Zemiakové kúsky s údeným mäsom fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 13. januára 2012
Zemiakové kúsky s údeným mäsom (fotorecept)
Foto: irenaw

U nás doma toto jedlo voláme kopýtka. Je to jedlo ešte z detstva mojej mamy. V podstate sú to zjednodušené gemerské guľky... a sú Zobraziť celý popisU nás doma toto jedlo voláme kopýtka. Je to jedlo ešte z detstva mojej mamy. V podstate sú to zjednodušené gemerské guľky... a sú rovnako dobré :). Väčšinou ich varievam keď zvýši kúsok údeného.

60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1-2 ks
3-4 ks
250 g
 (olej)
Cesto:
700 g
2 ks
1/2 čl
300 g




Postup

  1. 1

    Uvaríme si zemiaky aj údené mäso a necháme vychladnúť. Zvyknem si to pripraviť deň vopred. Nech vás foto nemýli, je tu dvojnásobok zemiakov, vždy si robím jednu dávku do mrazničky. A mäsa je na fotke tiež viac, aj do iného receptu.

    Zemiakové kúsky s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu a cesnak nakrájame a opečieme do zlatista, pridáme údené mäso a tiež trochu opečieme. Preložíme do väčšieho hrnca alebo plechu, kde hotové jedlo môžeme ľahko premiešať. Najradšej niečo široké s vysokým okrajom, v klasickom hrnci sa zemiakové kúsky viac rozbijú.

    Zemiakové kúsky s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa nám to opeká, nastrúhame si zemiaky na jemnom strúhadle. Dáme variť osolenú vodu.

    Zemiakové kúsky s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo zemiakov a ostatných surovín spravíme cesto. Preložíme na pomúčenú dosku. Ja si zvyknem podsypávať polohrubou. Vytvarujeme valčeky hrubé asi 3 cm a pokrájame na 3 cm dlhé kúsky.

    Zemiakové kúsky s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krájame trošku zošikma, tak vznikne akoby tvar kopýtok. Ak treba trochu rukou upravíme do valčekovitého tvaru. Polovicu dám takto na tácku a predmrazím asi 1 hodinu kým nestuhnú. Potom ich nasypem do vrecka a dám do mrazničky. Nabudúce mám rýchlu večeru napríklad s makom alebo orechami alebo tvarohom a slaninkou:).

    Zemiakové kúsky s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nahádžeme do vriacej vody a uvaríme.

    Zemiakové kúsky s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyberieme a pridáme k mäsu s cibuľou a cesnakom. Jemne premiešame. Podávame s kyslou kapustou.

    Zemiakové kúsky s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

3sandra3
mrazenie zemiakom neublíži? Sú chutné aj po rozmrazení? Lebo som počula, že sú potom také vodnaté.
evanaaa
Možno len samé zemiaky sa nedajú zmraziť, lebo v obchodoch majú v mraziacich pultoch, ako sa mi zdá ( alebo nie?) aj zmrazené zemiak. výrobky.A aj hranolky sú zo zemiakov....
Toto je jedlo iste sýte a dobre vyzerá, dala by som si z neho.
Pamätám sa, keď mama robievala šúlance, tak odobrala z cesta a spravila takéto "kopýtka", osmažila ich na masti a my sme sa o ne bili.
elekra
Krásna inšpirácia. Dnes som akurát varila dynamitové guľky.
jazavka
...mňam, toto vyzerá dobre, ako šúľance, len s údeným mäskom, vyskúšam, ukladám do KK...
irenaw
ďakujem vám dievčatá za každý komentár. @3sandra3 toto cesto používam aj na slivkové gule a tiež si mrazím do zásoby, zatiaľ som s ním nikdy nemala problém. predmrazím jednotlivo, zabalím do vrecka a potom také rovno z mrazničky vsypem do vriacej vody. treba ich iba trochu dlhšie variť ako tie čerstvé. nevšimla som si, že by sa im mrazením nejak zmenila chuť, určite nechutia tak "voskovito" ako kupované, za to ručím. máš pravdu, že varené zemiaky po rozmrazení zvodnatejú, to som si všimla pri jedlách so šťavou alebo omáčkou, také už nemrazím a rovnako ani tie, kde je smotana. už to nie je ono. @evanaaa je to veru sýte, radšej treba menšiu porciu, ale aj tá kvasená kapusta pomôže tráveniu :). @jazavka je to presne ako šúľance, veď si ich aj niekedy dávame na večeru obalené makom :).



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia