Špecle s cuketou, pórom a mrkvičkou fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 2. januára 2011
Špecle s cuketou, pórom a mrkvičkou (fotorecept)
Foto: alexdidi

Po sviatkoch, ťažkých jedlách, sladkostiach a preplnených žalúdkoch dobre padne jednoduché, ľahké zdravé jedlo, ktoré je ešte pripravené za malú chvíľku. Pritom chutí naozaj Zobraziť celý popisPo sviatkoch, ťažkých jedlách, sladkostiach a preplnených žalúdkoch dobre padne jednoduché, ľahké zdravé jedlo, ktoré je ešte pripravené za malú chvíľku. Pritom chutí naozaj veľmi dobre.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
6 PL
1 ks, malá
2 ks
2 ks, malá
1 ks, - biela časť
250 g
3 strúčiky
  alebo Grana Padano
 (ružové korenie,rozmarín)




Postup

  1. 1

    Cuketu a pór narežeme na tenučké hranolčeky - julienne.

    Špecle s cuketou, pórom a mrkvičkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu narežeme na drobno, mrkvu na julienne a opečieme ich na panvici s dvoma lyžicami olivového oleja.

    Špecle s cuketou, pórom a mrkvičkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme cuketu a pór. Opekáme len veľmi krátko, aby zelenina zostala chrumkavá, nie mäkká.

    Špecle s cuketou, pórom a mrkvičkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cherry paradajky prerežeme na polovice a s opečenou zeleninou asi minútu prehrejeme. Osolíme, okoreníme.

    Špecle s cuketou, pórom a mrkvičkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Špecle uvaríme al dente.

    Špecle s cuketou, pórom a mrkvičkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesnak porezaný na tenké plátky opečieme "do voňava" (nie veľmi do hneda, lebo zhorkne) na olivovom oleji.

    Špecle s cuketou, pórom a mrkvičkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na cesnaku asi minútku opekáme uvarené a scedené špecle. Pridáme aj trochu vody z vývaru špeclí. Osolíme, okoreníme.

    Špecle s cuketou, pórom a mrkvičkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme zeleninu a premiešame. Na tanieri ešte pokvapkáme bylinkovým olejom, posypeme strúhaným parmezánom a potrhanou bazalkou.

    Špecle s cuketou, pórom a mrkvičkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

julica
Mňam, takéto obľubujem, akurát neviem, čo sú špecle. makaróny?
tinca
@alexdidi ukladám, mňam a kľudne to môžu byť aj špagety, alebo hocaké cestoviny. Teraz po sviatkoch to bodne:-)
evusik
veľmi pekne spracovaný recept.... a v tejto dobe aj véééééľmi vhodný :-)
alexdidi
@julica , špecle je druh cestovín používaných hlavne v nemeckej a rakúskej kuchyni, tvarom veľmi pripomínajúce špagety, ale chuť je trochu iná...oplatí sa ich ochutnať...možno ich pripraviť i doma(recept je aj na Vareche), ale na rýchlovku veľmi dobre poslúžia aj kúpené....samozrejme, ako píše @tinka , ich môžeme nahradiť inou cestovinou...
danculka
Žiadnou cestovinou to nepokazíme,cez sezonu robím dosť často...
julica
@alexdidi , vdaka, este som sa s nimi nestretla, a to som fakt cestovinova, vdaka za vysvetlenie. Ak mas rada taketo jedla, urcite ti budu chutit aj mrkvovo-zelerovo-slnecnicove spagety, co som sem kedysi pridala, daj mrk :)
alexdidi
@julica , takéto jedlá mám naozaj rada a aj ich často robievam...ten Tvoj recept vyzerá tiež veľmi zaujímavo a určite ho vyskúšam....ináč vôňu a chuť zeleru mám veľmi rada...
dida99
aj mne sa takéto žiada, až mi slinky tečú :-)
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
na pohľad je to paráda a určite to bude aj chutiť perfektne,ale tie hranolčeky dajú zabrať. @ alexididi s výrazom julienne som ešte nikdy nestretol a zaujíma ma .
janger
@alexdidi , tiez specle nepoznam. Tu to nie je dostat. Takze by som to nahradila spagetami. Iste je to velmi dobre! Kopa zaleninky!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia