Šalát s balkánskym syrom, olivami a medovou zálievkou

martinis - fotkamartinis, 6. decembra 2013
Šalát s balkánskym syrom, olivami a medovou zálievkou
Foto: martinis

Niekoľko paradajok, šalátová uhorka, zopár zelených olív, kocky balkánskeho syra, hrsť mandlí a zálievka z medu, oleja a citrónovej šťavy. Nie je takýto šalát Zobraziť celý popisNiekoľko paradajok, šalátová uhorka, zopár zelených olív, kocky balkánskeho syra, hrsť mandlí a zálievka z medu, oleja a citrónovej šťavy. Nie je takýto šalát príjemným spôsobom doplnenia vitamínov v decembri ? :-)

2
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

4  ks (pokrájané na kocky)
 (pokrájaná na štvrťkolieska)
2  ks (nahrubo nastrúhané)
1 balenie (pepláchnuté)
1 malá (na jemné kolieska)
1 veľká hrsť
90  g
1 hrsť
Medová zálievka:
z 1/2 citróna
štipka
4  PL (slnečnicový, olivový)
2  PL




Postup

  1. 1

    Najskôr umyjeme štyri paradajky, použil som dve menšie a dve väčšie, jednu šalátovú uhorku a dve očistené mrkvy. Paradajky nakrájame na kúsky, šalátovú uhorku na štvrťkolieska a mrkvy nastrúhame nahrubo, potom všetko dáme do väčšej nádoby. Malú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska, pridáme k ostatnej zelenine.

  2. 2

    Rukolu opláchneme v sitku pod tečúcou vodou, otrasieme a pridáme do misy. Syr potom nakrájame na menšie kocky, zelené olivy prepláchneme pod vodou a pripravíme bokom. Moja najobľúbenejšia časť je príprava medovej zálievky, ktorá je pre tento šalát kľúčová, lebo jej základ je, ako by ste ochucovali horúci čaj na zahriatie :)) Najprv dve lyžice medu, úplne najlepšie lesného, rozmiešame so šťavou z polovice citróna, tak aby bola zálievka celkom tekutá. Pridáme štipku soli, čierneho korenia a 4 lyžice oleja, môže byť aj menej výrazný než olivový, aby vynikla chuť medu.

  3. 3

    Zeleninu premiešame a na panvicu dáme za hrsť mandlí, ktoré nasucho opekáme pokým nezačnú voňať. Potom ich spolu s olivami a syrom zamiešame dobre do šalátu a tretíkrát miešame už aj so zálievkou. Šalát je vynikajúci s ražným chlebom, napríklad na raňajky :-)

    Šalát s balkánskym syrom, olivami a medovou zálievkou - obrázok 3
  4. 4

    Môj tip : Druhy medu pokojne obmieňajte, šalát dostane vždy inú príchuť. Lesný, agátový aj púpavový sú pre prípravu zálievky ako stvorené :-)

  5. 5

    Ak potrebujete niečo osladiť alebo dodať jedlu výnimočný punc, siahnite po dobrom mede. Rád používam hustý, tmavý lesný med do zálievok, dressingov aj pečiva, všade znamenite plní svoju úlohu a zvýrazňuje chuť ostatných ingrediencií, dokonca i olív a balkánskeho syra. Kto s týmto tekutým zlatom vie v kuchyni šetrne narábať, ten má rozhodne vyhraté ;)

Diskusia k receptu

eviana
Krásny šalátik... pestrý, chrumkavý, chutný... výborne dochutený. Len namiesto 4 ks paradajok na kocky by som teraz v zime dala na polovice cherry paradajky - pri tých mám aj v zime pocit, že chutia paradajkovo :)
martinis
Ozaj, cherry paradajkami sa nedá nič pokaziť, ozaj majú lepšiu chuť, tieto veľké som ale potreboval spotrebovať a uvoľniť miesto v chladničke. Ďakujem za pochvalu a tip ;-)
hanak
Zda sa, ze ide o vynikajuci salat. Tvoje recepty sa daju citat ako romany od Dumasa. Sefkuchari, ktori sa tu prezentuju, ti len mozu tisko zavidiet.
Mas to za 5*.
afataga
pekny salat, len otazka je, ci ta v zime kupovana zelenina ma aj nejake vitaminy, alebo je to len sama chemia
denyany
Výborný nápad s tým medom, určite ho využijem, lebo med máme radi a vždy mám doma niekoľko druhov domáceho .
martinis
@hanak : Musím povedať, že mne veľmi chutil :-)) Fíha, to je ale poklona, ak si to naozaj myslíš, tak som mimoriadne poctený :-)) Vďaka ! ;)
@afataga : No, ťažko povedať, určite je menej hodnotná než letná zelenina, ale aspoň niečo ... minimálne tie olivy sú vždy výborné :-))
@denyany : tak to je recept ako stvorený pre teba, pri zbierke medov sa môžeš pokojne realizovať :) Ďakujem :-))
jaricka
kedze nemam rada paradajky, tak som ich nahradila cinskou kapustou a bolo to dobre :) inak celkovo vyborny salat, odporucam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia