Sladký jablkový börek z panvice fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 30. októbra 2015
Sladký jablkový börek z panvice (fotorecept)
Foto: cesminaz

Tavada börek :-) Börek je naozaj variabilny, da sa pripravit nielen na slano,ale aj na sladko ;-P

Suroviny

500 g
2 PL
1 ČL
2  štipky
3,25 - 3,5 dl
Plnka:
3 ks
1 ks
podľa chuti
1 - 2 ČL
2 PL
Na potretie:
100 g




Postup

  1. 1

    Muku,sol,Cukor a Pdp premiesame v jednej miske lyzicou.(PDP som pridala preto,lebo bude cesto plnene jablkami,tak aby sa od nich nepremocilo) Ked sme premiesali,tak pridame vodu,ale najprv dajte len 3dl a potom potrosky prilievajte podla potreby.Stalo sa mi uz,ze pri jednej hladkej som potrebovala 3,25dl vody a pri druhej hladkej zasa 3,5dl vody.Takze dame vodu a cele dobre premackame,premiesime,kym sa nam cesto nezacne od misky pomaly oddelovat. Vypracujeme polotuhe cesto,do ktoreho ked vopchate prst,tak vidite,ze ide pomalicky spät ;-P No a nakoniec bochnik dame na dosku a poriadne ho potrieme bud spustenym maslom,alebo olejom.Ja som tuto pouzila olej,ale je to na vas :-) No a napokon cesto nechame zakryte odpocivat 15 minut..

    Sladký jablkový börek z panvice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial sa pripravime plnku.. Ocistime si asi 3 stredne jablka,z ktorych 1 postruhame a 2 pokrajame na male kocky.Potom dame Cukor podla chuti,van.Cukor,pudingovy prasok alebo zlaty klas,skoricu a zmiesame.Ak mame jablka priliz stavnate,tak pridame troska struhanky :-)

    Sladký jablkový börek z panvice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    No a ideme nato..je to inak ovela lahsie,nez sa to zda :-)) Oddychnuty bochnik najprv roztapkame,ak citite,ze uz cesto na povrchu nieje take mastne,tak tam dajte trocha oleja,aby sa vam na tom ceste klzali-smykali ruky :-) A potom roztlacajte to cesto zo stredu smerom von.Ide to inac rychlo,ako po masti ;-)) Roztapkajte a roztlacte ho tak na velko,ako len viete a ked sa uz neda,tak ho zacnete tahat za kraje.Uchopite cesto,vopchate prsty pod okraje a cesto troska nadhodite a tak potiahnete.Cize tak mykavo ho potiahnete :-) Tym,ze sa to cesto troska mykne nahor-nadhodi,zide pod neho vzduch a tym padom sa cesto od stola oddeli-odlepi a viete ho este lahsie a lepsie natiahnut :-) Takymto sposobom,sa aj stred cesta krasne do tenka natiahne a nezostane hrubsi.No a takto pokracujeme kym cesto celkom nevytiahneme :-)

    Sladký jablkový börek z panvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som ho vytiahla na velkost mojho kuchynskeho pracovneho stola 88x80cm :-) to celkom aj stacilo :-) Tie okraje by sa este mozno dali vytiahnut o tie 3-4cm,ale uz som nechcela,aby mi cesto trcalo dole zo stola ;-))

    Sladký jablkový börek z panvice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A teraz ideme plnit..Takto v jednej ciare poukladame jablka (kto chce,moze ich aj troska roztratit-na take 2-3 zahyby) A potom okrajom cesta plnku zakryjeme.Predtym nez zacneme cesto krutit,tak ho popolievame horedole rozpustenym maslom.To je aj kvoli chuti,aj kvoli vzduchu medzi platami cesta.Nezabudnime cesto presne v polovici prekrojit,kedze budeme mat 2 zvynute böreky,presne do jednej panvice.A potom cesto zlahka (nie tesno) zrolujeme :-) Predtym,ako ho dame do panvice,mu odkrojime obe konce kde bolo cesto hrube..Moja panvica ma vnutorny priemer 27cm.

    Sladký jablkový börek z panvice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    no a zacneme ho krutit do formy slimaka,smerom od stredu panvice navon.Nedavajte priliz tesne k sebe,aby malo vzduch :-) Cele polejeme dobre roztopenym maslom,aj medzi zarezy.A dame zakryte piect na strednom-trocha mensom ohni cca.15 minut.Ja som panvicu zakryla takym mensim pekacom a zatazila ho :-)) Najprv som ohen dala na stredny stupen,aby sa panvica rychlejsie prehriala a potom,ked som pocula,ze uz cesto v nej zacalo sustat,tak som stisila na mensi plamen a nechala 15minut takto piect..

    Sladký jablkový börek z panvice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    O 15minut (ale mozte sa kuknut aj o 10 pre istotu) som odkryla a skontrolovala lopatkou spodok Böreku,ci je uz pekne do zlatista upeceni :-) Ak je upeceni,ta ho musime obratit,aby sa nam upiekol aj z druhej strany.Ja som troska naolejovala ten pekac s ktorym som to mala zakryte (aby sa borek neprilepil) a Börek som nan vyklopila a znova vsupla do panvice.Potrela zasa cele maslom a znova zakryla na 10-15 minut..Tak isto ako prvykrat,sa znova o 10-15m pozriete,ci je spodok uz upeceni. No a Börek je hotovy ;-P

    Sladký jablkový börek z panvice (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nechame ho trocha vychladnut a potom si mozme pochutit.Ja ho nezvyknem krajat,ale ho potrham na mensie kusky :-) mne sa to lepsie paci,nez ked je uhladne pokrajany :-) Ale to uz je na vas ;-P

    Sladký jablkový börek z panvice (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

terinka55
Varíš, pečieš ako "rodená Turkyňa". Manžel, deti, svokra musia mať radosť. Veľká pochvala. Si veľmi šikovná. Každé Tvoje jedlo by som s radosťou ochutnala.
mijaita
Ja to jedla v Recku i v Turecku, ale moc me to nebere. Tedy s fetou. Ale nasladko, s tvaohem, rozinkama, potreny maslem, to bude pošušňání ! :-)
cesminaz
@rela da sa to naucit,nieje to take strasne :-) @janara @mijaita @frezia68 @luss44 @elixir dakujem vam za mile slova,tesim sa ze sa receptik paci :-) @katka78 neboj sa,nemusis si vybrat :-) mozes mat obidve :-) Presne ako vravi @afataga najprv slany od hladu a potom ako desert ten sladky ;-)) @afataga len kusticek sladkeho? ..co si na diete? :-) @kukulienka :-)) ved ani netreba odolavat,treba ich ochutnat ;-P @mariamka :-))))) ty ma dokazes vzdy rozosmiat tvojim komentom!!! Vies,zato som pisala trocha viac,lebo som sa to snazila vysvetlit aj zaciatocnikovi :-) ..no a vznikol z toho roman ;-))
nalpa
cesminaz,krasa :) robit cesto som leniva ako vos, preto kupujem filo cesto a robim s filom cestom/phyllo/yufka aj tam kde sa robi cesto ako robievas ty, pokladiem tenulinkymi platkami masla a strcim do mikrovlnky--teda dam na horkovzduch na 200 stupnov a za 12 -15 minut je zlatava vonava...spominam ze kto ma tuto kombinovanu je pre tieto veci ako stvorena, vlastne som ju kupila len kvoli griulu a horkovzduchu, vlny nepouzivame...a milujem najviac sigara borek.. a minule som ho plnila uvarene pretlacene zemiaky s bryndzou ( plnka ako na nase vychodniarske pirohy), pokladla platkami masla, sup do rury a ake chutne boli! skus ak mas po ruke bryndzu....a vrela vdaka za recepty, milujem tvoje recepty...maaavam
afataga
@cesminaz ja a na diete? srandujes? :-), ja mam rada obcas sladke, ale staci mi kusok pre chut, neviem toho vela zjest, co je jedna z mojich mnohych skvelych vlastnosti :-)))
cesminaz
@terinka55 no ano ti maju vsetci radost :-)) aja tiez,ked vidim ze im chuti! Ver,ze by som ta tiez velmi rada ponukla :-) @hrusticka76 :-) dakujem si zlata @nalpa vdaka za tvoj mily koment :-) Sigara borek mame aj my radi,vacsinou ho robim so syrom.Dokonca som ho robila uz aj na sladko..naplnila som ho uvarenym pudingom a po upeceni som ho posypala praskovym cukrom :-) Vyskusam aj s bryndzou,aj tu sa da kupit.Pekny vecer a pozdravujem! @afataga keby som to ja tak mohla o sebe povedat..ja sa musim ovladat,aby som pri jednom kusku zostala :-)) Je to ako zavislost..nieco ako ty na mase a chilli ;-))
alena45
no ale to vyzerá byť straaasna dobrota ! Už som raz v živote ťahala štrúdlové cesto, bežne kysnuté na pizzu, tak skúsim aj toto. Urobím si ho s podusenou kapustou ako na kapustníky. V zime mám takéto dobroty veľmi rada. Okrem receptu samotného ďakujem najmä za podrobný popis a dokumentáciu
zuzanka1367
No páni, ja raz na toto dorastiem, pre istotu, ak by to dlho trvalo (ten môj rast) si to uložím, ja by som radšej tiež tento sladký, takže, ako čítam, by sme sa tu vyvážene doplňovali :) @cezminka ,krásna práca, ako vždy od Teba!
cesminaz
@alena45 :-) dakujem a nemas co dakovat,rada posuvam recept aj s postupom dalej :-) Dufam,ze sa po skuske ohlasis. @zuzanka ale ale :-) len nie tak skromne ;-)) ..viem coho si schopna! ;-) Dakujem za mile slova. @venusa pravdaze to mozes v rure piect,je to univerzalne cesto na borek,ktore sa pecie aj v rure aj v panvici.Poukladaj ho vedla seba na plech,alebo skrut a potri vrch vajcom.A po upeceni ich mozes potret maslom :-)
zdezda
jemine, obdivujem ta, tolko prace s "jednym" zavinom, urcite chuti perfis :-)
cesminaz
@zdezda :-) vobec to nieje vela prace.Prave naopak,robim to rada,lebo to ide rychlo :-) Najma ked pride necakana navsteva a potrebujem nieco na zahryznutie k posedeniu pri caji :-) hned ma napadne borek :-) ..za 10 minut mam cesto natiahnute,naplnim a skrutim ;-P No a uz len upiect :-)
havino
teda @cesminka , že na panvici aj ťahanú?? piškotové som už piekla, podla @katarinky , ale toto mi nedá pokoja veru určite, ťahanej sa nebojím, ak je dobré ciestko, neviem kedy, ale určite upečiem a že zas na panvici, si šikovná veľmi a krásne popísaný postup
babkamt
och, ako rada by som ochutnala tieto tvoje dobroty. Na slano aj na sladko:-) Hádam sa mi to podarí pripraviť, vyskúšam podľa tvojho receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia