Špaldový kváskový chlieb s orechami a cibuľou

irenaw - fotkairenaw, 11. marca 2012
Špaldový kváskový chlieb s orechami a cibuľou
Foto: irenaw

...aby sme nemali stále iba ražný :-D

20
porcií
200 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

420 g
440 g
300 g
100 g
2 čl
70-100 g
2 ks
2 PL
500 ml
2 PL
1 čl




Postup

  1. 1

    Z materského ražného kvásku odoberieme kúsok veľký ako vlašský orech. Trikrát nakŕmime špaldovou múkou (použila som celozrnnú) v takýchto množstvách: prvýkrát -múka 50g:voda 50g, druhýkrát - 70:70, tretíkrát - 90:90. Máme pripravený špaldový kvások na pečenie špaldového chleba. Podrobný postup na kvások nevkladám, už je ich tu dosť. V kváskových receptoch uvádzam časy, ktoré potrebujem na vykvasenie teraz, s takmer ročným kváskom. Kvások je živý organizmus, každý je pestovaný v rôznom prostredí pri rôznej teplote, vode, múke... Preto môžu rôzne kvásky rôzne pracovať a najlepší indikátor, že je cesto vykysnuté, sú bublinky na povrchu a približne dvojnásobný objem.

  2. 2

    Orechy posekáme na drobno a nasucho opečieme. Veľké kusy orechov robia neplechu pri krájaní krajcov chleba. Dve veľké cibule pokrájame na drobno a opečieme na bravčovej masti. Necháme vychladnúť. Všetko naraz dáme do misy a zamiesime cesto. Je to niečo celkom iné ako ražné "lepidlo", ktoré zvyčajne miesim. Špaldové cesto má oveľa lepšiu pružnosť, pekne sa odlepuje od stien misy a pri miesení vytvára zaoblenú guľu.

    Špaldový kváskový chlieb s orechami a cibuľou - obrázok 2
  3. 3

    Necháme kvasiť asi 3 hodiny zakryté fóliou alebo vrchnákom. Na povrchu sa začnú objavovať bublinky. Medzitým rímsky hrniec namočíme aspoň na 30 minút do vody. Vodu vylejeme, vložíme papier na pečenie. Opatrne preklopíme cesto, aby sme neporušili bublinky. Uhladíme povrch.

    Špaldový kváskový chlieb s orechami a cibuľou - obrázok 3
  4. 4

    Priklopíme vrchnákom a vložíme do studenej rúry. Počkáme 20-30 minút a zapneme na 200°C. Pečieme hodinu. Odokryjeme. Nezľaknite sa, chlieb teraz vyzerá úplne surový a mokrý na povrchu. Dopečieme cca 30 minút. Vyberieme z rímskeho hrnca a necháme vychladnúť na mriežke. Váži cca 2000 g. Napriek tomu, že je v ňom 50% celozrnnej múky, tento chlieb je jemný a má veľmi vzdušnú striedku. Vďaka kvásku sa pri krájaní nemrví. Hádajte, kto mal konček s kozím syrom :-D.

    Špaldový kváskový chlieb s orechami a cibuľou - obrázok 4

Diskusia k receptu

cica2
wau, aj tento chlebík je krásny a nadýchaný, chválim :-)).....a ten konček si mala ty?...uhádla som? :-))
kuchticka
Ach ta krasa! Vyzera velmi chutne - konceky su tiez vdy moje. Tie skonzumujem len tak same bez nicoho.
valeri
Krásny chlebík, so špaldovou múkou som ešte nepracovala, a tie orechy a cibuľa ... musí byť výborný
babkamt
Jéje , ďalší super chlebík. Ukladám do kk. Máš ho ukážkový.
medovnicek
nádhera, až budem mať viacej času a piecť vlastný chleba, tak budem vedieť ku komu mám siahnuť po inšpiráciu
tatranka
Ten tvoj chlebík nemá chybu.Je krásne vypečený.Už titulný obrázok láka na spracovanie tvojho receptu.
Po prekrojení chleba,je štruktúra cesta krásna.Naozaj sa ti veľmi vydaril.Príma recept.
remcula
Moc krásný a určitě zdravý chlebík. Problém je v režném kvásku. Měla jsem ho, ale nějak to s tím neumím. I tak ti náleží veliká pochvala!!
irenaw
@remcula tento sa dá aj s kvasnicami upoecť. namiesto kvásku pridáš 210 g vody a 210 g špaldovej múky a 1/2 - 1 kocku droždia :)
bejgi
ešte že som neprehliadla tento fajný chlebík @Irenaw , joj týždeň tu niesom a už nestíham koľko fajnových receptov pribudlo :)
renulienka
...Irenka, recept je vyskusany,pre nedostatok casu som vynechala oprazenu cibulku a miesto chlebika, ktory sa mi nedari stale podla predstav, som upiekla zemlicky podla tohto receptu.Su vyborne;-),dakujem ;-) ...a vies, aku maju vyhodu tie zemlicky,ked ich prekrojis na polovicku, to je ako by si mala dva konceky chleba;))))))))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia