Ovocný koláč
Ovocný koláč

Variabilný koláč

dvorka - fotkadvorka, 17. júna 2022
Variabilný koláč
Foto: dvorka

Mám rada recepty ak sa nemusím striktne riadiť podľa predpisu surovín. Ak si môžem suroviny striedať podľa ročného obdobia a mojej chuti. A Zobraziť celý popisMám rada recepty ak sa nemusím striktne riadiť podľa predpisu surovín. Ak si môžem suroviny striedať podľa ročného obdobia a mojej chuti. A presne takýto je môj koláč. Cesto je sušienkové, no po hodinke oddýchnutia nasaje tekutinu z plnky a je príjemne rozplývajúce sa. Plnky sa môžu dávať podľa chuti a možnosti.

20 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g
1 necelá mokka lyžička
2 ks
60 g
Plnka:
240 g
1 ks
1 PL
Cesto bezlepkové:
150 g
50 g
1 necelá mokka lyžička
2 ks
60 g




Postup

  1. 1

    Pôvodný recept je na bezlepkový koláč. Ja som ho niekoľko krát piekla, ale nakoľko múku môžem, urobila som cesto z celozrnnej špaldovej múky. Samozrejme môže sa dať aj hladká pšeničná alebo hladká špaldová. Ako prvé si rozohrejem rúru na 170 °C.

  2. 2

    Suroviny na cesto spracujem postupne: múku so sódou premiešam, (prášok do pečiva nepoužívam, ale môže sa vymeniť za sódu). Maslo nastrúham k múke, pridám vajíčka a rukou spracujem na hladké cesto. Medzi dvoma papiermi na pečenie si cesto rozvaľkám na požadovanú veľkosť. Buď na kruh ak mám kruhovú formu o priemere 28 cm alebo plech menší 25 x 21 cm. Formu kruhovú mám sklenenú, nevymazávam ju. Rovno do nej vložím cesto. Plechovú formu naplním cestom, ktoré si nechám na papieri. Vysteliem formu, upravím rohy a cesto na okrajoch zarovnám, aby bolo rovnomerne vysoko. Dám predpiecť na 10 minút.

    Variabilný koláč - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravím plnku. Dnes som robila tvaroh s vajíčkom a medom. Dobre som všetko premiešala a po predpečení som rozotrela na cesto.

    Variabilný koláč - obrázok 3
  4. 4

    Navrch som dala čerstvé odkôstkované čerešne a medzery som vyplnila kompótovými višňami v soli. To je moja voľba. Výborné sú marhule, slivky, čučoriedky, to je zatiaľ mnou odskúšané ovocie. Fantázii sa medze nekladú.

    Variabilný koláč - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec som na vrch nastrúhala horkú čokoládu a dala som dopiecť do rúry na 170 °C 30 minút. Po upečení koláč som nechala vychladnúť.

    Variabilný koláč - obrázok 5
  6. 6

    K poobedňajšej káve počas práce.

    Variabilný koláč - obrázok 6
  7. 7

    Koláč s tvarohom a čučoriedkami bez čokolády.

    Variabilný koláč - obrázok 7
  8. 8

    Asi najlepší je len s kopou nastrúhaných jabĺk ochutených troškou škorice a poprípade lyžicou medu.

    Variabilný koláč - obrázok 8

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia