Šampiňónové risotto s hráškom fotorecept

megdesign - fotkamegdesign, 23. júna 2014
Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept)
Foto: megdesign
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
100 g
100 g
1 l
1 PL
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme olivový olej, nasekáme na jemno cesnak a krátko opražíme. Hrniec volíme väčší, ryža nám bude počas varenia risotta "rásť".

    Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vsypeme ryžu, popražíme do "sklovita"

    Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme vývarom len do výšky ryže, premiešame. Korenie, soľ.

    Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nasekáme očistené šampiňóny, prihodíme do hrnca, premiešame.

    Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme na najmenší plameň a premiešavame. Vždy, keď nám ryža vypije vývar, trocha prilejeme, zasa len do výšky ryže. Dá sa povedať, že ryžu udržujeme stále mokrú :) Miešame.

    Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Toto opakujeme dovtedy, pokým nieje ryža na ochutnanie "takmer al´dente". Pridáme hrášok.

    Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pred posledným doliatím vývaru vypneme plameň, pridáme maslo, necháme rozpustiť, prihodíme nasekanú bazalku a premiešame.

    Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dolejeme vývar, tak aby risotto malo krémovú konzistenciu.

    Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovo :) Na vrch odporúčam hobliny Grana Padano, ktoré sme dodatočne kúpili večer, keď som bol pre manželku :)

    Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť ;)

    Šampiňónové risotto s hráškom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evusik
risotto má byť, ako si správne podotkol, krémové, ale to nedosiahneš tým, že na záver prileješ vývar, potom ti akurát tak ryža pláva vo vode... aby bolo risotto krémové, to znamená, že každé jedno zrniečko bude obalené jemným sósom, to docieliš jednak spôsobom prípravy, ale aj tým, že na záver pridáš do horúceho risotta nastrúhaný parmazán...
megdesign
Co ja viem... Co ma ucil znamy sefkuchtik, tak risotto ma byt mierne tekuto-kremove. To, co si pridala ty, teraz zhodnotil ako huste ;) Tak neviem. A obaja sme nedali vino... Ale ze to nevadi...

Ryza vo vode neplava, ryza tu vodu vypije ;) Vlastnost ryze.

 varecha.pravda.sk/recepty/risotto-so-sparglou-fotorecept/...


PS: Parmezan som nemal a nedal, nemame ho radi. Padano je lepsie. ;)
jujoska
prepac ale suhlasim s @evusik , ten bod 8 naozaj nesedi, vyvarom na poslednu chvilu urcite nedosiahnes kremovitost, je to vidiet aj na fotke, ze je tam privela tekutiny. Uz len nechat rozpustit syr a urcite by bolo "mierne tekuto-kremove" Ved nevadi, skus nabuduce a uvidis. PS: no a co, ze som nepridala ziadny recept a mudrujem, varit zato mozem vediet, no nie ? :-D
megdesign
@jujoska :D No co ja viem... Este si sa svojim varenim neprezentovala, tak to nemame odkial vediet :D

Na konci, ked je vypnuty plamen ale risotto je este vrele, pridavam vodu preto, ze ryza ma neustale tendenciu sat vodu. Keby som vyvar prilial za varu, voda by sa vsiakla a po odstaveni by risotto opat zhustlo. Ja robim risotto takto a menit to nemienim. :) Ak sa niekomu nepaci, nech podla mojho receptu risotto nerobi ;) Nikoho nenutim ;)
evusik
@megdesin neviem aký šéfkuchár zhodnotil tvoje risotto ale risotto má byť krémové natoľko aby držalo tvar, čiže nemá byť rozliate na tanieri a nemá plávať vo vode... prepáč ale to tvoje pláva :-) máš síce pravdu, že ryža vypije vodu ale len surová nie uvarená ryža...
ináč mohlo byť dobré, ja risotto aj to naše slovenské rizoto milujem a som toho názoru, že každý má variť tak aby mu to chutilo...
svedka
Naboj,to vycentrujes,casom doladis a aj ty budes vediet take ukazkove safranove napr.-ako i pridal fotky :) Veru,ak uz nechces pridavat prilis parmezanu kvoli kremovitosti,to uz radsej trosku masla....iba...
1x svedka
evusik
@megdesin aj klasické risotto je lepkavé... a neohŕňaj nosom nad slovenskou klasikou, dobré rizoto s mäsom z polievky, mrkvičkou a hráškom a s kyslou uhorkou varila možno aj tvoja mama...

a keď si už taký akurátny, tak "hobliny Grana Padano, ktoré sme dodatočne kúpili večer" si mohol aj odfotiť a nie okopčiť foto z internetu
radox1
finalna faza je maslo a hustota sa da korigovat struhanym parmezanom,urcite nie vyvarom.
kukulienka71
@megdesign , vôbec som netušila, že to je tvoj recept, príjemne si ma prekvapil;-) tiež dávam naposledy syr a maslo, a potom je to také krémové. A víno tomu dá neopakovateľnú chuť hneď na začiatku. Dávam ti 5* za snahu, aj za to, že si tam nedal svoj obľúbený syr;-P hrdosť daj bokom, keď sa jedná o varenie, všetky rady od výborných kuchárok sa zídu. Mám čerstvé šampiňóny, aj hrášok sa nájde, ďakujem za inšpiráciu:-)
megdesign
@svedka ved maslo som dal....
@evusik jasne, ze mama robila, ale ze by sme ho mali so sestrou v laske... Ked som fotil, Padano bolo este v obchode. Preto na tanieri syr nieje a nechcelo sa mi znova nakladat na tanier, koli syru, tak som dal pre ilustraciu foto z netu ;)
@jujoska ochutnaj oba a potom daj info, ci tam rozdiel ucitis ;)
@kuku vino som nedaval a nabuduce skusim z BAMBINOM :P
1x manya
amilka2
Ja používam ku koncu varenia rizota šľahačkovú smotanu, alebo kyslú smotanu zmiešanú s mliekom . Podstatné je, aby pomer použitej ryže a tekutiny bol 1:3. Dávam udusiť mäso a zeleninu, pridám kurkumu zázvor ,korenie, papriku, soľ, cesnak, prípadne iné obľúbené korenie, hrnček ryže, dva hrnčeky vody a dusim, kým sa voda nevsiakne.Potom pridám hrnček smotany, rozmiešam vypnem plyn a nechám päť minút postáť. Kto ho ochutnal...pochválil.
megdesign
jj @amilka , to je taky standardny sposob varenia a´la moja mama. :) Ta zas uvarila vo vyvare ryzu, pridala vareny hrasok, mrkvu a primiesala na kusky natrhane maso z polievky - take klasicke komunisticke "rizoto", ked nechcela zo sliepky robit fasirky :)
mariamka
@megdesign tak dik za nastartovanie.. moja risottova prvotina vysla, myslim, celkom dostojne,, dala som aj zastrek bieleho vina a k ryzi som dala dusit len nozicky sampinonov, hlavky som uprazila zvlast s petrzl. vnatou, syr bol, aky bol, chutilo. Jednoduche, napodiv aj celkom rychle, a vyborne, takze urcite nie naposledy, momentalne tam mas 1,9P tak dorovnam ,, 5* :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia