Syrový koláč
Syrový koláč

Slaný kysnutý syrový koláč fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 7. marca 2021

Dnes som experimentovala a zdá sa, že to vyšlo.

40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
20 g
1 1/2 ČL
1 PL
1 PL
200 ml vlažné
1 ČL
Plnka:
100 g
200 g
Na posypanie:
50 g strúhaný
50 g strúhaný




Postup

  1. 1

    Urobila som si kvások: Droždie, 100 ml vlažného mlieka a 1 PL cukru som rozmiešala a nechala vzísť kvások. Následne som preosiala múku, pridala soľ, oregano, 1 PL oleja, 100 ml mlieka a vzídený kvások. Cesto som dobre vypracovala. Nechala som ho 30 minút na teplom mieste kysnúť. Po 30 minútach som si cesto preložila na pracovnú dosku a prekrojila na dve polovice. Do tortovej formy s priemerom 22 cm som si dala papier na pečenie. Ale keď nebudete plniť, tak môžete dať aj väčší priemer formy. Jednu polovicu cesta som vyvaľkala na kruh, vložila do formy a a naplnila bryndzovou plnkou - bryndzu som si rozmiešala s kyslou smotanou. Plnku som nedávala celkom po okraj len asi tak jeden centimeter od okraja. Na to som dala druhú do kruhu rozvaľkanú polovicu cesta. Kraje som dobre popritláčala a trochu vyhrnula hore. Asi takto.

    Slaný kysnutý syrový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Posypala som syrom, ktorý som nastrúhala na hrubších slzičkách. Je jedno aký syr máte ja som mala údený a neúdený, tak som dala pol na pol.

    Slaný kysnutý syrový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru som predhriala na 200 stupňov a piekla som 30 minút. A tu už je upečený.

    Slaný kysnutý syrový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechala som mierne vychladnúť ale nevydržali sme a vlažný sme už koštovali. Ak nechcete, nemusíte ho plniť aj bez plnky len posypaný syrom je výborný.

    Slaný kysnutý syrový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a koštujeme.

    Slaný kysnutý syrový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A ostalo nám na raňajky. Lebo večer nezvykneme už jesť ale tentokrát sme urobili výnimku.

    Slaný kysnutý syrový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

motyka
Ja nielenže by som sa pridala k ochutnávke, ale aj sama si hon vyskúšam. Aj keď vôbec nepochybujem, že je to dobrota. Určite bude pochvala. Vďaka, za výborný postup aj fajnotku zo slaných dobrôt. Tie sa vždy hodia, keď je veľa sladkého. A u nás pri oslavách miznú ako prvé.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia