dáme program CESTO a čakáme s vyloženými nohami, môžeme lúštiť krížovku a popíjať kávu :-)
Kto nemá, pripraví cesto bez DP, aj tak sa to dá, s použitím hnetača elektrického alebo ľudského faktora :-D


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Pripravíme kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc (5 min. nechať postáť). Do misy presejeme hladkú múku, pridáme grahamovú a celozrnnú, premiešame ich, v strede vyhĺbime jamku pre kvások. Po obvode misy na múku nasypeme soľ. Kvások vlejeme do jamky, začneme miesiť a počas toho pridáme smotanu, solčanku, olej a kakao (nemusíme ho dať, ak nechceme, je tam kvôli farbe cesta a inak ho necítiť) a postupne prilievame vodu. Vyhnetieme cesto asi ako na buchty, resp. o málo tuhšie.
Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 1,5 - 2 hodiny.
Do vykysnutého cesta pridáme mäkké (vopred namočené a uvarené) celé pšeničné zrná, hrubo mleté kešu ( ja som ich len krátko mixla v mixéri) a hnetačom znova prehnetieme, aby sa pridávané ingrediencie čo najviac a rovnomerne rozptýlili v ceste. Znova necháme zakryté kysnúť aspoň 40 minút. Tu je hotové jemné cestíčko.
Cesto vyložíme na pomúčenú dosku, posypeme múkou a trocha si ho sformujeme. Ja som ho rozdelila na 2 časti, lebo bolo dosť veľké a takto sa s ním lepšie manipulovalo.
Cesto rozporcujeme na približne rovnaké kúsky ( cca 5 x 5 cm) a každý kúsok jemne prehnetieme a sformujeme do bochníčka. Musíme múčiť, lebo cesto je trocha lepivé.
Bochníčky kladieme na plech s PNP, ostrým nožom urobíme jemný zárez (aby nepraskali pri pečení a ostali pekné) a potom im už dáme kľud a pokoj, aby mohli ďalej podkysnúť. (Ja som to urobila zle - dala som ich napred podkysnúť a až potom som robila zárez - troška spľasli )
Takže pred narezaním ich treba troška potrieť vodou (kto chce, môže slanou vodou, sú potom chutnejšie), nakrojiť
a posypať semienkami podľa chuti... No a necháme ich zasa v kľude podkysnúť, lebo im to robí dobre :-D
Keď vidíme, že bosniačiky sa pekne zaokrúhlili, zväčšili sa, môžeme ich šupnúť do rúry vyhriatej na 200 °C. Piekli sa cca 18 - 20 minút. Treba si to postrážiť podľa rúry.
Vyložíme ich na mriežku, aby čím skôr vychladli ( v miestnosti )
No a môžeme sa pustiť do ochutnávania. Skutočne sú veľmi chutné, chrumkavé boli a dnes sú mäkkučké ako páper. Chceme ich mať zasa chrumkavé? Šup s nimi do rúry na 5 minút alebo chvíľu pod gril. Tu na rozkrojenom bosniaku vidieť štruktúru... aj prekrojené zrnká pšenice vidno, aj oriešky. Fakt dobré! :-)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< moja prvá marcipánová | *♥*Bosniaky (s celozrnnou múkou, pšenicou a orieškami)*♥* | Romanticka >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Erika Š. (ika755) ID 27136 (17.5.2010, 23:53)
super recept (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)vyšlo mi 12 bosniakov, nabudúce robím dvojitú davku |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.5.2010, 21:56)
ďakujem, ika :-) Teším sa, že si spokojná, iste ti pekne vyšli (Y) (Y) (Y)
(hello)
ODPOVEDAŤ
Anna M. (iluzionistka) ID 122790 (25.4.2010, 18:41)
Tak jsem dneska dělala a musím mooooc pochválit (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o).
S těstem se skvěle pracovalo, musela jsem sice dosypávat nějakou mouku, ale s tím se musí u bramborových těst počítat :-) :-) :-)
Jinak jsou žemličky nádherně nadýchané, měkké a křupavé (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
Moc děkuju za výborný recept, určitě jsem nedělala naposledy (G) (G) (G)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (26.4.2010, 9:51)
To je super (Y) Teším sa, že sa vám páčili aj že sa vydarili (clamp) (clamp) (clamp) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Anna I. (anna1) ID 15757 (19.4.2010, 19:29)
Kristínka no super (Y) (Y) (Y) ja mám doma celozrnnú aj grahamovú múku, lebo sme sa pokúšali o chlebík z domácej pekárne,ale už nám ide hore krkom :-S a tak aspoň viem ako oživiť náš jedálniček (flower) (hello) (dance) (dance) (dance). To budú raňajky (hotdog) (velikonoce17)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 20:15)
:-) dík, ja som na tom asi rovnako. Už ma omrzela DP, hlavne to pečenie v nej mi príde mizerné. Preto som začala skúšať pečenie v rúre... aj chlebíky aj pečivo. Tak všeliako experimentujem, kombinujem a potom tŕpnem, ako to dopadne ,-) No ale tieto vyšli ok |:o) Ak vyskúšaš, daj vedieť (Y)(hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (19.4.2010, 19:26)
Ahoj Kikus, xixi (hello) (hello) su mi nejake povedome ,-) ,-) Uvidis ako dlho vydrzia nestvrdnute :-p veeeelmi dlho (Y) Podarili sa ti krasne (velikonoce16)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 19:56)
Ahojky, Michale :-) Na tie tvoje sa chystám hneď ako tieto pojeme, lebo ich vyšlo celkom dosť. Tieto bosniaky sú alternatívou môjho zemiakového chleba, ale inšpiráciu so smotanou, čo si propagoval ako poznatok od babky, som si zobrala. Mám skúsenosť, že babky vedia, čo hovoria ,-)
Ale pampúchy mi pri spomienke vháňajú slinky na jazyk ,-) už sa na ne teším. (Y)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (19.4.2010, 19:22)
Kristínka bosniačiky vyzerajú výborne a určite tak aj chutia (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 19:52)
Ivetka, ďakujem (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (19.4.2010, 19:17)
Kristínka,ty si taká chlebovo-rožková maniačka!Normálne ma pokúšaš,ked vidím tvoje výtvory. (Y) (Y) (K) (L) (F)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 19:51)
Mel, ty si ma rozosmiala ,-) dík. Skúšam všeličo, dolaďujem a tak... podobné ako ten zemiakový chlebík...no pár odlišností tu je. Veď aj ty si štrajchnutá pekárčením, však? ,-) Tieto sa vydarili veru :-) Ďakujem (F) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (19.4.2010, 19:59)
Ano a riadne a ked vidím susedy z chalupy-pekárka a kuchárka-ako kupujú knedle z obchodu,tak žasnem.Je to pohodlnosť alebo lenivosť? *-) *-) (L)
ODPOVEDAŤ
Anna M. (iluzionistka) ID 122790 (19.4.2010, 16:32)
To je nádhera (Y) (Y) Musí být skvělé. Myslíte, že by se místo čerstvé bramborové kaše dala použít ta v prášku? *-) *-)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 19:10)
Ďakujem, myslím, že instantná by sa v pohode dala tiež. Ale stačia aj obyčajné roztlačené zemiaky... teda asi jeden väčší. :-) (hello)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.4.2010, 16:17)
:-p vyzeraju super. zabudla som vas uz skor korunovat, spolu s Klaudiou, za nase kralovne-pekarky. tak nech sa paci (*) milostiva, klaniam sa pred tvojim pekarskym umenim
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 19:04)
Chachachááá ,-) to vravíš preto, že nevieš, ako dopadli moje kysnuté venčeky ,-) :-D Najprv som zabudla do nich dať vajcia, doplnila som ich a znova premiesila cesto. Keď som vstala, že už to dám kysnúť, zbadala som na váhe soľ, ktorú som tam mala dať ,-) ibaže som tú soľ zle odvážila... dala som až desaťnásobok... a aj keď sa mi to vizuálne zdalo veľa, pomyslela som si, že musím veriť tom aparátu - váhe, lebo celý deň som mala taký divný crazy :-D A tak som do cesta všetku tú soľ švihla a znova som to premiesila :-D a myslela som si, že cesto bude kysnúť jak šľak, toľkokrát miesenéééé ,-) A vieš, kde skončili? Drobili sme ich labutiam na jazere ,-) Tak Janík, taká som ja kráľovná pekárka ,-) :-D
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.4.2010, 19:10)
+o( aj to patri k peceniu. moja mamka vzdy hovori, len ten nic nepokazi,kto nic nerobi. a myslim,ze ta prihoda bola skor vynimka, proste den blec, takze mas dost dobru bilanciu :-p
ODPOVEDAŤ
alije k. (alka36) ID 79302 (19.4.2010, 15:48)
Vyzeraju ako z pekarne (zajic) Kristinka mas ich nadherne (clamp) (clamp) (clamp) a urcite aj chutne :-p aj v priereze su perfektne (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 18:33)
Ďakujem Ali, :-) áno, fakt sú dobré. Ale trocha som sa bála, ako to dopadne, lebo kysne to dosť pomaly vďaka tým celozrnným múkam ,-) (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.4.2010, 15:11)
- no mňááám Kristínka provokatérka (pl) (pl) (pl) (pl) - ako vždy supeer pečivko či bosniačiky - a musia byť makučké predpokladám dlho, lebo tamidú tie zemiaky, však ? :-$ :-$ - i takéto vyskúšam (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 15:25)
Martinka, budem rada, keď ich vyskúšaš... ale varujem pred tou pšenicou, musí byť fakt úplne mäkká, keď ju budeš dávať. (alebo vynechaj). Sú dnes stále ako čerstvé, len nie sú chrumkavé. Ale to fuknem do gourmetu na 3 min. a chrumkajú jedna radosť (Y) (H)
ODPOVEDAŤ
Irena W. (irmuska) ID 105511 (19.4.2010, 14:13)
čakatelia na krémovú cesnačku ,-) :-D vyzerajú (zajic) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (19.4.2010, 15:05)
chichichi ,-) Irenka, veď cesnačku som už postla minule (H) ale veru k týmto bosniakom by to bola balada. Dnes máme však fazuľovú ,-) (L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu