Sarma - recept mojej maminky

libusa57 - bez fotkylibusa57, 25. januára 2015
Sarma - recept mojej maminky
Foto: libusa57

Sarma patri k mojim najoblubenejsim jedlam.Pochadza z Balkanu kde som odriasla.Maminka sarmu pripravovala v zime ked mala kysle kapustove listy.No u nas na Balkane Zobraziť celý popisSarma patri k mojim najoblubenejsim jedlam.Pochadza z Balkanu kde som odriasla.Maminka sarmu pripravovala v zime ked mala kysle kapustove listy.No u nas na Balkane bola sarma aj sviatocne jedlo pripravovane na svadbach a tiez na Vianoce...

6-10
porcií
1,5-2h minút
príprava

Suroviny

1 kg
1 PL mletá
1 PL
1 ČL
1 ČL
1 menší hrnček (alebo iný druh)
3 strúčiky
1 ks nasekaná
1 ks
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1/2 l
2 dl
7 ks
3-4 lístky
15-20 ks kyslé




Postup

  1. 1

    Maso hovadzie a bravcove pol na pol.Pridame na drono krajanu poprazenu cibulu na oleji,ryzu,mlete cierne korenie,vajce,vegetu,sol,pretlaceny cesnak.papriku mletu cervenu,rascu,cukor medzi prsty a krupicu tiez medzi prsty.

  2. 2

    Vsetko dobre zmiesame ,miesame pokial nie su vsetky suroviny dobre zamiesane.

  3. 3

    Kapustove listy kysle oplachnute dvoma vodami rozvinieme a do kazdeho zabalime predchadzajucu zmes vekosti mensej pesti alebo odhadneme podla velkosti listu.

  4. 4

    Ukladame zavinute listy do sirsieho hrnca.Ked zabalime vsetky a su pokladane zalejeme to paradajkovou stavou vodou,dame tam 1lyzicku soli a bobkovy list plus cierne korenie cele.

  5. 5

    Na miernom ohni dusime to 1,5 hodiny-2h

  6. 6

    A nadherne papanicko je na stole! Upozornenie!Stava sa odtial rychlo vyparuje a pohltia ju sarmicky(zabalene listy)...teda treba jej dat co viacej alebo podlievat podla potreby paradajkovu stavu riedenu vodou a osolenu.Ja som tam dala 3 deci pretlaku a dve deci vody no evidentne vidiet na mojej fotky ako stava zmizla tak s nou nesetrite! Dusi sa to na miernom ohni

  7. 7

    Dobru chut!

Diskusia k receptu

marijanna
..myslim, ze tu si pomiesala bielkoviny a saharidy...bude co bude...inak sa to urobit neda...
izabella929
Toto jedlo patrí medzi naše obľúbené..)každý si ho robí podľa svojej chuti a preto aj suroviny a dochucovadlá použije podľa svojho...v každom prípade ide o veľmi dobrú mňamku, ktorú kedykoľkovek vymením za zákusok..
izabella929
ešte som zabudla pre @afataga : u nás na juhu SK sa do plneného kapustného listu-sarmy pridáva vegeta, bez nej je to ani nie naše južanské...
afataga
ja toto jedlo poznam a mam ho rada, varila ho aj moja babka, co mala korene kdesi na dolnej zemi, ale vegetu veru nedavala, lebo taky zazrak este neexistoval, takze si myslim, ze vegeta to len pokazi
jarunka
Toto je najoblubenejsich jedlo mojho detstva. Sarma sa varila na kazdej zabijacke a tiez sa varila na sviatky. Ja ju nevarievam, lebo moj manzel nema rad tie kapustove listy, ale moja mama ked ju varila, tak vzdy doniesla aj mne.
katarina2511
Snad by bolo treba napisat, ze maso je pomlete. Kazdy nepozna tento recept, tak to snad pre informaciu treba.
Neviem, ci je to tiez sarma, ale ja davam do masa aj trochu ryze a balim do akychkolvek listov.
boxik
Sarma je vynikajúce jedlo , len neviem prečo hneď iba balkánske , veď mi to pripomína naša východniarske holúbky aj tie sa ak človek má robia do kyslého listu.
evanaaa
@katarina2511 , veď tam dala aj ryžu......? No, jedlo medzinárodné, niekde je to sarma, na východe holúbky, u nás to bola zasa plnená kapusta, ale mäsová plnka sa až tak nedochucovala, len podobne ako do plnenej papriky, neviem síce celkom, lebo ja som to nevarila, ale listy boli z hlávkovej kapusty a rolky sa aj v kapuste varili, len teraz neviem či v kyslej, ale asi nie, iste v tej hlávkovej, čo zostala po rozobratí listov. Ja som zasa robila niečo také v kelových listoch, ale to už bolo niečo iné.
motyka
U nás robíme holúbky, alebo plnenú kapustu. Je to to isté, len podľa toho, kto to ako nazýva. A balíme to do kyslých, ale aj do sladkých /poparených/ kapustných listov. Niekto robí väčšie, ako Libuška, iné kuchárky zase malilinké trojuholníčky, ako jednohobky. Pri verzii - sladkých listov, sa potom pridáva do šťavy v ktorej sa varia - ocot, citron a iné prísady. Pri použití kvasených listov sa už do šťavy pridáva kyslého len veľmi málo, alebo nič, podľa toho, aké kyslé sú kvasené listy. Každý si tam pridáva koreniny podľa toho ako to v rodine chutí. Ale podstata ostáva. Je to takmer také isté, alebo veľmi podobné jedlo. Robíme toto jedlo už takmer 70 rokov. A odkedy sa zjavila vegeta, tak ja ju pridávam. Dodáva im výbornú chuť. Robím aj domácu vegetu, vtedy keď je dobrá úroda koreňovej zeleniny. Pridávame aj paradaj.pretlak a trocha kečupu. Ale to si každá dajte podľa seba, čo Vám vyhovuje.
Podľa obsahu produktov v recepte - tá Libuskina sarma / holubky, plnená kapusta/ je perfektná. Škoda, že nemôžem ochutnať. Možno by som robila presne podľa nej.
terakota
Sarma,sarma, no poznám sarmu trochu inú. Toto je tu skôr plnená kapusta, niekde holúbätká, alebo holúbky. Ak sarma, tak plnená do listu z vinoča, alebo lepšie povedané hroznového listu a z baranieho mäsa. Mäso sa nemelie, ale nožom nadriape na doske na drobné kúsky.
Vegeta sa nepoužíva, ale základnou chuťovou koreninou je saturejka alebo silná bazalka. Bulhari používajú svoju čubricu. ktorú používam aj ja. To je správna sarma.
motyka
stále sa tu niečo priučím. Najbližšie z baraniny vyskúšam plnenú kapustu
/ sarmu / ? Neviem, ale určite vyskúšam z barančeka. Tá kapusta potlačí chuť baraniny. Bude iste fajná. @ terakota - ďakujem za komentík.
1x mimit
zifi
to @terakota : na TV Paprika davali recepty romskych obyvatelov v Madarsku a Rumunsku, kde tuto sarmu oni casto robievali s hroznovych listov. Udajne preto, lebo pri kocovnom sposobe zivota nemali policka s kapustou, skor vyuzili to, co sa ponukalo zdarma, a to boli prave hroznove listy...

Ja osobne robim plnenu kapustu zo sparenych listov sladkej hlavkovej kapusty, bez rajcin, ale zato oblozenu kyslou kapustou, s paprikovou mletou masovou zmesou a ryzou
danja301
dovolte ,abysom sa zapojila do tejto diskusie bez toho ,aby ma autorka pochopila zle...toto skutocne nie je sarma,su to tzv. holubky.....sarma sa robi
1.z kyslych kapustovych hlav ,nakladanych v sude,alebo obarenou letnou kapustou,alebo z hroznovych listov ,ako bolo spomenute
2.vegeta sa do nej urcite nedava
3.maso sa prazi vopred ,ak sa robi postna verzia ,maso sa nahradzuje porom
4.rajciny sa do nej vobec nedavaju,ako uz bolo spomenute
5.ryza basmati uz vonkoncom nie,kde by ju vzali,ked toto jedlo vynikalo
6.typ masa sa meni podla regionu , v ktrom sa jedlo zhotovuje
7.nedava sa do nej ani rajcinova stava ,ani bobkovy list
8,pecie sa niekolko hodin /aj 4-5 na 100-150 st. ,teplota sa reguluje,prave v pomalom procese je caro preniknutia chuti do celeho jedla s pouzitim minimalneho poctu ingrediencii
9.vysledkom dlheho pecenia su hodvabno jemne listy kapusty
10,ospravedlnjem sa autorke ,ale nedalo mi sa nevyjadrit,lebo nazvou vsetkych zaviedla na inu kolaj ,recept ,ktory uviedla su tzv. holubky....
danja301
@2010 ,moja pravda nie je "moja" ja roky zijem na balkane a SARMA ci ju urobis turecku ,srbsku ,alebo v grecku je ina ako ta opisana v recepte,ak by si ludom v tychto krajinach ponukol tuto variantu jedla povedali by ,ze to nie je sarma....ja netvrdim ,ze je to zly recept ,ale nie je to sarma aku pozna svet pod tymto nazvom ,je to varianta ,ktory je znama pod nazvom holubky a robi sa hlavne ,pokial viem ,na vychodnom slovensku,nemam vedomost o tom ,zeby ju niekde na slovensku nazyvali sarmou...alebo ,ano?
@terakota vyjadril podobnu vyhradu,takze asi tento nazor a pravda nie je len moja...:)
2010
@danja301 , pred par rokmi by som sa s tebou do krvi hadal uz mi to je jedno mas pravdu, ale ked chces diskutovat o recepte z inej krajiny napriklad bulharsko prehod si klavesnicu na bulharsku a zabudni an varechu, takze hladaj
Сарми с кисело зеле - a budes prekvapena co najdes
alebo na turecku



terakota
No polemika rozsiahla, ale keď sarma, tak sarma na turecký, alebo bulharský spôsob. Prvý krát v živote som ju jedol v r. 1969 v Bulharsku na ostrove Nesebar, kde sme boli ubytovaní v súkromí a domáca nás pohostila prvý deň k obedu so sarmou. Bola robená v hroznovom liste. Naposledy som ju jedol u kamarátovej priateľky v sept.2014 na záhrade a musel som ju pochváliť. Tiež bola v hroznovom liste a naviac, piekla ju v hlinenom hrnci. Ona je delegátkou v zahraničí pre cestovné kancelárie a na klasiku si rada potrpí. Takže, klasika po bulharsky je baranina, ja ju robím pól na pól s hovädzím mäsom (baranina je ťažšie dostupná) a podlieva sa bielym stolovým vínom a nie vegetou a paradajkovou šťavou, alebo pretlakom. Tá kyslastá chuť hroznového listu a podlievaného vína je nenahraditeľná žiadnou vegetou a paradajkami. Sarma, nech ostane sarmou a plnená kapusta, alebo holúbetká, golubce plnenou kapustou a golubcami aj keď vo svete sa sarma robí viac do listu z kyslej kapusty, ktorá celoročne nahrádza zelený hroznový list iba vo vegetačnej dobe hrozna. Preto sarmu si robím iba vtedy.
libusa57
aftaga-toto je recept ako to robievala moja mama a nie povodny!
Sarma sa lisi od kucharky do kucharky.
Mne najviac chutila mamina :-)
1x safran
libusa57
danja301 ... Ja pochadzam z dolnej zemi a u nas toto bola odjakziva sarma! Taky nazov ze vtaciky u nas je neznami.Konkretnejsie v Srbsku sa jedla inak pomenuvaju. A povodne recept( co sa netyka mojho) je z Turecka!
libusa57
Terakota tiez robievam z vinicovych listov a zalejem to jogurtom ked podavam mnami!
libusa57
danja301 sorry mne uz asi uleteli vtaciky :-)))... Chcela som povedat holubky
libusa57
danja301 sorry mne uz asi uleteli vtaciky :-)))... Chcela som povedat holubky
libusa57
A teraz este raz na zaciatku krasne pise ze je to sposob mojej maminky ktora ju zvykla tiez zapekat v hlinenej nadobe. Ide o to ze chutovo je perfektna a nie nejaka turecka bulharska ,.... Tu si vymiename chutne recepty a nepolemizujeme o historii
Jedla som aj ja aj originalnu povodnu no k tejto sa chutovo nevyrovna, teda podla mna
A tam odkial pochadzam je toto pre vsetkych sarma!
používateľ nemá avatar
123
123
aj keď aj ja mám recept na rodinné babkine "holúbky" na ktorý nedám dopustiť, rada niekedy vyskúšam aj tvoju verziu... veď aj na Slovensku sa varia, zapekajú, sú s rajčinovým pretlakom alebo bez neho, na kyslom kapustnom liste a s cesnakom/skúsenosť od kolegyne z Kežmarku/ - stále sa im hovorí "holúbky" alebo jednoducho plnený kapustný list... proste kopec variácií vône a chutí...ale ten rodinný recept od babky, mamky zvykne byť stále ten naj... takže ako napísala @libusa57 - nie je čo riešiť...
používateľ nemá avatar
123
123
pekný kiks - " ako napísala @k599 " sorry...
jozka2
velmi dobre vyzerajuca sarma-plnena kapusta.Terakota,mas pravdu aj ty ale aj autorka receptu.Turecky sarmak= zavinut,zatocit,u nas su to holubky,Rumunsku saramel,atd.Sarma sa pripravuje,lepsie povedane zataca do hroznovych listov,kapustovych listov a chard listov.Nic sa nestane ak mame skoro na jar jarne biele kaleraby zatocit aj do kalerabovych listov.Pouziva sa maso podla moznosti,kde ake je pristupne.Maso na veci nemeni,kto ake pouzije,ja obcas plnim iba s morcacim masom bez pridania ryze,alebo ich plnim s tatarkou/Buckweat/ a hubami zapecene v rure poliate kyslou smotanou a aj toto je sarma-plnena kapusta.
an3da
Ešte máme od srbov aj plnenú papriku, rovnaký recept iba sa plní paprika ktorej tu hovoríme babura, červenej alebo žltej farby. Ale my, slováci, tomu hovoríme kapustová alebo papriková sárma. Dobrý recept, Libuška :-)
rea1
a nech sa tento recept volá akokoľvek, mne chutí pod každým názvom a v každom prevedení i ročnom období.
a čo sa týka odborného diskusného príspevku od @terakota , Nesebar je mesto na polostrove a žiadny ostrov. to len tak, na okraj, keď chce niekto byť "odborník", tak dôsledne.
denyany
Ešte že som to dočítala až sem a nenapísala to, čo v podstate už napísala rea1. V Nesebare som bola minulé i predminulé leto, a veru že to ostrov nie je. Aj sarma mi chutila- tá vo viničných listoch, v tých z kyslej kapusty už veľmi nie. Najlepšie sú holubky od mojej mamy! A basta...:-)