. .. .. .. .. .. .
. .

HUMMUS - dokonala pochutka s nedokonalym nazvom. - RECEPT 47907

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ID 3921 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)


HUMMUS - dokonala pochutka s nedokonalym nazvom.


[ recept č. 47907 zo dňa  ]
PRO INSPIRACI


HUMMUS - dokonala pochutka s nedokonalym nazvom.


POTREBNÉ PRÍSADY

200 gramov sušeného cícera 2 strúčiky cesnaku (rozdrveného v mažiariku alebo tlačidle) 5 lyžíc panenského olivového oleja 1 lyžica Tahini (sezamová pasta, dostanete ju v bio-predajni) šťava z jedného citróna soľ, biele korenie

POSTUP PRÍPRAVY

Postup:

1. Cícer vysypeme na veľkú tácňu a preberieme od kamienkov.



2. Preperieme ho vodou niekoľkokrát, až kým nevyplachujeme čistú vodu. Namočíme na noc do čistej vody (dvojnásobné množstvo vody ako je cícera), do ktorej sme dali lyžičku sódy bikarbóny. Ráno cíceru vymeníme vodu a znova namočíme na pár hodín. Dokopy by mal byť vo vode 10 – 15 hodín. Na konci by mali byť vaše malé cíceríky krásne napučané, pretože absorbovali všetku vodu. Ich objem by sa mal zdvojnásobiť.



3. Dobre ich umyjeme a dáme do veľkého hrnca. Prikryjeme vodou, dáme štipku sódy bikarbóny a bobkový list. Nesolíme! Uvedieme do varu a prudko varíme 10 minút. Potom plameň stiahneme a mierne varíme ešte asi hodinu až kým cícer nie je mäkký a nepoddá sa pod prstami. Počas toho zbierame z povrchu penu a jedenkrát aj vymeníme vodu. V závere tohto článku sa dozviete, prečo je zbieranie peny KĽÚČOVÉ a je vo vašom vlastnom záujme nepodceniť túto aktivitu. Potom scedíme.



4. Cícer dáme do mixéra (alebo použijeme ponorný) a dobre pomelieme. Necháme trošku schladiť.



5. Teraz už len pridáme tahini a zvyšné ingrediencie a aby bola masa hladká a hodvábna, pridávame po lyžiciach (podľa potreby a pocitu) ľadovú vodu. Hummus musí byť krásne hladký, nie veľmi riedky ani veľmi hustý.



Nadúvania sa nemusíte obávať v prípade, že budete poctivo zbierať a vyhadzovať penu počas varenia. Práve do nej by sa mali vyvariť všetky „nadúvacie“ látky – pritom ale všetko to zdravé, čo v humuse chceme mať (železo, vitamín C a iné hodnotné veci) tam ostane.



Hotovú nátierku podávame rozotrenú „na plytko“ po tanieriku, prizdobenú petržlenovou vňaťou a pokvapkanú olivovým olejom. Hummus samozrejme môžete urobiť aj z konzervovanej základnej strukoviny – vtedy potrebujete k hore uvedenému receptu 400 gramov sterilizovaného cícera. Odpadne vám všetka námaha s celonočným namáčaním a varením.



Súčasne vám však „odpadne“ aj strašne veľa vitamínov a cenných živín. Ale nebudem klamať, keď sa neplánovane ohlási návšteva a nie je čas na celonočné namáčanie, tak samozrejme robím svoje milované jedlo zo zakonzervovaného cícera. Človek musí niekedy robiť aj kompromisy...


MOJA POZN. Tento recept som skopirovala pre inšpiraciu, ja si tie pmery menim, podla chuti, davam menej citronovej stavy, viac tahini aj viac cesnaku, ako mi pride, stale moze byt o odtienok ina:)
<< Veľmi chutná žemlovka podľa mňa :)) rýchla a jednoduchá | HUMMUS - dokonala pochutka s nedokonalym nazvom. | Torticka kacicka >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Maria P. (teleflex) ID 105501 (28.8.2017, 22:40)
(Y) (Y) (Y) výborný (jidlo) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Lívia Č. (cicka76) ID 56030, mimibazar.sk/cicka76 (18.5.2012, 13:59)
Túto milujeme, tiež robievam a dosť často, len nie zo suchého cíceru, ale kupujem v konzerve, tiež mám v receptoch túto pochúťku. Naozaj odporúčam. (hello) (L) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Alena P. (saska) ID 3921, mimibazar.sk/saska (18.5.2012, 18:11)
Pozerala som ja som neskusala z konzervy, niekedy narychlo vyskusam, ale nemam problem cicer uvarit narobim jej plnu misu a potom rozdavam po rodine :)
ODPOVEDAŤ
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (18.5.2012, 12:38)
Ahoj Alenka. (L) Vyskúšam pochúťku z konzervovaného cíceru. (Y) (Y) Ja mám v receptoch cícerovú polievku .Tej sa neviem dojesť, tak aj toto mi bude určite veľmi chutiť. Dík... :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Alena P. (saska) ID 3921, mimibazar.sk/saska (18.5.2012, 18:16)
Pridala som si tu cicerovu polievocku k oblubenym urcite vyskusam, kde sa da kupit konzerva ciceru?
ODPOVEDAŤ
karolina k. (katulikzlatulik) ID 115409 (27.3.2013, 14:48)
Dobry den, cicer v konzerve kupite napr. aj v Kauflande. Chcela som sa spytat, ze preco davate sodu bikarbonu do cicera, ked ho macate vo vode? Dakujem.
ODPOVEDAŤ
Alena P. (saska) ID 3921, mimibazar.sk/saska (21.4.2013, 19:56)
Ahoj, asi aby nenaduval? ja som si recept skopirovala takze nie je to moj napad :)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu