. .. .. .. .. .. .
. .

Celozrnný zemiakový chlieb :-) - RECEPT 42243

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 177553 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 22 návštěvníkov)


Celozrnný zemiakový chlieb :-)


[ recept č. 42243 zo dňa  ]


Celozrnný zemiakový chlieb :-)


POTREBNÉ PRÍSADY

600 g hladkej múky,150 g celozrnnej múky, 450 ml vody, 1/2 kocky droždia alebo 2 ČL sušeného, 2 uvarené zemiaky, 2 PL olivového oleja, 1 PL octu, 2 ČL morskej soli ( ak nemáte,tak jedlej ), 1 ČL mletej rasce, 1/2 ČL cukru alebo medu

POSTUP PRÍPRAVY

Žijeme dlhodobo v zahraničí a keďže sme mali už dosť toustového a bicarbónového chleba a pečených bagiet,rozhodla som sa pieť chlieb.Po viacerých pokusoch - aj úspešných,ale z mojej strany neskojných,som sa konečne dopracovala a nakombinovala som si recept,ktorý mne osobne vyhovuje a tiež aj chutí,keďže ho pečiem 3 x za týždeň.Je krásne makkučký,výborný aj na tretí deň - teda ak Vám ostane a čo je najdoležitejšie,je domáci a bez pridaných E-čiek!Ak sa tu už nejaký podobný recept nachádza,tak sa ospravedľňujem,ale ja nekopírujem,ale skúšam a kombinujem podľa svojich možností.Pretože múka tu je iná a o zemiakoch a kvasniciach radšej písať nebudem,to je iná story.Ale k receptu:

Ak mám čerstvé droždie,tak si pripravím kvások.Do 250 ml teplej vody dám trošku hl.múky,trochu cukru a droždie.Nechám asi 10 min.kvasiť.Zatiaľ si pripravím ostatné suroviny.Do misy preosejem hladkú múku,pridám celozrnnú,olej,prelisované zemiaky,ocot,soľ,rascu.Prilejem kvások - pozor nie priamo k soli a dolejem zvyšných 150 ml teplej vody.S vodou radšej opatrne,radšej menej a podľa potreby.Začnem miešať varečkou a potom ručne asi 5 min.Cesto by sa malo pekne oddeliť od dlane,ak nie,pridajte ešte múku.Správne cesto je tuhšie a v ruke sa nerozteká.Troška poprášim hl.múkou,prikryjem čistou utierkou a dám na teplé miesto 1 hod. kysnúť.V mojom prípade do trúby :-D inú možnosť nemám.Po hodine cesto zdvojnásobí svoj objem a keď do neho strčíme prst,tak nám v ceste ostane jamka.Vtedy ho vysypem na pomúčenú dosku a zľahka vyformujem do ovaľného tvaru,alebo do tvaru podľa vašej formy.Cesto moc nemiesim,aby som neporušila bublinky,len podkladám a naťahujem zhora pod chleba.Prenesiem do formy,v mojom prípade do zapékacej keramickej misy,ktorú som si zo všetkých strán naolejovala.Nechám ešte pod utierkou 1/2 hod.kysnúť.Zapnem trúbu a hneď na dno vložím starý pekáč asi s 0,5 l vody,aby sa vytvárala para.Po 1/2 hod. chlebík potriem slanou vodou ( asi 1 dcl vody a 1/3 ČL soli ) a urobím pár zárezov,aby sa chlebík počas pečenia netrhal.Vložím do vyhriatej trúby na stred a pečiem 15 min. na 220 *C a potom znížim na 180 *C ešte 30min.Trúbu neotváram.Po 45 min. chlebík vyberiem,vyklopím z formy,preložím na mriežku,potriem slanou vodou a ešte asi 10 min.dopekám.Samozrejme čas pečenia záleží od Vašej trúby,preto radšej sledujte!Po upečení chlebík vyberiem a potriem slanou vodou.Prikryjem utierkou a uskladňujem tiež len v utierke,žiaden chlebník alebo sáčok.Prajem dobrú chuť!

Vyskúšala som aj bez zemiakov,aj bez celozrnnej múky a aj viac g celoz.múky,ale tento pomer surovín mi najviac sedí.

Pár rád k pečeniu chleba:Hladkú múku preosievame - prevzdušňujeme!Voda na kvásom musí mať optimálnu teplotu.Droždie nikdy nesmie prísť do priameho kontaktu so soľou!!!Príliš málo soli môže spôsobiť, že cesto príliš vykysne - potom pri pečení poklesne!Príliš veľa soli spomaľuje proces kysnutia!Cukor a med dodáva chlebu zlatkavú kôrku!Olej a olivový olej dodáva jemnejšiu,chutnejšiu chuť chleba a zvyšujú jeho trvanlivosť.Uvarené zemiaky dodajú chlebu vláčnosť.

Viac rád,ako správne piecť chlieb,je tu v mojom ďalšom recepte:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=45892


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Pripravené suroviny
Po hodine vysnutia pripravený vo forme
Po hod a 1/2 pripravený chlebík do trúby
Po upečení, tento chlebík je so sušeného droždia
A ešte krajec chlebíka


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Darčeková kazeta | Celozrnný zemiakový chlieb :-) | Šľahačková rýchlovka na meniny >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Lenka C. (chrtka) ID 204822 (1.11.2011, 11:13)
Ahoj, neviem, kde v zahranici byvas, ale ak si nahodou v anglicku, mozes mi prosim ta napisat ake konkretne muky na chlebik pouzivas ? Ja som tu z tych muk jelen 8-| dakujem
ODPOVEDAŤ
Mária K. (konteska) ID 177553 (4.11.2011, 16:46)
Ahoj,tesne vedľa :-) v Írsku.Ja som mala ten istý problém,ale už netestujem +o( a používam hladkú múku z Tesca - Plain Flour a celozrnnú múku od značky Odlums - Extra Coarse Wholemeal.Snáď som pomohla,u Vás musia byť tiež.Namiesto polohrubej používam Self Raising Flour a zatiaľ sa mi všetky koláče podarili.Dokonca aj knedľa |:o) Veľa šťastia (hello)
ODPOVEDAŤ
jana s. (janka256) ID 66443 (11.10.2011, 20:37)
chlebik je vynikajuci uz pri tomto ostanem mnam prave papame (zajic) (clamp) este jedna otazocka ako docielit aby aj zo spodu bol viac pripeceny *-)
ODPOVEDAŤ
Mária K. (konteska) ID 177553 (11.10.2011, 23:21)
to som rada,že Vám chutí :-) Ja som začala asi 10 min.pred koncom pečenia chlebík dopekať na mriežke-vyklopím ho z formy,dám na mriežku,potriem ešte slanou vodou a dopekám.Asi to pripíšem do receptu,lebo sa nám tiež viac páči prepečený chlebík (Y) Vyskúšajte takto (hello)
ODPOVEDAŤ
jana s. (janka256) ID 66443 (12.10.2011, 20:31)
vdaka skusim (Y)
ODPOVEDAŤ
jana s. (janka256) ID 66443 (11.10.2011, 17:48)
prave sa mi pecie potom podam hlasenie ako to dopadlo :-)
ODPOVEDAŤ
Irena W. (irmuska) ID 105511 (22.8.2011, 21:12)
krásne upečený chlebík (Y) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Mária K. (konteska) ID 177553 (22.8.2011, 21:40)
ďakujem (clamp)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu