Som sama a nikdy nevarím len jednu porciu. Rada experimentujem a vymýšľam si postupy, pričom sa najnovšie nechávam inšpirovať šikovnými Varechárkami. Využívam aj Zobraziť celý popisSom sama a nikdy nevarím len jednu porciu. Rada experimentujem a vymýšľam si postupy, pričom sa najnovšie nechávam inšpirovať šikovnými Varechárkami. Využívam aj malé zvyšky potravín. Po uvarení tekvicového prívarku mi ostala asi 1/4 tekvičky a teraz dostať v Kauflande pekné hlavy zeleru. Mám malú remosku-minorku, tú využívam na zapekanie. Samozrejme, toto možno urobiť aj vo väčšom množstve v zapekacej miske alebo v hlbokom plechu v rúre.
Suroviny
5-6 ks |
|
4, asi 0,5cm hrubé ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1/4 ks |
|
1 dcl |
|
1 ks |
|
2-3 plátky |
|
medzi prsty |
|
medzi prsty |
|
medzi prsty |
|
medzi prsty |
|
medzi prsty |
|
podľa potreby |
|
|
Postup
-
1
V kožke uvarené vychladnuté zemiaky a očistené vajce na tvrdo uvarené nakrájame na kolieska. Vydlabanú mladú tekvičku nakrájame na podkovičky a spolu so zelerovými plátkami mierne posolíme z oboch strán a necháme 3-4 minúty na tanieriku postáť. Potom som túto zeleninu na panvici opiekla z oboch strán na asi 2 lyžiciach oleja (masť). Na dno remosky alebo zapekacej misky som dala málo oleja a ešte som pridala malé kôpky mletých bravčových oškvariek-pasta, dostať v Kauflande ale nemusí to byť, neudala som to ani v surovinách. Dno som vyložila kolieskami olúpaných zemiakov uvarených v slanej vode. Túto vrstvu som posypala č.korením, provensálskym korením. a trochou sušenej bazalky. Môže byť aj mletá rasca podľa chuti.
- 2
Ďalšiu vrstvu tvorili opečené plátky zeleru a po bokoch remosky opečené podkovičky tekvičky. Posypala som vegetou medzi prsty a trochou sušenej bazalky. Potom som rovnomerne rozložila plátky uvareného vajca, prípadne rozdrobené kúsky žĺtka som tam tiež pridala. Na to išla vrstva nakrájanej na plátky paradajky a túto vrstvu som aj okorenila a mierne osolila lebo paradajka a vajce boli bez soli. Vrchnú vrstvu tvorili zasa kolieska uvarených zemiakov. Povrch som pokvapkala zvyškom oleja (masti) z opekania zeleru a tekvičky. Remosku som prikryla a nechala zapekať asi 15 minút. Keď boli vrchné zemiaky doružova zapečené, poliala som ich zvrchu mliekom (smotana) s rozšľahaným vajcom, čiernym, korením a červenou mletou paprikou a soľou. Tesne pred dopečením som otvorila remosku a povrch pokryla tenkými kolieskami údeného parenicového syra a husto posypala nakrájanou zelerovou vňaťou. Potom som remosku vypla a nechala všetko postáť pod horúcim vrchnákom.
- 3
Ako prílohu možno podávať ďalšie kolieska opečených zemiakov alebo uvarené zemiaky. K tomu mi ulahodil uhorkový šalát v sladkokyskom náleve s pokrájanou paprikou a cibuľou. Nabudúce vyskúšam takto plátky baklažánu a kolieska cukiny. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu