. .. .. .. .. .. .
. .

VÝBORNE MEDOVNÍČKY Z TURČIANSKEJ ZÁHRADKY - RECEPT 8863

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

VIANOČNÉ CUKROVINKY

ID 11030 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 38 návštěvníkov)


VÝBORNE MEDOVNÍČKY Z TURČIANSKEJ ZÁHRADKY


[ recept č. 8863 zo dňa  ]


VÝBORNE MEDOVNÍČKY Z TURČIANSKEJ ZÁHRADKY


POTREBNÉ PRÍSADY

1050 g žitnej hladkej múky, 450 g práškového cukru, 360 g medu, 6 celých stredne veľkých vajec, 3 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 4 polievkové lyžice korenín /škorica, aníz, fenikel, klinčeky, badián /, strúhaná citrónová kôra BIELKOVÁ POLEVA : 140 g práškového cukru / dvakrát preosiaty /, 1 bielok, trochu citrónovej šťavy

POSTUP PRÍPRAVY

Recept mi dala jedna pani už pred viac ako 7 rokmi, pečiem ich každý rok, sú fakt výborné , všetkým veľmi veľmi chutia. Výhodou tohto receptu je že cesto vydrží pri izbovej teplote aj pol roka, ja si urobím celú dávku, a keď už je po vianociach, tak mi si ich znova s medovníčkami spravíme , :-)

Prepisujem ho celý, dodržte prosím koreniny, oplatí sa vám to - nekupujte koreniny na perník - spravte si vlastnú zmes podľa receptu.
Tu je prepis:


Recept pochádza z Turčianskej záhradky a je z minulého storočia. Medovníčky upečené podľa tohto receptu sú výbornej chuti a vône a pri pečení sa nerozlievajú. Ak ich uskladníte na chladnejšom mieste pri priaznivej vlhkosti vzduchu, ostanú mäkké a zachovajú si lesklý povrch. Z uvedenej dávky cesta získame okolo 100 kusov menších medovníčkov.

Príprava a spracovanie cesta:
Najprv si pripravíme zmes korenín: aníz, fenikel, klinčeky, škoricu a badián zomelieme na makovom mlynčeku a preosejeme. Škorica má tvoriť polovicu koreninovej zmesi / v tomto rozpise 2 lyžice /. Z druhej polovice korenín by najväčší podiel mal mať aníz. Badián je silne aromatické korenie a má mať v zmesi nepatrný podiel. Ešte môžeme použiť malé množstvo muškátového orecha a kvetu i vanilkový cukor. Korenie uložíme do nádoby so zábrusom. Odvážime si múku, pridáme preosiaty práškový cukor , sódu bikarbónu a 4 lyžice preosiatej koreninovej zmesi. Všetko spolu zmiešam a preosejeme. Pridáme postrúhanú kôru z citróna. V strede zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a napokon 6 celých rozšľahaných vajec. Cesto dobre spracujeme. Pretože je lepivé, treba pomúčiť steny nádoby. Potom ho pomocou škrabky sformujeme do jednej kôpky, znovu pomúčime a uložíme do nádoby s ťažším príklopom / najlepšie z jenského skla /, aby počas zrenia na povrchu neobschlo. Ak by sa tak stalo, vlhkým uterákom zvlažíme jeho povrch - cesto je veľmi hygroskopické, preto o chvíľu zvláčnie. Tvrdšie časti cesta sú nežiadúce, nedosiahli by sme hladký povrch medovníkov. Cesto má zrieť najmenej 4 dni, no môže aj niekoľko mesiacov pri izbovej teplote. Med má vynikajúce konzervačné vlastnosti a pri izbovej teplote cesto nepodlieha žiadnym biologickým zmenám.
Cesto po vyzretí vyberieme z nádoby a na dobre pomúčenej doske znovu premiesime - spracujeme ho na tuhú, hladkú masu. Rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3-4 mm, na menšie stačí hrúbka 1,5 mm. Z cesta potom vykrajujeme rôzne tvary pomocou formičiek alebo podľa šablónky z tvrdšieho - rysovacieho papiera.
Medovníky kladieme na studený plech potretý včelím voskom - treba brať z rezervou - ja som nepotierala ničím- skúste dať papier na pečenie.
Medovníčky pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200C. Po upečení, ešte horúce ,ich lopatkou vyberieme, ukladáme na rovnú plochu - drevenú dosku a necháme vyschnúť.

POVRCHOVÁ UPRAVA MEDOVNÍČKOV
Ak chceme docieliť lesklý a tmavší povrch, medovníky natierame rozšľahaným vajíčkom pred pečením, ak chceme povrch svetlejší, natierame ich hneď po vybratí z rúry - ešte zahorúca, priamo na plechu. Medovníky, ktoré hodláme potierať bielou alebo čokoládovou polevou, vajíčkom nepotierame, poleva by nepriľnula.

BIELA POLEVA :
Dvakrát preosiaty práškový cukor, vaječný bielok a trocha citrónovej šťavy, vymiešame dozhustnutia. Cukru dáme toľko, aby poleva po vymiešaní bola hladká, lesklá a len pomaly stekala po stenách nádoby. Na medovníčky ju nanášame štetcom, alebo vrecúškom prepichnutým ihlou. Necháme schnúť 24 hodín.
<< Oškvarkové pagáčiky | VÝBORNE MEDOVNÍČKY Z TURČIANSKEJ ZÁHRADKY | Schwarzwälder-Kirsch-Torte nemecká čerešňová torta >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Jana V. (Zrnko 2) ID 67309 (15.12.2013, 12:08)
Výborné recenzie (Y) recept ukladám a zajtra zamiesim (Y) Teším sa, snáď sa podaria :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (15.12.2013, 14:09)
budeš spokojná, ja som lepšie nejedla (H) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Daniela G. (Daniellag) ID 2439, mimibazar.sk/daniellag (15.12.2013, 11:10)
vyskusam aj tento receptik ... (L)
ODPOVEDAŤ
Oľga G. (Olka.) ID 219026 (11.12.2012, 3:03)
ďakujeme Vám veľmi pekne za receptík (Y) medovníčky sú ozaj výborné, najlepšie aké sme kedy jedli :-)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (11.12.2012, 10:41)
jéééj, ďakujem (L) (L) (L) (L) ja už mám tiež spravené, už len upiecť (Y) (banky)
ODPOVEDAŤ
Sofia S. (sofika03) ID 11207, mimibazar.sk/sofika03 (14.11.2012, 18:54)
|:o) |:o) |:o) |:o)vysskúúúúšame (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (26.11.2011, 18:21)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)tak teda tieto Monika urobim, (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (26.11.2011, 18:51)
tak veľa šťastia ,-) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
eva t. (mimi1968) ID 114154 (22.11.2011, 20:00)
(Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
barbara k. (ziena) ID 92151 (9.12.2009, 12:22)
ahoj Monika medovníčky sú krásne ..poleva píšeš že je biela ale mne sa zdá že na obrázku je niečo ako zlaté to vyzerá ..môžeš mi napísať čo to je za krásnu ozdobu? dík ..
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (10.12.2009, 16:54)
ahoj, to je len ilustračné foto :-$ ale podľa mňa sa to robí tak- že urobíš okraje z tej bielkovej polevy a posypeš ozdobnými guľôčkami - Dr. Oetker má zlaté a biele v balení, takže to určite bude tak, ja to tento rok vyskúšam - mám ich tie guľôčky ešte z minulého roka - my sme tými sypali medovníkové stromčeky
ODPOVEDAŤ
Ivana S. (Ikala) ID 7413 (24.11.2009, 16:42)
Vytiahla som tento recept, piekla som ich minuly rok, vynikajuce. Uz mam zamiesene, cesto zreje v kuchyni. Pouzila som ale 800g hladkej T650 a 250g zitnej muky.
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (30.11.2009, 8:18)
ja už tiež dneska idem zamiesiť ^o) ^o) ^o) :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Aneta C. (Anet_007) ID 67403, mimibazar.sk/anet-007 (21.12.2008, 19:40)
prave sme ich s priatelom dopiekli, bola to fuska! Ale su krasne a hlavne makkuckeeeeee.. velmi fajn.
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (26.12.2008, 17:53)
(zajic) (zajic) (hello)
ODPOVEDAŤ
Renata D. (Jordana) ID 24561 (21.12.2008, 6:53)
Medovníky som sa bála piecť vždy preto, lebo sa mi roztekali, skúšala som vždy iný "overený" recept. Teraz som na prosbu mojej dcéry , lebo všetky spolužiačky rozprávali, ako doma pomáhajú ozdobovať, len my nie, piekla. Samozrejme preventívne len z 1/2 dávky. VELIKÁNSKA CHYBA. Medovníky sú skvelé, je pár dní pred Vianocami a máme už iba trochu. Máme ich uložené v topervar miske s rozkrojeným jablkom. Sú mäkučké a krásne voňajú.... :-) (Y) ;-)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (26.12.2008, 17:54)
nám tento rok tiež nezostali žiadne - ani na stromčeku sme nemali - všetky sa pojedli a už sme nestihli druhú várku ;-) ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Ľuba V. (lubav) ID 27763 (20.12.2008, 20:42)
Tak ja iba chválim. Včera som piekla po 4 dňoch státia. Keď mám pravdu povedať, obávala som sa, že ich budeme jesť až na Veľkú noc, pretože som sa bála že bez tuku nebudú mäkké. Opak je pravdou. Skutočne sú super!!!!!!!! Iba odporúčam! Dnes som zamiesila ďalšiu dávku, dúfam, že na Štedrý deň ešte stíham upiecť, pretože moji chalani ich asi dovtedy pojedia.
Veľmi im chutia.
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (26.12.2008, 17:52)
(L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Tina G. (tindula) ID 71550 (2.12.2008, 20:47)
už som zamiesila...a teraz cesto odpočíva na linke...len dúfam, že sa zadarí, lebo po minulé roky to bola hotová katastrofa...ani po vianociach to kone nechceli jesť :-@...tak už som si aj tú silikonovú podložku na válkanie objednala.
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (3.12.2008, 6:35)
neboj, určite zadarí :-) :-) :-), keď budeš piecť, tak ti možno na prvý krát tie väčšie medovníčky spľasnú ako mne včera - ale množstvom dostneš aj cvik . Nič nemení na tom, že sa zjedli aj spľasnuté.
Ešte jedna vec, odporúčam medovníčky uchovávať v hermeticky uzavretej nádobe, a ak budú tvrdšie, tak medzi vložiť na polku prekrojené jabĺčko a budú ako med (C) (C) (C) ahoj (hello)
ODPOVEDAŤ
Tina G. (tindula) ID 71550 (2.12.2008, 15:58)
Ďakujem veľmi pekne..tak sa dám do toho...snáď sa tento rok podaria...
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (2.12.2008, 19:23)
my sme dneska piekli - piekla som so šiestimi dievčatami - skoro všetky sa pojedli - zajtra musíme dopiecť ďalšie - aby sme mali čo zdobiť (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Tina G. (tindula) ID 71550 (2.12.2008, 12:49)
mám jednu otázku, je dôležité použiť žitnú hladkú múku? ak použijem pšeničnú podaria sa medovníky tiež?
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (2.12.2008, 14:18)
áno, podaria - už som robila aj z takej (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Ivana S. (Ikala) ID 7413 (1.12.2008, 17:05)
Tak som ich upiekla. Chutovo vynikajuce, makucke. Len podla mna treba dat o trosku menej sody bicarbony, mne nejak moc napuchli. Cesto mi zrelo 8 dni v kuchyni. Odporucam (Y)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (2.12.2008, 14:19)
Ivka, asi si mala nahrubo vyvaľkáné cesto - pri malých medovníčkoch treba na tenučko vyvyľkať (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Nina P. (Ninuliatkooo) ID 30909, mimibazar.sk/NinaPooova (28.11.2008, 16:48)
dobry den. a mohla by som sa spytať, čo konkretne je na tychto medovnickoch? tie ozdobky sa mi velmi pacia (Y) (jezisek)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (upravené 29.11.2008, 7:40)
ahoj, fotka je ztiahnutá z netu - len ako inšpirácia :-| (zajic)
ODPOVEDAŤ
Ivana S. (Ikala) ID 7413 (22.11.2008, 22:16)
Cesto uz "zreje" v chladnicke, peciem az 2.12., tak som zvedava ake budu. [A]
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (23.11.2008, 7:49)
IVANKA, cesto musí zrieť pri izbovej teplote - inak ti nevyzreje (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Tatiana H. (tanickask) ID 5946, mimibazar.sk/tanickask (22.11.2008, 13:47)
Monika tie koreniny, dá sa kúpiť taká zmes, alebo kúpiť každé zvlášť a tie tuhé veci rozdrviť?
A biela poleva sa vymieša nad parou? Alebo len tak ako sneh?
Medovníčky som zatiaľ nerobila, ale rada by som konečne vyskúšala nejaké mňam... ;-)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (upravené 22.11.2008, 14:58)
Tánička, koreniny si urob podľa receptu sama - uvidíš že neoľutuješ, raz som robila zo zmesi ktorú som kupovala a nebolo to ono. Ja to meliem na mlynčeku na kávu, ale tam píšu na mlynčeku na mak, raz som to dokonca drvila tĺčikom na mäso, keď som nemala mlynček - potom sa to aj tak presitkuje, tak tam nebudú hrubé kúsky -vlastne tam ani nesmú byť.
Tak ako je tam napísané, polovica zmesi škorica, potom aníz, vanilkový cukor, klinček.
Bielková poleva je len vyšľahaný sneh a do toho cukor a potom citr. šťava.

Nech sa podaria. (Y)
Naše deti sa už tešia ako budú vykrajovať
ODPOVEDAŤ
Alexandra O. (Alexa11) ID 4164, mimibazar.sk/alexa11 (22.11.2008, 22:53)
toto potvrdzujem, tiež si meliem, resp. drvím v mažiariku koreniny, je to omnoho lepšie, v tom kúpenom korení na perníky mi strašne niečo vadí
ODPOVEDAŤ
Ivana S. (Ikala) ID 7413 (22.11.2008, 12:33)
Vie mi niekto poradit? Ako sa nanasa bielkova poleva - na vacsie plochy - na medovnicky? Napriklad chcem natriet cele srdiecko bielkovou polevou. Stetcom? Na niektorych medovnickoch v casopisoch su plochy medovnickou vymalovane bielkovou polevou len tak slabo, akoby bola poleva riedena. Ako sa dosiahne tento efekt?Dakujem.
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (22.11.2008, 13:37)
áno štetcom - bolo to aj v tom recepte, teda tam bolo napísané že len štetcom, ja to robím s vrecúškom, lebo robím len malé medovníčky (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (22.11.2008, 12:16)
Sú ozaj výborné, pečiem ich s úspechom každé Vianoce, boli uverejnené v úplne prvom vydaní časopisu Medovníčky. Pri pečení držia tvar, nerozlievajú sa, majú výbornú chuť, krásne vonia. Po upečení ich vyzdobené skladám do veľkého pohára, ukladám medzi ne plátky jabĺčka a takto vydržia mäkké veľmi dlho. A mimo iného je to aj pekná dekorácia. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (22.11.2008, 13:35)
ja som ho dostala od bývalej kolegyni už dávno - mám ho doma uložený ako špeciálny recept - pridám aj fotku (andel) (jezisek) (stromecek)

Tie jabĺčka dávam aj ja

(L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Ivana S. (Ikala) ID 7413 (22.11.2008, 12:31)
Medzi medovnicky davas susene jablcka? To udrzi vlhost? Ja niekedy den pred podavanim dam do krabice jedno cerstve jablko a medovnicky su fajn.
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (22.11.2008, 13:36)
prekrojené čerstvé jabĺčko (K) (jablka)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu