Thajský mrkvový šalát (Som Tum) - slovenská verzia fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 21. mája 2011
Thajský mrkvový šalát (Som Tum) - slovenská verzia (fotorecept)
Foto: lucylee

Polievka Tom Yum a šalát Som Tum sú dve najznámejšie jedlá v Thajsku. Keďže nemáme originál suroviny, čo tam idú, urobili sme slovenskú verziu. Zobraziť celý popisPolievka Tom Yum a šalát Som Tum sú dve najznámejšie jedlá v Thajsku. Keďže nemáme originál suroviny, čo tam idú, urobili sme slovenskú verziu. Namiesto limetiek sme použili citróny, namiesto palmového cukru sme dali náš klasický biely cukor a namiesto papaye sme použili mrkvu. Dávajú sa tam aj krevety, tentoraz sme nemali.

1
porcia

Suroviny

5-6/2 ks/PL /vločky
1 ks
1 ks
1-2 PL
1 PL
1 PL
1 KL
1 strúčik
za hrsť




Postup

  1. 1

    V mažiari podrvíme chilli. Ak použijete prášok alebo vločky, dajte 2 PL, ak chilli papričky, dajte 5-6 ks.

    Thajský mrkvový šalát (Som Tum) - slovenská verzia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme cukor, cesnak a drvíme.

  3. 3

    Mrkvu nastrúhame nožom do mažiara.

    Thajský mrkvový šalát (Som Tum) - slovenská verzia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzerá nastrúhaná, resp. našúpaná mrkva.

    Thajský mrkvový šalát (Som Tum) - slovenská verzia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme paradajku pokrájanú na kocky. Ochutíme citrónovou šťavou, pridáme 2 PL tamarindu už rozpusteného vo vode, rybiu omáčku. Ochutnáme a poprípade docukríme, dokyslíme, pridáme omáčku. Pridáme arašidy.

    Thajský mrkvový šalát (Som Tum) - slovenská verzia (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sjuz
nakladanú mrkvu ale aj re´dkovku a inú zeleninu sme jedávali v Moskve, kde ju na trhoch predávali Azerbajdžanci - pikantná mrkva s cesnakom...mňam!
kuchticka
Velmi zaujimave, ako si vies vsetko prisposobit :-) Si sikulka.
Ja ked chcem taketo slizecky mrkvove tak pouzijem skrabku na zemiaky (to, cim sa zemiaky okrajuju). Ide to velmi rychle. U vas nie su k dostaniu limetky, alebo papaya? No, hlavna vec, ze si vies vzdy poradit.
tornadolue
Viem si predstaviť, že pikantná mrkva musí byť super, konečne sa dokopem k tomu, aby som si kúpila aj tamarind...ale čím môžem nahradiť rybiu omáčku?
cica2
supér si sa vynašla, šalát sa mi páči!
bozulka
@kuchti čka, všetko je dostať aj u nás,ale @luculee , si prispôsobila recept svojim momentálnym možnostiam a to sa cení,aspoň ja to tak vnímam.
janger
@lucylka , tak natenucko nakrajat tu mrkvicku, len tak s nozikom, tak to sa ti krasne podarilo! A salatik moze byt vyborny.
2010
No ty si sikovna, inac si ma inspirovala mam ich v zahrade tak odtrhnem zelene kym ma moji zahradny nepriatelia nedpredbehnu a dakedy pridam .
lucylee
@kuchticka všetko je dostať, ale my sme všetko zabudli alebo nemali. Boli sme na záhrade a tam sú dosť bojové podmienky, tak sme si to prispôsobili. Inak ja som fotila a pomáhala pri príprave. Inak to všetko robila Laied, kamoška z Thajska.
@tornadolue soľ, cukor, voda a ochutnávaš, mrkni recept na arašidovú omáčku. Ja tiež nejem ryby, tak mi to musela Laied nahradiť
@2010 jasan, pridaj tú originál verziu, potešíš ma.
babkamt
čo je to tamarind - prosím o vysvetlenie,nepoznám to,dˇakujem



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia