Zemiaky s kapustou a slaninou

2010 - bez fotky2010, 18. marca 2011
Zemiaky s kapustou a slaninou
Foto: 2010

Vsetkych sklamem aj moju zenu z Kysuc co sa toho vcera objedla .Nie je to Slovensky recept dakde z drevenice ale Zobraziť celý popisVsetkych sklamem aj moju zenu z Kysuc co sa toho vcera objedla .Nie je to Slovensky recept dakde z drevenice ale Irska klasika "Colcannon".Povodne len s kapustou. Nasa je "luxusna " verzia aj s porom a slaninou.Chcel som pridat recept vcera na den St. Patrica ktory je ich patron ale nedalo sa .Naozaj doporucujem. Mnozstva si prida kazdy sam podla ladnicky je to naozaj jednoducha lacna chutovka.

15 minut minút
príprava
20 minut minút
tepelná úprava

Suroviny

  alebo šunka
  na drobno nakrajana
  nasekana nadrobno a oprazena na oleji
  - strúčik




Postup

  1. 1

    Zemiaky osupeme nakrajame na kocky a uvarime v osolenej vode do makka. Zlejeme vodu a pridame teple mlieko a trochu smotany kdo ma rad da maslo a vypasirujeme pekne pyre. .

  2. 2

    Anglicku slaninu nakrajame na kocky a dame oprazit ,vyberieme a odlozime na stranu.Do vypeku dame oprazit na drobno nakrajanu cibulu a rozdrveny strucik cesnaku.

  3. 3

    Tradicne sa tento recept robi z kapusty savoy ( ja neviem co je preklad v slovencine ) ale aj z kelu , my sme skusali aj z nasej bielej je to tak isto vyborne. Oberieme vrchne listy vykrojime hlub a na tenko nakrajame a najprv dame na troche oleja rychlo oprazit podlejeme vodou a dame dusit do makka. Presne to iste spravime s porom len nakrajame na tenke kolecka, pozor na piesok pod listami treba poriadne ocistit- oplachovat .

  4. 4

    Vsetko poriadne premiesame , ochutime az teraz ( slanina- sunka je dakedy az moc slana), ozdobime na drobno nakrajanou cibulkou. Dobru chut.

    Zemiaky s kapustou a slaninou  - obrázok 4

Diskusia k receptu

2010
Pre tych co maju dobre oci na vrchu su trojlistky datelinky symbol Irska.
marianne69
No ja som Kysucanka a pamatam si toto jedlo od starkej, aj ked nie samozrejme rovnake a varieval ho aj moj otec,ale boli tam :zemiaky na drobno,slanina,cibulka,maslo ,kapusta a mlieko,ale to bude uz asi iny recept:-),ty ho mas luxusny,ja ho nevarim,ale zacnem,tieto drevenicove jedla mam rada...dik za tip...
julica
tá ďatelinka hore je super! pôvodne som si myslela, že tam pôjde kyslá kapusta, robí sa aj také jedlo u náas?
baculata
Recept ukladám, velmi sa mi páči , moj otec Kysučan robí niečo podobné, len do varených zemiakov pridáva kapustu kyslú, nadrobno pokrájanu.
frezia68
Tiež som myslela,že kyslá.....ale určite to vyskúšam,pekné foto(ako vždy) a dobré jedlo :-)
jatanika
a o írskom recepte som už kdesi čítala a zabudla naň .... myslím, že to bola variácia s kelom... tak teraz si uložím ...
bazulienka
Dobre pripomenutie.Keď som bola mala mamička to robila s kyslou kapustou a volali sme to "strasanina" ,lebo sa to len tak spolu popretriasalo v hrnci.Je to chutné a zdrave.
jody
Paráda, takéto ja môžem, či je to slovenské, írske alebo hotentótske :D
2010
puntodadino, dik, lebo co ma doplietlo v anglictine je kel , vola kale.
Nemal som cas ist po Latinskom mene tak sa to da najlahsie identifikovat .



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia