Lubica L. (lubica007) ID 19881 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Zemiakové žemličky
[ recept č. 10087 zo dňa 6.1.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kocka droždia-42 g*1 PL kryšt.cukru*cca 350 ml mlieka*350 g zemiakov uvarených v šupke*350 g celozrnej múky*350 g hladkej múky*1 vajíčko*50 ml slnečnicováho oleja*2 štipky soli*olej na potrenie*múka na podsypávanie cesta
POSTUP PRÍPRAVY
v obrážtekoch
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Uvaríme si zemiaky v šupke.Na 350 g to potrebujeme asi 4 stredne veľké zemiaky.Uvaríme,ošúpeme a nastrúhame ich najemno. |
|
Urobíme si kvások.Kocku droždia rozmiešame s 1 PL cukru na kašičku,zalejeme troškou vlažného mlieka a zaprášime múkou.Dáme vykysnúť na teplé miesto... |
|
...k nastrúhaným zemiakom pridáme hladkú múky... |
|
....celozrnú múku... |
|
..pridáme vajíčko... |
|
...osolíme... |
|
...pridáme olej... |
|
...možme aj nejaké semiačka,ja mám ľanové... |
|
...moj "Hrnečku var"...ešteže som to včas stihla.... |
|
...vykysnutý kvások dáme k ostatným surovinám do misy... |
|
...a vypracujeme hladké cesto... |
|
...cesto rozváľame asi na 0,5 cm a vykrajujeme kolieska,štvorčeky......alebo tvarujeme malá žemličky... |
|
....alebo urobíme malé pletenky... |
|
...žemličky dáme na plech,ktorý máme vystlaný papierom na pečenie a necháme asi 15 minút pod utiekou vykysnúť... |
|
...po podkysnutí ich natrieme olejom,možme ozdobiť nejakým semiačkom alebo ovs.vločkami a dáme do rúry.Pečieme pri 180 stupňoch 25 minút... |
|
...ihneď po upečení a vytiahnutí z rúry ich ešte raz natrieme olejom. |
|
Takto upečené žemličky sú neutrálne.Možme ich preto podávať s pomazánkami ale aj nasladko.
Slaná varianta:do cesta pridáme lyžicu mletého kmínu,tymiánu,nasekaný petržlen alebo opraženú cibuľu.
Sladká varianta:do cesta dáme o lyžicu cukru viac,pridáme hrozienka,nakrájané sušené ovocie.
Vydrží dlho vláčne kedže v ceste sú zemiaky. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
| Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (28.2.2009, 16:38) |
su uzasne. fakt skvele. moje sice nie su az take peknucke ako tie tvoje,ale nevadi, chutovo su dakujeme za recept |
ODPOVEDAŤ |
| | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (28.2.2009, 16:46) |
rado sa stalo |
ODPOVEDAŤ |
| Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (28.2.2009, 13:49) |
lubka, este jedna otazocka, cesto netreba nechat kysnut? staci az potom na plechu? |
ODPOVEDAŤ |
| | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (28.2.2009, 14:43) |
presne tak.Staci 15 min na plechu a oni este podkocia v rure |
ODPOVEDAŤ |
| | | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (28.2.2009, 14:52) |
parada, prave som supla do rury kolac,takze kym sa spravi stiham pripravit zemlicky. dakujem krasne |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (28.2.2009, 15:01) |
Pevne verim,ze si pochutite. |
ODPOVEDAŤ |
| Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (27.2.2009, 16:34) |
lubka, zemlicky vyzeraju uzasne. vsak su to take, ako mas na obrazku pri tom dipe z tofu (ktory uplne zboznujeme). konecne som ich nasla to co mas na obrazku je jedna davka? sme len dvaja, tak asi bude lepsie urobit len polovicu, vsak? |
ODPOVEDAŤ |
| | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (27.2.2009, 17:28) |
Ano Janulik......ano,zemlicky k dipu z tofu su tie zemiakove.Moja mamka a ani ja sa ich nevieme dojest.Ked sa urobia hrubsie su uuuuuzastne.Na obrazku je jedna davka.Ja ich teda celkom dost.Takze pre dvoch staci polovica urcite.Dufamze budu chutit |
ODPOVEDAŤ |