Sýta orechovo-čokoládová bábovka

violeta - fotkavioleta, 24. mája 2016
Sýta orechovo-čokoládová bábovka
Foto: violeta

Je výborná, šťavnatá a chrumkavá zároveň.
Zdroj: Inšpiráciou mi bol tento recept

15 minút
príprava
45 - 60 minút
na 170 - 200 °C

Suroviny

5 ks
250 g
100 - 120 g
50 g domáci
200 ml (alebo kefír)
150 ml
1 ČL zarovnaná
50 - 60 g
150 g
150 g
 na vymastenie formy
 na vysypanie formy
 štipka




Postup

  1. 1

    Ako prvé si zapnem rúru, aby bola vyhriata a bábovka sa mohla hneď piecť. Zapnem horný+dolný ohrev, 200 °C, druhá mriežka odspodu, na mriežku dávam plytký plech.

  2. 2

    Bábovkovú formu si vymažem maslom a vysypem strúhankou, vložím do chladničky, pokiaľ ju nebudem potrebovať.

  3. 3

    Hrozienka opláchnem a namočím do horúcej vody, po zmäknutí ich dám na sitko poriadne odkvapkať. Vlašské orechy a čokoládu posekám na väčšie kúsky v elektrickom sekáčiku.

  4. 4

    Oddelím bielka od žĺtkov. Bielka vymiešam so štipkou soli, pridám 2/3 cukru a spravím pevný sneh. Žĺtka vymiešam so zvyšným cukrom do peny, pridávam postupne olej. Acidko (kefír) a múku, so sódou bikarbónou, pridávam striedavo, postupne, na nižších otáčkach.

  5. 5

    Do hotového cesta primiešam sneh z bielkov, ale už len jemne, stierkou, hmotu otáčam. Tak isto vmiešam odkvapkané hrozienka, nasekané orechy a čokoládu.

  6. 6

    Zmes naplním do pripravenej, bábovkovej formy a vložím do rúry na plech. Pečiem 8 minút na 200 °C a 40 minút na 170 °C. Malo by to stačiť, okraje bábovky sa musia troška oddeľovať od formy, ona sa dosť ťažko kontroluje špajdlou, nakoľko je v nej veľa čokolády. Ja som ju tentokrát piekla vyše hodinu, ale mala som rúru nastavenú len na 160 °C.

    Sýta orechovo-čokoládová bábovka - obrázok 6
  7. 7

    Tak, ak ju budete piecť, prajem Vám, nech sa vydarí a chutí :)

Diskusia k receptu

dosa
vyzera dobre, dala by som si
violeta
Ďakujem @dosa , je naozaj dobrá, moji chlapci ju už skoro celú zládovali. Je aj veľmi sýta, ja som mala na raňajky, jeden kúsok s kávou a na obed som zvládla len šalát ;)
luss44
parádna je, bábovky mám rada. Mne sa acidko/kefír do takéhoto druhu cesta neosvedčilo, neviem prečo, radšej dávam mlieko. Ale Tebe sa vydarila, uložím a vyskúšam :)
violeta
Neviem @luss44 , musela by som vyskúšať s mliekom, aby som videla rozdiel, ale vtedy by som dala radšej prášok do pečiva. Nám takto chutila, tak som neskúšala, ale možno nabudúce skúsim. Ďakujem, pekný večer :)
luss44
@Violeta , verím že chutila, vyzerá skvelo. Len ja som párkrát použila kefír do koláča a moc sa nevydaril, tak preto to mlieko a jasné aj prášok do pečiva. A naopak, do kysnutého cesta rada pridávam kyslomliečne výrobky. Dakujem, aj Tebe pekný večer.
violeta
@kukulienka71 , ty máš postreh, nevychádzam z údivu:)
Máš pravdu, nemáme radi krémové zákusky, pekávam kysnuté, ovocné a teraz skúšam bábovky. Tá od @tatranka bola tiež výborná, ale mne tam trocha vadili jablká, tak som skúsila niečo pozliepať. Táto sa, podľa mňa, viac podobá na tú, ktorú som spomenula. Ďakujem ti za pochvalu.
Tu je link aj na @tatrankinu ;)
 varecha.pravda.sk/recepty/bombova-babovka-fotorecept/2708...
violeta
Ďakujem @monty469 , ja som si zase uložila tvoj raňajkový koláčik s grankom, niekedy vyskúšam, tiež vyzerá dobre :)
luss44
tak dnes na túto bábovku prišiel rad, milá @Violeta. Je s mliekom, kefír a podobné nekupujem, dala som aj hrozienka a brusnice v rume máčané. Teraz pozerám v rozpise že som dala menej čoko, ale zasa som do zvyšku pridala kakao, tak to máme radi. Dcéra ju jedla ešte za tepla, no polovica už je fuč. Vďaka za fajn rcp, báboviek neni nikdy dosť. Ozaj, aj prášok do pečiva som dala, sódu bic. nemám, poslednú som dala včera do lineckých.


luss44
jáj a zabudla som, polovicu múky som nahradila špaldovou.
violeta
Ďakujem @luss44 , za krásnu fotku, aj ja by som si dala, už som ju dávno nerobila, zrejme si spravila dobre s tým PDP, keď si tam nedala acidko, tak som to niekde tu na Vareche čítala :) Dúfam, že Vám chutila, pekný večer :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia