Vyprážané rebierka po vegetariánsky fotorecept

janea - fotkajanea, 16. marca 2015
Vyprážané rebierka po vegetariánsky (fotorecept)
Foto: janea

Chutne jedlo zo soje sa da tazko docielit, ak z nej nevytlacime hned po vareni tekutinu, teda vlastne tu zlu pachut a zapach, ktore Zobraziť celý popisChutne jedlo zo soje sa da tazko docielit, ak z nej nevytlacime hned po vareni tekutinu, teda vlastne tu zlu pachut a zapach, ktore robia soju nepopularnou. Tieto "rebierka" su fantasticke. Dnes som ich zase robila a stihla urobit par fotiek. Recept je od znameho veganskeho kuchara Jerome Eckmeiera. Ten nielenze soju povari ale vari ju dvakrat a dvakrat vytlaci vodu. Tak to robim aj ja, je to velky rozdiel, po sojovej chuti ani chyru! :)

Suroviny

1-2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Sojove platky varim min. 30 min. najprv v cistej vode. (Uvarim ich väcsinou den vopred.) Vodu scedim a z kazdeho platka este vytlacim medzi dvoma dostickami zvysok vody. Takto predvarene si ich väcsinou ulozim do dozy a do ladnicky, aby som na druhy den usetrila cas. Na druhy den ich dam zas varit a do vody pridam zeleninovy vyvar, sojovu omacku a ca. 2 struciky cesnaku. Varim tak dlho, pokial soja zmäkne. Soja je vtedy hotova, ak sa mi da stranou vidlicky kusok oddelit. Musi byt mäkucka a nie ako guma, ked do nej zahryzneme. Znova precedim a stavu vytlacim medzi dvoma dostickami. Takto pripravene sojove platky narezem na oboch stranach ako rebierka.

    Vyprážané rebierka po vegetariánsky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obe strany platku potriem omackou Berbecue a posypem zmesou korenia na grilovanie.

    Vyprážané rebierka po vegetariánsky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dam do jenskej misy a z oboch stran opeciem.

    Vyprážané rebierka po vegetariánsky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto opecene platky supnem este do horucej rury, vyhriatej na 220°C asi na 10 min., co je dolezite. "Rebierka" musia byt trochu chrumkave. Na tanieri si moze kto chce pridat podla chuti este z barbecue omacky. Dnes sme mali ako prilohu pyre, pokropene vypekom, k tomu paradajkovy salat s cibulkou a smotanou. Absolutna delikatesa, mate dojem, ze ste jedli mäso. :)

    Vyprážané rebierka po vegetariánsky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

marcel83
Ako toto niekto môže jesť? Na tej prvej fotke v postupe mi to silno pripomína niečo rozplácnuté. Ďakujem - neprosím.
janea
Mne ked sa od niekoho recept nepaci, nepisem k tomu nic a naviac, ked som ho ani nevyskusala, ci vobec chuti. Uz mi je jasne, preco vznikaju hadky na vareche. Nikoho nenutim, aby to robil, ci jedol.
Vidim, ze sa tu vari aj so sojou, preto som sem dala tip, akym sposobom ziskat vynikajucu chut soje. Pekny den.:)
jarunka
Pred niekolko rokmi propagovali soju, ja som ju tiez vyskusala a varila aj tofu, chcela presvedcit aj doma, ale oni isli hladat a nasli vela dovodov preco nejest vyrobky zo soji. Odvtedy ju nevarim. Pre nas nemala vynikajuca chut, ale ked niekomu chuti, nemam nic proti tomu.
janea
@jarunka , preto konzumujem soju len tu, ktora nie je geneticky modifikovana. Soja ako taka je zdrava, ma ovela kvalitnejsie bielkoviny, nez su zivocisne. V krajinach, kde sa konzumuje viac soja nez mäso, je menej chorob. O tom by sa dalo diskutovat dlho, pretoze nazory su rozne (dokonca aj nazory odbornikov) ale nechcem to tu rozvadzat. To by sme potom mohli rozoberat aj temy, ake su tie vsetky nase krasne torticky a mastne jedla nezdrave. ;)
Kazdy mame nejaku nerest, ci slabost pre nieco, nuz kazdemu to, co chuti, mame si z coho vyberat.
stanci11
to frigga: množstvo vegetariánov nekonzumuje mäso nie preto že im nechutí ale preto akým spôsobom sú porážané a chované zvieratá, prípadne zo zdravotných dôvodov... takže radi by mali niečo čo im aspoň trochu to mäso pripomína....
marcel83
@janea a ako zistis, ktora soja nieje geneticky modifikovana? Mas doma nejaky labak, alebo len podla toho, ze vyrobca napise na obal "beneticky nemodifikovana soja"?

"Soja ako taka je zdrava, ma ovela kvalitnejsie bielkoviny, nez su zivocisne." - clovek je vsezravec. Cize musi konzumovat maso aj zeleninu. Tak je zial od prirody clovek nastaveny, a tu neojekabatime... Clovek potrebuje pre zdravy vyvoj a zivot aj rastlinne aj zivocisne tuky. Ked chcem rastlinny tuk, nebudem ho schovavat za sojove rebierka, ale dam si cerstvu zeleninu.
boxik
@janea Sojové bielkoviny sú najviac podobné živočíšnym , ale rozhodne nemôžeme tvrdiť že sú zdravšie. Bielkoviny mäsa sú plnohodnotné, lebo obsahujú nepostrádateľné aminokyseliny a sú veľmi podobné bielkovinám ľudského tela. Mäso ešte obsahuje minerálne látky, stopové prvky(meď, mangán,zinok, hliník, kobalt, atď.) čo sója neobsahuje a sú pre ľudské telo dôležité.
babidka
@janea , nenechaj sa odradit :-) Maloktory masozravec dokaze pochopit niekoho a nieco , co nie je podla jeho oblubenej chuti . Bozechran , aby mal niekto iny nazor . Ty si len pekne var veci ktore chutia tebe a tvojim blizkym , nezabudni pritom aj na to ze aj na Vareche je dost vegetarianov a ludi ktori preferuju iny sposob stravovania ako ostatni a ktori uvitaju taketo recepty . Ved nie sme vsetci rovnaki - niekto uprednostnuje paleo , niekto raw ....a niekto dobre prepeceny bocik a krkovicku :-) Niekto nezje maso z etickych dovodov , niekto maso nema jednoducho rad a iny zasa uprednostnuje iba surovu zeleninu, orechy a ovocie . Iba skoda , ze medzi vsetkymi skupinami sa najdu ludia pre-mudri a netolerantni ....
jozka2
S oja je asi vsade uz modifikovana,ale Marcel,
pytas sa ako to moze niekto jest,skusil si ochutnat chlebik pre bezlepkacov?Skus a daj vediet.
jerica
@janea . Zaujímavé, jedla som u sestry segedín, nepovedala aké je tam mäso, segedín so sójovým mäsom, kocky ako bravčové, chuť vynikajúca, keby mi potom sestra nepovedala, že som jedla segedín so sójovým mäsom, neverila by som, taká super chuť to bola.
afataga
ja nemam nic proti vegetarianom, len nechapem, preco si niekto mysli, ze soja a vyrobky z nej su zdrave, okrem toho v tomto rcp su pouzite skoro same prefabrikaty, naozaj na tom nevidim nic zdrave, snad okrem cesnaku, aj vegatariani vedia varit zdravo a chutne, krasne rcp. tu ma napr. @elixir , aj @mijaita ich tu ma dost a mnohi dalsi
tie platky si vyprazala este po peceni?, lebo podla foto vyprazane nie su
ubka
Prečo rebierka? nevidím nikde kosť :-)) nemám nič proti tomuto typu jedla, tiež občas zachutí bezmäsitá strava, iba som sa doteraz nikde nedočítala, možno poprosím odpoveď od niekoho, tu na Vareche, prečo, ak vegetariáni nejedia mäso, z rôznych dôvodov, napodobňujú chuť mäsa a vzhľad ?
1x rela
matata1
@janea spokojne pridávaj podobné recepty, tak si každý z nás nájde niečo pre seba. Mňa tento recept zaujal hlavne spôsobom prípravy, ktorý si uviedla na začiatku, hlavne to vytláčanie tekutiny.
marcel83
"prečo, ak vegetariáni nejedia mäso, z rôznych dôvodov, napodobňujú chuť mäsa a vzhľad ?"

Lebo podla mna by sa aj oni s chutou zakusli do stavnateho steaku z masa, ale hlava im to nedovoli. Vsetko to je len a len v hlave. Tak ako vacsina psychickych poruch. Neviem, ci by som to nezaradil medzi behavioralne poruchy.
veronika353
Já jsem dělala kdysi rizoto ze sójových nudliček a synové chválili,že jaké dobré kuřecí maso:-)))Dodnes mi to připomínají,jak jsem je ošidila:-)))
1x janea
janea
Dakujem vam, ktori ste tu pisali vecne a nevrtali s prispevkami, preco je niekto vegetarian a pod. Myslim, ze to je kazdeho osobna vec, kto sa ako stravuje. Ja osobne som vegetarian z etickeho dovodu, ak to niekoho zaujima. @jerica , @veronika353 ano, ked sa soja spravne pripravi, vie byt velmi chutna a podobna mäsu a samozrejme koreniny su velmi dolezite. @matata1 a babitka, dakujem za povzbudenie :) a ostatne prispevky...nemam potrebu ich komentovat. Ved kto si da radsej krkovicku, nech si ju da ale nech nekritizuje niekoho za sposob stravovania, ktory je o nieco odlisny. Je to trapne.
K tomuto receptu len tolko, ze je to jeden z najuspesnejsich receptov tohto TV kuchara, su nan velmi pozitivne ohlasy a u nas doma sa uz nie jeden NEvegetarian po tomto jedle zalizol. Dala som ho sem pre tych, ktori varia so sojou.
matata1
@janea ja som všežravec alebo pažravec, zjem aj krkovičku, aj sójové mäso, takže sa poteším akémukoľvek receptu, ktorý je niečím iný. Nedaj sa odradiť, var, foť a pridávaj recepty.
1x janea
monnikka
robievam sójové plátky, základ je dobre to ochutiť, takže aj tento tvoj spôsob vyskúšam, tiež hovorím nedaj sa odradiť
janea
Dakujem dievcence. Vyskusajte a dajte vediet. Len postup musi byt presne zachovany.:)
Neviete, ci dostat na SK kvasnicove vlocky? Moze to byt pod nazvom Hefeflocken. Dala by som tiez velmi dobry recept a tie vlocky su tam dolezite.
janea
@matata1 len papaj, co ti chuti, ja som tiez kedysi tieto veci rada jedla a tiez zijem so "vsezravcami", mne to vobec nevadi.;)
marikafil
mne sa Tvoj recept páči, hlavne ten spôsob "predprípravy". a tiež radím, nenechaj sa znechutiť, lebo na Slovensku je každý náramný odborník na všetko - keď sú majstrovstvá sveta v hokeji, tak tu je skoro 5 miliónov skvelých trénerov a taktikov. a keď práve nie sú majstrovstvá, tak mudrujú na vareche:-(
2x huck a janea
sizinka
dakujem za recept! uz davno som hladala sposob pripravy sojovych vyrobkov, toto urcite vyskusam :) a vdaka aj za objavenie toho kuchara ;)
1x janea