Dusená zelenina
Dusená zelenina

Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. januára 2021
Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept)
Foto: sracz

Veľmi som si obľúbil novú tvár televíznej kuchyne, Diane Kochilas. Vyše mesiaca nás sprevádzala po gréckych ostrovoch. Predvádzala tradičné jedlá starousadlíkov a každú ukážku Zobraziť celý popisVeľmi som si obľúbil novú tvár televíznej kuchyne, Diane Kochilas. Vyše mesiaca nás sprevádzala po gréckych ostrovoch. Predvádzala tradičné jedlá starousadlíkov a každú ukážku ukončila typickým vínom pre to-ktoré jedlo. Svojimi ukážkami sa pritom nezaradila k majstrom terajšieho trendu „prearanžovaného“ varenia. Jednoduchá a rýchla príprava, tradícia, miestne zdroje a zdravá výživa. Ona to síce nevyslovila, ale svojou skromnosťou, šikovnosťou a dokonca aj krásou a šarmom ma oslovila i očarila.

10-12
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 ml (grécky)
1 000-1 200 ml horúca
2-3 ks
4-6 strúčikov
1 000 g
2-3 ks
podľa chuti (jalapeño)
2-3 ks mladá
1 000-1 200 g
2-3 ks
240-250 ml (mladá svetlozelená)
240-250 ml (kučeravá alebo vodná)
120-150 ml
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Predstavenie ako na trhu Dominikánskeho námestia v Košiciach.

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Toto sú dve knihy Diane Kochilas, dnes už aj v mojej knižnici. Inšpiráciu som čerpal zo str. 131 „IKARIA“ kde je uvedený recept na „Mageirio“, čo je vlastne letný vegetariánsky prívarok.

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Umyté, pokrájané a naporciované ingrediencie. Chilli papričku som nahradil mojím obľúbeným jalapeño a dokonca som „zohnal“ aj originálny grécky olej.

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z oleja som asi 120 ml nalial na dno väčšieho hrnca, po ohriatí som postupne doň poukladal pokrájanú zelenú papriku, červené zemiaky,

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nakúskované „klasy“ kukurice,

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    mladú zelenú fazuľku (asi 50-60 mm kúsky) i celé jalapeño, u ktorého nikdy nie je istota, či je dostatočne pikantné (v tomto prípade bolo doslova sladké), tak som prívarok spestril mojou mletou zmesou sušených štipľavých papričiek a čerstvo mletým čiernym korením.

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nasledovala pokrájaná červená cibuľa a plátky cesnakových strúčikov. Áno je jej „kopec“, ale v uvarenom prívarku hrá „1. husle“.

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po premiešaní som tento „polotovar“ necelú polhodinku podusil na strednom ohreve,

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potom ho zalial horúcou vodou (množstvo si môžete regulovať podľa toho, aký hustý chcete mať prívarok) a navŕšil pokrájanými paradajkami, mätou a lístočkami petržlenovej vňate (mladú púpavu som tentoraz nemal, ale v šalátoch a prívarkoch som ju už nie raz úspešne použil) premiešal a dodusil ďalších 20-25 min.

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nuž a takto vyzeralo výsledné „dielo“ na tanieri. Gréci si ho ešte priamo pred jedením jemne „pokropia“ ďalším extrapanenským olivovým olejom, na ktorý sú právom hrdí, my sme si už olej nepridávali a verte, či nie, chutilo nám a napodiv aj bez mäsa. Musím sa Vám ospravedlniť za časovú neaktuálnosť tohto receptu, ale v auguste sme realizovali „sťahovanie národov“ z juhu na sever a navyše som zápasil so silnou infekciou lýtka pravej nohy, lebo ma v Arizone pohrýzol nejaký škorpión, či pavúk, alebo nejaká iná „guta“!

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Odmením Vás aspoň pohľadom na kuchárske knihy v mojej pracovni („šmikni“).

    Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

mijaita
Naopak, uvařím klidně i teď, v zimě. Proč ne :-) jen tu cibuli na tenka ctvrtkolečka, ta drť se m nelíbí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia