. .. .. .. .. .. .
. .

Zlatá polievka (Goldene jojch) s macesovými knedličkami - zo židovskej kuchyne - RECEPT 17513

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

POLIEVKY

ID 47637 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |


Zlatá polievka (Goldene jojch) s macesovými knedličkami - zo židovskej kuchyne


[ recept č. 17513 zo dňa  ]


Zlatá polievka (Goldene jojch) s macesovými knedličkami - zo židovskej kuchyne


POTREBNÉ PRÍSADY

prísady na polievku: 1 sliepka (hmotnosť asi 2 kg) 4 l vody asi 2 lyžičky soli 7 zrniek ćierneho korenia 3 zrnká nového korenia 2 cibule 1 petržlen 2 mrkvy 1/4 malého zeleru 1 - 2 lyžice oleja 2 vetvičky petržlenovej vňate 2 vetvičky kôpru mleté čierne korenie prísady na macesové knedličky: 2 vajcia 3 lyžice hydinovej masti 1 hrnček macesovej múky (rozdrvený alebo pomletý maces) asi 1 lyžička soli 1 - 2 lyžičky mletého ďumbiera 1/2 hrnčeka vývaru

POSTUP PRÍPRAVY

Postup - Zlatá polievka:
1. Sliepku zalejeme studenou vodou, pridáme soľ a korenie, necháme zovrieť, znížime teplotu a pomaly varíme asi 40 minút.

2. Potom pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu, dozlatista opraženú na oleji - tá dodá polievke zlatú farbu, a varíme, kým sliepka nie je mäkká.

3. Nakoniec polievku ochutíme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a kôprom a podľa chuti okoreníme alebo prisolíme. Goldene jojch môžeme podávať s vykostenou sliepkou pokrájanou na malé kúsky a so závarkou, najlepšie s domácimi rezancami alebo macesovými knedličkami. Podáva sa aj s kreplachom - pirôžkami plnenými mäsom.


Postup - Macesové knedličky:
1. Žĺtky rozmiešame s vlažnou roztopenou hydinovou masťou a pridáme k macesovej múke zmiešanej so soľou a ďumbierom. Vlejeme horúci vývar a dôkladne premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.

2. Hmotu uložíme asi na hodinu do chladničky. Potom z nej mokrými rukami tvoríme guľaté knedličky vo veľkosti vlašského orecha a pomaly varíme v posolenej vode asi 25 minút. Macesové knedličky podávame k slepačej alebo hovädzej polievke, prípadne ako zaujímavú prílohu k dusenému či pečenému mäsu.

P.S. Maces, po hebrejsky maca, je nekvasený chlieb, ktorý sa je na Pesach - u nás Veľká Noc, keď je zakázané konzumovať čokoľvek kvasené. Pred Pesachom sa musí z domu odstrániť všetko pečivo a chlieb z kysnutého cesta, dokonca aj najmenšie odrobinky. Macesy sa vyrábajú z pšeničnej múky tak, aby sa zamedzilo kvasnému procesu - medzi zmiešaním múky s vodou a pečením nesmie uplynúť viac ako 18 minút.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

maces


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Krabí šalát | Zlatá polievka (Goldene jojch) s macesovými knedličkami - zo židovskej kuchyne | Krabí šalát >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (14.6.2011, 15:49)
(Y) tieto guličky milujem ... a konečne som prišla na to ako získať macesovú múku ,-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu