Rebarboru olúpajte po celej jej dĺžke, nakrájejte na 2cm hrubé plátky a vložte do stredne velkého hrnca. Pridajte šťavu z pomaranča, cukor a celý zvitok škorice. Vanilkový lusk rozrežte po dĺžke, dreň z neho vyškrabte nožom a pridajte do hrnca. Hmotu poduste pod pokličkou, než bude cukor rozpustený (cca 5-8 minút) a odstavte.
Pripravte si drobenku. V miske zmiešajte múku, cukor, pomarančovú kôru, mletú škoricu a maslo. Prstami vytvorte z hmoty drobenku a na záver do nej pridajte mandle.
Zmes z hrnca presuňte do zapekacej formy, vyberte škoricový zvitok a rovnomerne zasypte drobenkou. Pečte 30 minút na 180°C alebo do tej doby, než bude krusta krásne zlatistá.
Hotový crumble môžete servírovať teplý, studený alebo so zmrzlinou.